Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Inventarizace a odpisování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Inventarizace a odpisování"— Transkript prezentace:

1 Inventarizace a odpisování

2 Inventarizace

3 Legislativa Zákon č. 563/1991 Sb. (§ 6 odst. 3, §29 a §30) Vyhláška č. 410/2009 Sb. Vyhláška č. 270/2010 Sb., o inventarizaci majetku a závazků Vyhláška č. 220/2013 Sb., o požadavcích na schvalování účetních závěrek některých vybraných účetních jednotek Zásady vztahů směrnice 36/INA-VOK (bod 4.4)

4 Inventarizace Proč inventarizovat?
Zákonná povinnost (§6 odst. 3 zákona o účetnictví) Kontrola majetku a vyhodnocení jeho stavu, případně změna doby odpisování Dosažení souladu údajů o stavu majetku v účetnictví a ve skutečnosti Příprava na účetní závěrku

5 Inventarizace Význam inventarizace
základní nástroj průkaznosti účetnictví účetnictví je průkazné mimo jiné tehdy, jsou-li stavy ve výkazech roční účetní závěrky ověřeny inventarizací schvalování účetních závěrek v RJMK z těchto důvodů velký zájem kontrolních orgánů (MFČR, OKP z JMK, Finanční úřad)

6 Termíny inventarizace
Inventura může začít už 4 měsíce před rozvahovým dnem (1.9.) Může být ukončena nejpozději dva měsíce po rozvahovém dni(28.2., případně 29.2.)

7 Nejčastější chyby při inventarizaci
PO nesestavila plán inventur s obsahem stanoveným vyhláškou o inventarizaci. §3 odst. 1 písm. a) a §5 vyhl. č. 270/2010 Sb.

8 Nejčastější chyby při inventarizaci
PO nezajistila vedení seznamu a popisu inventarizačních identifikátorů, inventarizační zpráva nebyla sestavena tak, aby obsahovala všechny podstatné skutečnosti o všech provedených inventurách. §2 písm. e) a §3 odst. 2 písm. b) vyhl. č. 270/2010 Sb.

9 Nejčastější chyby při inventarizaci
Skutečné stavy majetku a závazků nebyly zaznamenány v inventurních soupisech §29 odst. 1 a §30 zákona o účetnictví, §8 odst. 2 písm. d), e) vyhl. č. 270/2010 Sb.

10 Nejčastější chyby při inventarizaci
PO nezjistila, popř. nevypořádala rozdíly mezi skutečným a účetním stavem do období, za které se inventarizací ověřuje stav majetku a závazků. Nebyl porovnán zjištěný skutečný stav pokladny se stavem v účetnictví (zjištěn rozdíl- manko). §30 odst. 1, 10 a 11 zákona o účetnictví a §3 odst. 4 vyhl. č. 270/2010 Sb.

11 Nejčastější chyby při inventarizaci
Položky zaznamenané v inventurních soupisech nebylo možné jednoznačně určit. Majetek nebyl označen inventárními čísly. §3 odst. 2 písm. a) i b) vyhl. č. 270/2010 Sb.

12 Nejčastější chyby při inventarizaci
Inventurní soupisy majetku byly vytištěny po datu vyhotovení zápisu o výsledku inventarizace a inventarizační zprávy. §2 písm. e) vyhl. č. 270/2010 Sb.

13 Nejčastější chyby při inventarizaci
PO nezpracovala inventarizační zprávu, která je podkladem pro sestavení a schválení účetní závěrky. §6 odst. 3 a odst. 6, §8 odst. 4, §29 odst. 3 zákona o účetnictví, §2 písm. e) vyhlášky 270/2010 Sb. a §17 písm. d) vyhl. č. 220/2013 Sb.

14 Nejčastější chyby při inventarizaci
Inventurní soupisy dlouhodobého hmotného majetku k rozvahovému dni obsahovaly celkovou výši ocenění bez členění podle analytických účtů. §8 odst. 2 písm. e) bod 1. vyhl. č. 270/2010 Sb.

15 Nejčastější chyby při inventarizaci
Inventurní soupisy neobsahovaly způsob, jak byly zkontrolovány veškeré údaje o nemovitostech uvedených v katastru nemovitostí České republiky. §6 odst. 4, §7 odst. 2, §8 odst. 3 písm. d) vyhl. č. 270/2010 Sb.

