Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

15.10.2009 ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "15.10.2009 ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy."— Transkript prezentace:

1

2 15.10.2009 ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB

3  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.  Velikost okamžité rychlosti je konstantní.  Průměrná rychlost je rovna okamžité rychlosti.  Rovnoměrný pohyb je nejjednodušším pohybem hmotného bodu při konstantní rychlosti po přímce.  Směr i velikost rychlosti jsou neměnné.

4 Rovnoměrný přímočarý pohyb vozíku 0 s 1 s 2 s 3 s 0 m 1 m 2 m 3 m Průběh rychlosti v rovnoměrném pohybu v v v v

5  Dráha rovnoměrného pohybu je přímo úměrná času.  Pokud je v čase t = 0 je s = 0, pak vztah pro výpočet dráhy je: s = v.t  Pokud zvolíme hmotnému bodu od zvoleného počátku např. vzdálenost 2m, pak vztah pro výpočet dráhy je: s = s 0 + v.t  Vztah vyjadřuje skutečnost, že dráha je lineární funkcí času.


Stáhnout ppt "15.10.2009 ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy."

Podobné prezentace


Reklamy Google