◦ Legislativa a změny po 1.1.2014 Evidence objektů ENO, Evidence objektů ENO, - změny v aktuální verzi - rekapitulace postupů Evidence objektů ENO Evidence.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny ve vedení účetnictví vybraných účetních jednotek od
Advertisements

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
Evidence a inventury majetku
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
Katastr nemovitostí od 1. ledna 2014 Daniela Šustrová
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
MARBES CONSULTING s.r.o. - komplexní řešení informačních systémů
Ing. Jaroslav Holý Služba sledování změn.
Návod pro obnovu katastrálního operátu a převod
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ Ing. David Slavata, Ph.D Oceňování majetku B.
Zásoby- účtování inventarizačních rozdílů
METODICKÉ PRVKY ÚČETNICTVÍ
Zásady katastrálního zákona ČR ______________________
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Odbor 28 - Účetnictví a audit Rámec základních legislativních změn Ministerstvo financí Odbor Účetnictví a audit Praha,
 zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů  zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (rozpočtová pravidla),
ÚČETNICTVÍ STÁTU: ÚČETNÍ REFORMA V OBLASTI VEŘEJNÝCH FINANCÍ
INVENTARIZACE MAJETKU k
10 zemí. 1 společnost. Ing. Jana Skálová, Ph.D.
První rok s novým katastrálním zákonem (z.č.256/2013 Sb.) Daniela Šustrová.
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Přednáška č. 1 Základy účetnictví.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hospodaření II katedra FISCUS. MAJETEK Soubor věcí a práv, která jsou v právoplatném držení jedné nebo více osob Úprava majetku vyplývá ze Stanov Junáka.
Účetní doklady Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
inventarizace majetku a závazků
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
Oceňování lesa jako biologických aktiv (IAS 41) a začlenění jejich hodnoty do finančního účetnictví.
01.14 Inventarizace majetku
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
Vymezení majetku státu
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Návrh novely vyhlášky č. 410/2009 Sb. od
Pracovní schůzka s ekonomy PO Inventarizace v roce 2013 (periodická k rozvahovému dni) 18. prosinec 2013.
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje Účetnictví a výkaznictví.
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Inventarizace Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu 1. Vysvětlení pojmu inventarizace 2. Druhy a charakteristika inventarizací 3. Postup při provádění.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Porada ředitelů a ekonomů příspěvkových organizací v sociální oblasti Téma: Reforma veřejných financí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
PRACOVNÍ SCHŮZKA EKONOMŮ NEŠKOLSKÝCH PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍ Odbor ekonomický Krajského úřadu Jihomoravského kraje.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Nedostatky zjišťované při kontrolách Ing. Michal Obrusník Mgr. Zuzana Punčochářová.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
ÚČETNICTVÍ V NNO Hana Jurajdová. Úkolem účetnictví je: sledovat stav a pohyb majetku a zdrojů majetku (tj. odpovídat na otázku: Jaký majetek má účetní.
Inventarizace majetku a závazků
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Inventarizace a odpisování
ÚČETNICTVÍ V NNO Hana Jurajdová
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Evidence vlastnických práv v období let
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
Katastr nemovitostí (od veřejný seznam).
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Účetnictví, inventarizace, dotace a rozpočty u p.o. v roce 2018
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Výtah nálezů z kontrolních protokolů
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Inventarizace majetku a závazků
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje
Inventarizace v roce prosinec 2018
Poznatky z veřejnosprávních kontrol u příspěvkových organizací
Transkript prezentace:

◦ Legislativa a změny po Evidence objektů ENO, Evidence objektů ENO, - změny v aktuální verzi - rekapitulace postupů Evidence objektů ENO Evidence objektů ENO – ukázky v aplikaci

LEGISLATIVA 563/1991 Sb., Zákon o účetnictví, ve znění účinném k ČÁST PÁTÁ: INVENTARIZACE MAJETKU A ZÁVAZKŮ - § 29, § /2010 Sb., Vyhláška o inventarizaci majetku a závazků 8. září po žádné změny

LEGISLATIVA 563/1991 Sb., Zákon o účetnictví, ve znění účinném k po žádné změny - § 29 (1) Účetní jednotky inventarizací zjišťují skutečný stav veškerého majetku a závazků a ověřují, zda zjištěný skutečný stav odpovídá stavu majetku a závazků v účetnictví... Inventarizaci účetní jednotky provádějí k okamžiku, ke kterému sestavují účetní závěrku jako řádnou nebo mimořádnou …

LEGISLATIVA 563/1991 Sb., Zákon o účetnictví, ve znění účinném k po žádné změny - § 29 (3) Účetní jednotky jsou povinny prokázat provedení inventarizace u veškerého majetku a závazků po dobu 5 let po jejím provedení. § 30 (1) Účetní jednotky zjišťují při inventarizaci skutečné stavy majetku a závazků a zaznamenávají je v inventurních soupisech. Tyto stavy zjišťují a) fyzickou inventurou u majetku, u kterého lze vizuálně zjistit jeho existenci, nebo b) dokladovou inventurou u závazků a majetku, u kterého nelze vizuálně zjistit jeho existenci, a to včetně jiných aktiv, jiných pasiv a skutečností účtovaných v knize podrozvahových účtů.