16 Nejčastější chyby při inventarizaci
PO neprovedla inventarizaci majetku a závazků (u drobného dlouhodobého hmotného majetku nebyla provedena inventarizace od roku 2011), což mělo za následek, že organizace neprokázala, jaký majetek a závazky byly zobrazeny na jednotlivých účtech. §6 odst. 3, §29 a §30 zákona o účetnictví ale i §2, §7, §8 zvláště odst. 4

17 Nejčastější chyby při inventarizaci
Evidence majetku obsahovala nesprávné údaje. Majetek nebyl zaznamenán v evidenci majetku. Organizace nebyla schopna podat jednoznačné vysvětlení a doložit dokumentaci k majetku nacházejícímu se, resp. nenacházejícímu se, v organizaci. §2, §7 odst. 1 a 2, §8 zákona o účetnictví

18 Odpisování

19 Legislativa Zákon č. 563/1991 Sb. Vyhláška č. 410/2009 Sb.
ČÚS 708 Odpisování dlouhodobého majetku Odpisový plán schválený na 48.schůzi RJMK konané dne Metodické sdělení č. 2/2014

20 Odpisy První odpis První den měsíce, který následuje po měsíci, ve kterém došlo k jeho zařazení do užívání (§14 odst. 13 vyhlášky č. 410/2009 Sb.)

21 Odpisy První odpis Zařazení do užívání = okamžik uvedení do stavu způsobilého k užívání, kterým se rozumí zejména dokončení věci a splnění technických funkcí a povinností stanovených jinými právními předpisy pro užívání (způsobilost k provozu). Obdobně se postupuje v případě technického zhodnocení.

22 Odpisy Poslední odpis Při vyřazení se odpisuje vč. měsíce, ve kterém došlo k jeho vyřazení

23 Odpisy Zaokrouhlení na celé Kč nahoru Měsíčně
Rovnoměrně (výkonově pouze SÚS JMK) Ze zůstatkové nebo pořizovací ceny Po celou dobu používání (majetek nesmí mít zůstatkovou cenu nula)

24 Zbytková hodnota PO JMK NEAPLIKUJÍ! Co je zbytková hodnota?
ČÚS 708 bod 3.1 písm. f): „zdůvodnitelná kladná odhadovaná částka, kterou by účetní jednotka mohla získat v okamžiku předpokládaného vyřazení majetku“

25 Odpis z pořizovací ceny
Nově pořízený majetek Majetek pořízený od jiné než VÚJ

26 Odpis ze zůstatkové ceny
Při změně doby odpisování Pořizování DM od VÚJ

27 Odpisový plán - plánování rozpočtu
Kategorizace majetku do odpisových skupin Při plánování rozpočtu, se odpisy počítají dle předpokladů (ještě nepořízený majetek s předpokládanou cenou a dobou odpisování od předpokládaného data pořízení)

28 Odpisový plán Doba odpisování se stanovuje v závislosti na:
Materiálu a jeho trvanlivosti Charakteru prostředí (vlhkost, teplota, zastřešení) Intenzitě užívání (1 hodina vs. 8 hodin denně) Morálním zastarávání (servery) Opotřebení majetku již používaného někým jiným Další specifika

29 Odpisování od Pokračovat v odpisování tak, aby se výše odpisů, co nejvíce blížila starým odpisům Používat dobu odpisování, ne %

30 Odpisování od Nikdy neodepsat do nuly, pokud PO bude majetek ještě používat (majetek odepsaný do lze používat) MĚNIT DOBU ODPISOVÁNÍ Doby odpisování z přílohy č. 2 ČÚS 708 nejsou vždy reálné => stanovit si vlastní

31 Změny doby odpisování kdy je dělat
Technické zhodnocení Inventarizace majetku 5% pořizovací ceny Zařazování majetku (od JMK)

32 Oznámení změny doby odpisování
JE NUTNO ZASLAT PŘÍLOHU Č. 5 Zásad vztahů (36/INA-VOK) „Změna doby odpisování dlouhodobého majetku“ Pokud v příloze č.6 Zásad vztahů „Výpočet odpisů podle odpisového plánu na rok….“ při přípravě rozpočtu je uveden majetek s jinou dobou odpisování příp. nový majetek=> změna není nahlášena

33 Kdy zaslat změnu doby odpisování
Nový majetek: před zařazením do užívání Změna u používaného majetku: před nahlásit změnu na následující rok V odůvodněných případech v průběhu roku, ale vždy před provedením změny (změna bude zpětně platit od 1.1.)

34 Změny doby odpisování kdo schvaluje
RJMK schvaluje: Nový majetek, pokud organizace ještě nemá podobný (shodné CZ-CPA, CZ-CC) podklady zaslat před zařazením do užívání Zkrácení doby odpisování u stávajícího majetku podklady musí být zaslány do konce listopadu, aby mohlo být schváleno v RJMK před 1.1.

35 Změny doby odpisování kdo schvaluje
OE bere na vědomí: Prodloužení doby odpisování stávajícího majetku Nový majetek, pokud organizace už má podobný (shodné CZ-CPA, CZ-CC)

36 Bezúplatné nabytí od VÚJ
Povinnost převzít: Pořizovací cenu, oprávky Možnost změnit: Zařazení do kategorie CZ-CPA, CZ-CC Doba odpisování

37 Email: horakova.katerina@kr-jihomoravsky.cz
Děkuji za pozornost Ing. Kateřina Horáková Telefon:


Stáhnout ppt "Inventarizace a odpisování"

Podobné prezentace


Reklamy Google