Koordinační středisko transplantací, 27. 2. 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
transplantačního zákona Koordinační středisko transplantací, Praha
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Bezpečná elektronická transportace zdravotní dokumentace (ZD)
1 Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav JUDr. Jiří Vaňásek.
Správní právo Pojem správního práva.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Právní problematika pitvy
Dokumentace k zajištění BOZP
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Právní úprava odběrů orgánů v České republice
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Koordinační středisko transplantací, Praha
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ŽŠ Komenského 495, Slavkov u Brna Číslo a název oblasti podpory:
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
P RACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY ÚŘEDNÍKŮ ÚSC Prameny právní úpravy.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
© Přemysl Frýda, KST Praha 1/29 Přehled a vzájemné souvislosti současné právní úpravy transplantací v ČR ISO 9001, certified.
Ochrana obsahu ve virtuálním prostředí JUDR. TOMÁŠ NIELSEN, ROWAN LEGAL TINF 2010, Praha, KCP.
Současná situace zpracování citlivých genetických údajů v České republice: Specifika zdravotního, forenzního, výzkumného a rekreačního testování z pohledu.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
PROCES KOORDINACE ODBĚRU ORGÁNŮ
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Mimoškolní aktivity zábava a povinnost.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
ISMS v KSRZIS (Koordinační středisko pro rezortní zdravotnické informační systémy) František Henkl.
Zkušenosti se zaváděním systému řízení v KSRZIS podle:
PRÁVNÍ VZTAH SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
© Přemysl Frýda, KST Praha 1/12 Závažný nežádoucí účinek / reakce ISO 9001, certified.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Nelegální migranti v ČR a přístup ke zdravotní péči
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Legislativa.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Vnitřní správa M. Horáková 1..
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
XX. kongres České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzívní medicíny, Brno Změny v legislativě u kadaverózních dárců po novele.
1 Koordinační středisko transplantací KST zřízeno Ministerstvem zdravotnictví Úkoly dané Transplantačním zákonem: vedení registrů, výběr čekatelů, tvorba.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Transplantační akční plán, nové legislativní úpravy MUDR. STANISLAVA PÁNOVÁ MZČR,
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Novela seznamu zdravotních výkonů
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Transkript prezentace:

Koordinační středisko transplantací,

 Mezinárodní výměna –Zákon 285/2002 Sb.

 Mezinárodní výměna –Zákon 285/2002 Sb.  Dovoz/vývoz na základě povolení –Novelizace zákonem 228/2005 Sb.

1 – PODMÍNKY HMOTNÉ mezinárodní výměna možná pouze: a) nalezení nejvhodnějšího příjemce nebo b) záchrana čekatele v bezprostředním ohrožení 2 – PODMÍNKY PROCESNÍ a to na základě: a) členství v mezinárodních TX organizacích nebo b) mezinárodních (mezistátních) smluv

Nabídka tkáně/orgánu do zahraničí možná pouze: a) v ČR není v registru evidován vhodný čekatel nebo b) postup v rámci členství v mezinár. TX org c) také na základě povolení uděleného MZ není-li evidován vhodný čekatel a nelze v rámci členství či na základě mezinárodní smlouvy (vláda)

 Správní rozhodnutí (zák. č. 500/2004 Sb.)  Časové a množstevní omezení  Povinnost vrátit po vyčerpání počtu nebo uplynutí času  Podmínkou každého jednotlivého vývozu (dovozu) je kladné stanovisko KST  Celní orgány potvrzují počty

Nabídku ze zahraničí lze přijmout pouze: a) cílem nalezení nejvhodnějšího čekatele nebo b) záchrana čekatele v bezprostředním ohrožení a to c) na základě členství nebo mezinárodní smlouvy d) odběr proveden způsobilým ZZ e) způsob v souladu s platnou právní úpravou f) posouzení zdravotní způsobilosti dárce g) dohledatelnost zdravotnické dokumentace

EK založila systém programů e-TEN (Trans European Networks) zahrnuje různé oblasti: e-Govt, e-Learn, e-Agro, e-Health … v rámci e-Health jednotlivé projekty: -DOPKI (kvalita znalostí a praxe v orgánových tx) -Alliance O (analýza rizik, pravidla alokace) -Eurocet (harmonizace registrů, terminologie, statistik)

 KST připravuje podmínky pro možnost uzavření mezinárodních smluv na nejvyšší úrovni  KST usiluje o získání grantových prostředků z fondů EU v těchto oblastech: -Ochrana veřejného zdraví -Informační systémy ve zdravotnictví -Modernizace přístrojového vybavení -Specializované vzdělávání

 42 milionů obyvatel  147 nemocnic s oprávněním k indikaci a vlastnímu odběru orgánů  43 TC  Cca 4000 lidí ve WL  Rozpočet ONT 5 mil. Eur

 147 lékařů na VPP v indikujících ZZ  Vyhodnocování všech úmrtí ve vztahu k možnosti odběru  1989 = 14,3 p.m.p.  1992 = založeno ONT  1998 = 18 p.m.p.  2005 = 35,1 p.m.p.  max. 46,9 p.m.p. (Baleáry 2005)

Zákon č. 258/2002 Sb. - Transplantační zákon Zákon č. 228/2005 Sb. (novela - vývoz a dovoz) Vyhláška č. 434/2004 Sb. (NROD) Nařízení vlády č. 436/2002 Sb. (mozková smrt) Vyhláška 437/2002 Sb. (zdravotní způsobilost dárců) Vyhláška 479/2002 Sb. (odborná způsobilost lékařů při stanovení smrti) Nařízení vlády č. 504/2005 Sb. (celní nomenklatura)

Zákon č. 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu (odnímání částí lidských těl, zdravotnická dokumentace, registry) Zákon č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění (rozsah zdravotní péče, úhrada transplantace, doprava dárce …) Zákon č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů (správce registrů, obsah registrů …) Zákon č. 256/2001 Sb. o pohřebnictví (lidské pozůstatky a ostatky)

 Zákon č. 40/1964 Sb. Občanský zákoník (osoby blízké, způsobilost k právním úkonům)  Zákon č. 328/1999 Sb. o občanských průkazech  Zákon č. 283/1991 o policii (zjišťování a prokazování totožnosti)  Zákon č. 326/1999 Sb. o pobytu cizinců (podmínky pobytu, doklad o zdravotním pojištění, zátěž sociálního systému)  Zákon č. 140/1961 Sb. Trestní zákon (nedovolené nakládání s tkáněmi a orgány, neposkytnutí pomoci)  Zákon č. 200/1990 Sb. o přestupcích (anonymita dárce, nabídka odměny dárci)