LEGISLATIVA 563/1991 Sb., Zákon o účetnictví, ve znění účinném k po žádné změny - § 30 (6) Účetní jednotky při periodické inventarizaci a) mohou zahájit inventuru nejdříve čtyři měsíce před rozvahovým dnem, b) ukončí inventuru nejpozději dva měsíce po rozvahovém dni.

LEGISLATIVA 563/1991 Sb., Zákon o účetnictví, ve znění účinném k po žádné změny - § 30 (7) Inventurní soupisy jsou průkazné účetní záznamy … a) … majetek a závazky jednoznačně určit, b) … podpis osoby odpovědné za zjištění skutečností a osoby odpovědné za provedení inventury, c) způsob zjišťování skutečných stavů (fyzická / dokladová) d) ocenění majetku … k rozvahovému dni (nebo k rozhodnému dni) f) okamžik, ke kterému se sestavuje účetní závěrka, h) okamžik zahájení a okamžik ukončení inventury.

LEGISLATIVA 270/2010 Sb., Vyhláška o inventarizaci majetku a závazků - po žádné změny - §2 Pojmy vyhlášky §3 Inventarizační činnosti = činnosti nutné pro vyhotovení inventurních soupisů, … §4 Inventarizační komise §5 Plán inventur

LEGISLATIVA 270/2010 Sb., Vyhláška o inventarizaci majetku a závazků - po žádné změny - §6 Provedení fyzické inventury (3) Pokud vybraná účetní jednotka v průběhu inventury nedisponuje s majetkem uvedeným v odstavci 1, zejména pokud je v držení nebo užívání jinou osobou nebo organizační složkou státu, může ověřovat jeho existenci i jiným vhodným způsobem nežli podle odstavce 2, například na základě potvrzení o existenci tohoto majetku osobou, která má tento majetek v držení nebo užívání.  svěřený majetek (4) V případě, kdy vybraná účetní jednotka nemovitý majetek běžně užívá, není nutné ověřovat jeho existenci vizuálně. Ověřovat vizuálně existenci nemovitého majetku není nutné též v případě, kdy vybraná účetní jednotka prokáže skutečný stav tohoto majetku na základě fotografické nebo obdobné dokumentace.  majetek zapsaný v Katastru nemovitostí

LEGISLATIVA 270/2010 Sb., Vyhláška o inventarizaci majetku a závazků - po žádné změny - §6 Provedení fyzické inventury (5) Předmětem fyzické inventury je také skutečný stav majetku, který nemá vybraná účetní jednotka ve vlastnictví nebo nemá k němu příslušnost hospodaření, ale který se nachází na pozemcích, v budovách nebo jiných prostorech, které má tato vybraná účetní jednotka ve vlastnictví nebo k nim má příslušnost hospodaření, pokud mohou z této skutečnosti vznikat pro vybranou účetní jednotku práva nebo povinnosti. §7 Provedení dokladové inventury (1) V případě pohledávek, závazků a majetku, nehmotného majetku, jako jsou zejména práva, nebo jiných aktiv a jiných pasiv, u kterých nelze vizuálně zjistit jejich fyzickou existenci, včetně zaknihovaných cenných papírů, je zjišťován skutečný stav dokladovou inventurou.

LEGISLATIVA 270/2010 Sb., Vyhláška o inventarizaci majetku a závazků - po žádné změny - §8 Inventurní soupis (1) Inventurní soupis … je vyhotovován v rozsahu a) účtové skupiny, b) seskupení inventarizačních položek, nebo c) jednotlivé inventarizační položky 2) Inventurní soupisy … obsahují pro naplnění ustanovení § 30 odst. 2 zákona ve vztahu k předmětu účetnictví alespoň … IČO, rozsah (Evidenční jednotka), celkovou výši majetku, … e) … informaci, kde je tato inventurní evidence vedena a uložena, h) jména osob, které jsou členy inventarizační komise, i) okamžik zahájení, okamžik ukončení inventury …, j) podpisové záznamy osob uvedených v § 30 odst. 2 písm. b) zákona s uvedením okamžiku připojení podpisového záznamu.

