Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky."— Transkript prezentace:

1 Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 Látky Každá látka je složena z atomů, iontů nebo molekul.
Částice jsou v látce vázány meziatomovými silami. Čím vyšší je teplota látky tím rychleji se částice v látce pohybují. Pokud dodáme látce dostatečné množství tepla, tj. dostatečně zvýšíme rychlost částic v látce, dojde ke změnám ve vazbách. Podle velikosti vazebných sil rozeznáváme stavy, ve kterých se látky mohou nacházet.

3 Skupenství látek Každá látka se může vyskytovat ve čtyřech skupenstvích (fázích). Pevné skupenství Kapalné skupenství Plynné skupenství Plazma Za běžných podmínek se látky na Zemi vyskytují jen v prvních třech fázích. Látka: voda Led Voda Vodní pára

4 Změny skupenství Změna skupenství je fyzikální děj, při kterém se mění skupenství látky. Změna skupenství u daného materiálu závisí na teplotě a tlaku okolí. Každá látka (materiál) má specifické vlastnosti, a proto dochází ke změnám skupenství za rozdílných podmínek. Schopnost látky měnit skupenství v závislosti na hmotnosti a množství dodaného tepla definujeme pomocí měrného skupenského tepla. Rozeznáváme šest změn skupenství.

5 Změny skupenství

6 Měrné skupenské teplo l = L/m
Definice: Teplo, které přijme (odevzdá) těleso z dané látky o hmotnosti 1 kg, kdy za dané teploty dojde ke změně skupenství. Značka: l Jednotka: J/kg Hodnoty pro nejčastěji vyskytující se látky jsou uvedeny v tabulkách v kJ/kg. Měrné skupenské teplo lze vypočítat: Kde L je skupenské teplo (teplo potřebné ke změně skupenství) a m je hmotnost tělesa. l = L/m

7 Zdroje Fyzika pro 9. ročník základní školy,
SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., Praha (Str. 35 – 42) Žákovské tabulky


Stáhnout ppt "Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky."

Podobné prezentace


Reklamy Google