Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rychlost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rychlost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do."— Transkript prezentace:

1 Rychlost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 Rychlost K popisu různých pohybů a jejich porovnávání musíme vědět, jak velkou dráhu urazí těleso za danou dobu. Abychom mohli tuto skutečnost přesně měřit, musíme ho popsat jasně danou veličinou. Veličinu, která charakterizuje pohyb, nazýváme rychlost.

3 Definice Výpočet průměrné rychlosti v = s:t nebo v= s/t
Okamžitá rychlost tělesa je dána dráhou, kterou těleso urazí za určitý čas. Značka rychlosti: v Značka dráhy: s Značka času: t Průměrnou rychlost pohybu tělesa určíme, jestliže celkovou dráhu dělíme celkovým časem. Výpočet průměrné rychlosti v = s:t nebo v= s/t

4 Žák se pohyboval průměrnou rychlostí 7,5 metrů za sekundu.
Příklad Jaká je průměrná rychlost žáka, který urazí 60 metrů za 8 sekund? Dráha … s = 60 m Čas … t = s Rychlost … v = ? m/s ___________________ Výpočet dle vzorce: v = s/t v = 60/8 v = 7,5 m/s Odpověď Žák se pohyboval průměrnou rychlostí 7,5 metrů za sekundu.

5 1 m/s = 3,6 km/h (násobíme 3,6) Jednotky
Základní jednotkou rychlosti je metr za sekundu. Značíme: Nejčastěji používaná jednotka je však kilometr za hodinu. Pro vysoké rychlosti používáme jednotku kilometr za sekundu. m/s km/h km/s Převody 1 m/s = 3,6 km/h (násobíme 3,6) 1 km/h = 0,278 m/s (dělíme 3,6 )

6 Jak rychle se pohybují 1,1 65 300 340 101 000 300 000 Těleso Rychlost
Jednotky Chodec 1,1 m/s Kůň 65 km/h Sokol 300 Zvuk ve vzduchu 340 Země kolem Slunce Světlo ve vakuu km/s

7 Zdroje Fyzika pro 7. ročník základní školy, SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., Praha ( Str. 16 – 23 ) Žákovské tabulky


Stáhnout ppt "Rychlost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do."

Podobné prezentace


Reklamy Google