LEGISLATIVA 270/2010 Sb., Vyhláška o inventarizaci majetku a závazků - po žádné změny - §8 Inventurní soupis (3) Příloha inventurního soupisu obsahuje alespoň inventarizačních evidencí a) seznam všech inventarizačních evidencí, které byly využity při zjišťování skutečných stavů, b) způsob stanovení ocenění zúčtovatelných rozdílů, jak byly při inventuře využity pomocné evidence c) v případě pohledávek a závazků uvedení způsobu, jak byly při inventuře využity pomocné evidence, jak byly zkontrolovány veškeré údaje o těchto nemovitostech uvedených v katastru nemovitostí České republiky d) v případě nemovitostí, o kterých má povinnost vybraná účetní jednotka účtovat, uvedení způsobu, jak byly zkontrolovány veškeré údaje o těchto nemovitostech uvedených v katastru nemovitostí České republiky.

LEGISLATIVA 270/2010 Sb., Vyhláška o inventarizaci majetku a závazků - po žádné změny - §9 Inventarizační identifikátor (1) Inventarizační identifikátor může být ve formě, která je pro fyzickou osobu čitelná, částečně čitelná nebo nečitelná ( čárový, QR kód) (3) Inventarizačním identifikátorem majetku, který je povinně veden v jiných evidencích, může být označení v těchto evidencích, pokud je toto označení nezaměnitelné. (4) Inventarizačním identifikátorem může být také označení, které vybraná UJ k majetku připojí (inventární číslo)

LEGISLATIVA zákon č. 89/2012 Sb., Nový občanský zákoník zákon č.256/2013 Sb., Nový katastrální zákon Budova součástí pozemku Součástí pozemku je prostor nad povrchem i pod povrchem, stavby zřízené na pozemku a jiná zařízení s výjimkou staveb dočasných, včetně toho, co je zapuštěno v pozemku nebo upevněno ve zdech. Budova, která není podle dosavadních právních předpisů součástí pozemku, na němž je zřízena, přestává být dnem účinnosti nového katastrálního zákona samostatnou věcí a stává se součástí pozemku. Budova se stane součástí pozemku, pokud je shodný vlastník budovy a pozemku, existující JPV nevylučuje spojení budovy a pozemku. ENO (REN) – Budova > nový atribut: Budova součástí pozemku -Parcela > nový atribut: Součástí pozemku je budova -Nové typy právního vztahu: „JPV zabraňující sloučení budovy s pozemkem“

LEGISLATIVA zákon č. 89/2012 Sb., Nový občanský zákoník zákon č.256/2013 Sb., Nový katastrální zákon Právo stavby pozemek může být zatížen věcným právem jiné osoby (stavebníka) mít na povrchu nebo pod povrchem pozemku stavbu. Nezáleží na tom, zda se jedná o stavbu již zřízenou či dosud nezřízenou. Právo stavby je věc nemovitá na dobu určitou, nejdéle na 99 let (poslední den platnosti) účel práva stavby (číselník) ENO (REN) – nový typ objektu Právo stavby

LEGISLATIVA zákon č. 89/2012 Sb., Nový občanský zákoník zákon č.256/2013 Sb., Nový katastrální zákon Dočasná stavba Dočasná stavba nesmí být součástí pozemku, ale může se stát součástí práva stavby. Dočasná stavba může mít přiděleno pouze číslo evidenční nebo být bez čísla. U dočasných staveb nesmí být více čísel domovních. ENO (REN) – Budova > příznak Dočasná stavba, pole Datum_do

LEGISLATIVA zákon č. 89/2012 Sb., Nový občanský zákoník zákon č.256/2013 Sb., Nový katastrální zákon Nové typy práv budoucí zástavní právo, podzástavní právo, předkupní právo, budoucí výměnek, přídatné spoluvlastnictví, správa svěřenského fondu, výhrada vlastnického práva, … ENO (REN) – nové Typy právního vztahu (číselník)

LEGISLATIVA zákon č. 89/2012 Sb., Nový občanský zákoník zákon č.256/2013 Sb., Nový katastrální zákon Evidence jednotek (byty a nebytové prostory) podle zákona 72/1994 Sb., o vlastnictví bytu – jednotka = byt nebo nebytový prostor, k tomu přísluší podíl na společných částech domu podle NOZ – jednotka = byt nebo nebytový prostor (soubor bytu nebo nebytových prostoru) včetne podílu na společných částech domu jednotky zakládány s vazbou na budovu v 1 budově muže být jen 1 typ jednotek REN – nový Typ jednotky (3=byt, 4=NOZ ) (zapsáno/vytištěno na LV)

LEGISLATIVA zákon č. 89/2012 Sb., Nový občanský zákoník zákon č.256/2013 Sb., Nový katastrální zákon NOZ, §980 zásada materiální publicity (1)Je-ji do veřejného seznamu zapsáno právo k věci, neomlouvá nikoho neznalost zapsaného údaje. (2)Je-li právo k věci zapsáno do veřejného seznamu, má se za to, že bylo zapsáno v souladu se skutečným právním stavem KN – poznámka spornosti … - konec legislativní části -