Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Světlo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Světlo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky."— Transkript prezentace:

1 Světlo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 Co je to světlo? Světlo je elektromagnetické vlnění.
Do skupiny elektromagnetických vln patří například také rádiové, televizní nebo rentgenové vlny. Pokud se budeme bavit o světle, pak máme na mysli světlo viditelné, zjistitelné okem. Viditelné světlo se liší od ostatních druhů elektromagnetických vln vlnovou délkou. Vlnová délka viditelného světla je 400 – 700 nm (nanometrů)

3 Vlastnosti světla Světlo se v homogenním (stejnorodém) prostředí šíří přímočaře. Ve vakuu se pohybuje nejvyšší možnou rychlostí. Tzv. rychlostí světla c = km/s. Světlo se šíří i v některých látkových prostředích. Ty pak nazýváme optická prostředí. V látkovém prostředí se světlo pohybuje vždy pomaleji než ve vakuu.

4 Rychlost šíření světla v daném látkovém prostředí
Látka Rychlost v km/s Vzduch Led Voda Sklo Diamant

5 Další vlastnosti světla
Světlo přenáší energii. Světlo se může pohltit (zmizí), odrazit nebo zlomit. Dokážeme světlo složit, ale i rozložit na jednotlivé barvy. Tzv. Světelné spektrum (duha). Světlo může být vyzařováno, pak mluvíme o zdroji světla (Slunce, plamen, svítící žárovka). Tam, kam světlo nedopadá vzniká stín. Můžeme světlo usměrnit (laser).

6 Zdroj Fyzika pro 7. ročník základní školy,
SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., Praha (Str. 30 – 68)


Stáhnout ppt "Světlo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google