Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy:. Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_4_Pohyb a klid tělesa, trajektorie a dráha tělesa Téma: 10B_Fy 7.roč. Datum ověření: VM ověřen dne v 7.A Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Žáci si na jednotlivých příkladech osvojují znalosti daného učiva. Prezentace slouží k výkladu, zápisu a pochopení daného učiva.

2 Trajektorie a dráha tělesa
POHYB TĚLESA Pohyb a klid tělesa Trajektorie a dráha tělesa

3 Podívejte se na obrázek
Podívejte se na obrázek. Popište z pohledu maminky, kdo a co je v pohybu, kdo a co je naopak v klidu. Totéž proveďte z pohledu chlapce na houpačce. Změní se popis situace?

4 Podívejte se na obrázek
Podívejte se na obrázek. Popište z pohledu cyklistky, kdo a co je v pohybu, kdo a co je naopak v klidu. Totéž proveďte z pohledu cestujícího v autobuse, člověka stojícího na zastávce. Popis provádějte pro různé situace: autobus zastavuje, autobus stojí, autobus se pohybuje stejnou rychlostí jako cyklistka, …?

5 Pohyb tělesa uvažujeme i popisujeme vzhledem k jinému tělesu
Pohyb tělesa uvažujeme i popisujeme vzhledem k jinému tělesu. Hovoříme o relativnosti pohybu (relativní = jsoucí ve vztahu k něčemu). Těleso se pohybuje, mění-li svoji polohu vzhledem k jinému tělesu. Rozhodnutí o klidu či pohybu tělesa můžeme provést, je-li určeno těleso, k němuž se změna polohy vztahuje. V praxi uvažujeme pohyb těles vzhledem k Zemi nebo vzhledem k tělesům s povrchem pevně spojenými, aniž to zdůrazňujeme.

6 Z obrázku je zřejmé, kudy se letadla pohybovala.
Na tomto obrázku je znázorněna trajektorie letu komety Borrelly. Na tomto obrázku vidíme „cestu“ odletujících jisker.

7 Čára, kterou při pohybu těleso opisuje, se nazývá trajektorie pohybu tělesa.

8 Načrtni si (z pohledu shora) trajektorii pohybu lyžaře jedoucího na vleku a lyžaře trénujícího slalom. Jaký tvar mají znázorněné trajektorie? Podle tvaru trajektorie rozlišujeme: pohyb přímočarý: trajektorie má tvar přímky nebo její části (úsečky, polopřímky), pohyb křivočarý: trajektorie je vždy křivka.

9 Pavlík, tříletý vášnivý pozorovatel přírody, se chlubil svému staršímu bratrovi:„Já jsem dneska změřil délku cestičky šneka Pepíka. Byla celá ze slizu a měřila 36cm.“ Kryšpín, který při hodině fyziky dává vždy pozor, se rozhodl svého mladšího brášku poučit. „Pavlíku, té cestičce, kterou šnek za sebou zanechal, se říká trajektorie, podle ní se dozvíš, kudy se šnek či jiné těleso pohybovalo No a délka té trajektorie je dráha. Typuji, že šnek dráhu 36cm ulezl nejméně za hodinu.“

10 Dráha tělesa označuje délku trajektorie, kterou pohybující se těleso opíše za určitou dobu.
Dráha je fyzikální veličina. Označujeme ji písmenem s. Měříme ji v jednotkách délky. Stručný zápis naměřené dráhy: s= 36cm.

11 Bedřich posunul na papíře úhloměr a poté otočil na budíku velkou ručičku kolem dokola, ale ani to mu ke správné myšlence nepomohlo. Porovnej vyznačené trajektorii jednotlivých bodů u úhloměru a hodinových ručiček Dále porovnej i jejich dráhu.

12 9 3

13 Posuvný pohyb tělesa – všechny body tělesa mají shodnou trajektorii a dráhu mají stejně dlouhou (např. zboží na posuvném pásu, volný pád míčku, …). Otáčivý pohyb kolem nehybné osy – trajektorie všech bodů tělesa mají tvary částí kružnic, ale dráhy jsou různě dlouhé (záleží na vzdálenosti od osy otáčení), (např. vrtule letadla, brusný kotouč, …).

14 A nyní něco na procvičení …

15 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje: BOHUNĚK, Jiří; KOLÁŘOVÁ, Růžena. Fyzika pro 7. ročník základní školy. Olomouc: Prometheus, spol. s r.o., 2000, ISBN MÍČEK, Arnošt; KROUPA, Roman. Fyzika 2. Brno: Tvořivá škola, 2009, ISBN AUTOR NEUVEDEN. Tupounův blog [online]. [cit ]]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Hvězdárna a planetárium Plzeň [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. babyfriendlyregion.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HILLEWAERT, Hans. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázky z vlastní tvorby. Obrázky jsou použity i z galerie Microsoft office.


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google