Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas."— Transkript prezentace:

1 Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Fyzika 7.ročník ZŠ Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas. Creation IP&RK

2 Rovnoměrný a nerovnoměrný pohyb
Dělení pohybu podle rychlosti Rovnoměrný Nerovnoměrný Zpomalený Zrychlený

3 Rovnoměrný pohyb Za každé tři sekundy ujede traktor stejnou dráhu. Těleso koná rovnoměrný pohyb, jestliže za stejné časové úseky urazí stejné dráhy. Při rovnoměrném pohybu je rychlost stálá (=konstantní).

4 Pohyb nerovnoměrný zrychlený
Ujeté dráhy traktoru se za každé tři sekundy zvětšují. Těleso koná nerovnoměrný pohyb, jestliže za stejné časové úseky urazí různé dráhy. Při nerovnoměrném zrychleném pohybu je rychlost rostoucí.

5 Pohyb nerovnoměrný zpomalený
Ujeté dráhy traktoru se za každé tři sekundy zmenšují. Těleso koná nerovnoměrný pohyb, jestliže za stejné časové úseky urazí různé dráhy. Při nerovnoměrném zpomaleném pohybu je rychlost klesající.

6 Rychlost tělesa Rychlost je dána tím, za jak dlouho urazíme určitou dráhu, tedy: Rychlost rovnoměrného pohybu v určíme tak, že dráhu s vydělíme časem t.

7 Rychlost tělesa fyzikální veličina, která vyjadřuje podíl dráhy a času
značka … v jednotka … 1 m/s (metr za sekundu) 1 km/h (kilometr za hodinu) vzorec … v = s / t = s : t

8 Převody jednotek rychlosti:
1 m/s = 3,6 km/h . 3,6 : 3,6 Takže jednoduše: z m/s na km/h násobíme číslem 3,6 z km/h na m/s dělíme číslem 3,6

9 Dráha rovnoměrného pohybu
Ze vzorce pro výpočet rychlosti rovnoměrného pohybu můžeme odvodit i následující: Dráha rovnoměrného pohybu Dráha rovnoměrného pohybu je přímo úměrná době jeho pohybu. Doba rovnoměrného pohybu

10

11 Porovnání pohybů z grafu závislosti dráhy na času

12 Průměrná rychlost nerovnoměrného pohybu tělesa
Při nerovnoměrném pohybu se rychlost mění. Proto můžeme určovat pouze takzvanou okamžitou rychlost, kterou určíme například pomocí tachometru. výchylka na tachometru se zvětšuje  pohyb zrychlený Výchylka na tachometru se nemění  pohyb rovnoměrný Výchylka na tachometru klesá  pohyb zpomalený

13 Proto zavádíme pojem: PRŮMĚRNÁ RYCHLOST
Průměrná rychlost nerovnoměrného pohybu odpovídá rychlosti tělesa, které by stejnou dráhu urazilo za stejnou dobu rovnoměrným pohybem.

14 A je to ….. !!!!!

15 Animace druhů pohybů na snímcích 3, 4, 5 jsou převzaty s laskavým svolením autora. Jejich názornost je pro výklad pojmů vynikající a autorovi za jejich vytvoření patří velké poděkování. [PPT]Rovnomerný a nerovnomerný pohyb Přeložit tuto stránku PaedDr. Jozef Beňuška. A NEROVNOMERNÝ.POHYB. alebo. Rozhodujúca veličina - rýchlosť. Pozorujte pohyb traktora.


Stáhnout ppt "Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas."

Podobné prezentace


Reklamy Google