XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Nová směrnice o energetické účinnosti
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
XV. Seminář energetiků Regulace v EU a v ČR a vliv nové legislativy na ERÚ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 19. a Josef FIŘT - ERÚ.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Evropské programy pro energetiku síť IRC a možnosti projektu CIRC (Czech Innovation Relay Center) Radan Panáček, Technologické Centrum AV ČR.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
Vnější dimenze energetické politiky EU
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Aktuální problematika - Energetika
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Aktualizace Státní energetické koncepce
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ing. Josef Kastl, generální sekretář ČPU Žofín,
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Transkript prezentace:

XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna 2007, Jelenovská Josef Fiřt - ERÚ

2 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU 1.Zhodnocení dosavadního vývoje regulace cen energií 2.Současný stav trhů s energiemi 3.Zelená kniha – JEK EU2 4.Další předpokládaný vývoj

3 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU 1.Zhodnocení dosavadního vývoje regulace cen energií -je regulace cen potřebná? -aplikace směrnic 2003/54 a 2003/55 ES omezuje regulaci cen na trhu s elektřinou a s plynem -úloha ERÚ -postupná přeměna CHZ na OZ -ceny elektřiny i plynu rostou → nenaplněný cíl liberalizace

4 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU  hlavní cíle liberalizace - konkurenční prostředí - bezpečnost a spolehlivost dodávek - stejné podmínky pro všechny účastníky trhu - snížení cen pro KZ - ochrana malých a slabých - omezení regulace

5 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU 2.Současný stav trhů s energiemi  Elektřina  EU postupně otvírá trhy do  ČR od plně liberalizovaný trh → možnost změny dodavatele využilo: od r. 2003(vvn) + od r. 2004(vn) cca 7500 zákazníků od r (MOP) cca 6000 „ od r (MOP) cca 2300 „

6 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU Zdroj: Arthur D. Little

7 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU Zdroj: Arthur D. Little

8 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU Zdroj: Arthur D. Little

9 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU Zdroj: Arthur D. Little

10 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU Skutečný podíl ceny silové elektřiny – bez DPH

11 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU  cena elektřiny na rok 2007  neregulovaná část ceny -ČEZ aukce na virtuální elektrárnu 400 MW, konaná dne → 17,1% nárůst silové elektřiny + → další aukce k (+ 16,9%) ovlivní cenu elektřiny pro rok 2007 → nárůst silové elektřiny o 16%  regulovaná část ceny (distribuce, přenos, OZE, KVET, decentralizovaná výroba, systémové služby, OTE) → ERÚ → nárůst regulované části ceny o 1,2%

12 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU  Plyn - EU plně otevře trhy do v ČR  od etapa otevírání trhu s plynem (  ) - dodavatele změnili pouze 4 KZ - trh nefunkční - ERÚ stanovil maxim. ceny - nákupní ceny plynu od RWE – TG - nákupní ceny DS od RWE - TG - za služby PZ → unbundlingpřepravní soustava k DS od  od – otevření trhu - pro 1. čtvrtletí 2007 v ø pokles ceny o 8,6%; pro D o 4,2%  od – končí stanovení maximálních cen

13 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU Zdroj: Arthur D. Little

14 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU Zdroj: Arthur D. Little

15 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU Procentní zastoupení jednotlivých složek průměrné ceny dodávky zemního plynu pro kategorii domácnosti s platností od 1. ledna 2007

16 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU 3.Zelená kniha – JEK EU  Zelená kniha spolu se zásadami nové EP pro Evropu představena  Zelená kniha diskutována na Radě ministrů  Zelená kniha předmětem jednání Evropské rady  od probíhaly veřejné konzultace k Zelené knize (nejen vlád, ale i odborné veřejnosti)  – veřejné slyšení k EP pro Evropu v Bruselu (1. energetický mix; 2. konkurenceschopný a bezpečný evropský trh)

17 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU Hlavní cíle Zelené knihy a požadavky na členské státy  Příčiny nové jednotné EP - závislost na dovozech roste (dnes 50%; výhled až 70%) - poptávka po energii roste → je nutné rychle investovat do obnovy a nových zdrojů (1 bilion eur/20 let) - zásoby koncentrovány v několika zemích (50% spotřeby EU v plynu kryje Rusko, Norsko, Alžírsko) - v Evropě se nerozvinuly konkurenční trhy s energiemi - klima se otepluje

18 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU Tři hlavní cíle Zelené knihy 1.udržitelnost - rozvíjet konkurenceschopné OZE - snížit poptávku po energii - úsilí o zastavení změn klimatu 2.konkurenceschopnost - otevření trhu s energiemi musí přinést prospěch KZ - zmírnit dopad mezinárodních cen energie na KZ 3.zabezpečení dodávek - zastavit růst závislosti EU na dovozu energie (řada opatření) → pro dosažení cílů definuje ZK 6 klíčových oblastí

19 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU 4.Další předpokládaný vývoj →situace na vnitřním trhu s energiemi jednotlivých států EU je špatná →výsledky z šetření EK + výsledky Národních zpráv členských států – neuspokojivé →stížnosti a tlak spotřebitelů na řešení situace roste

20 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU Závěry z Veřejného slyšení k „Zelené knize“ ze dne , konaném v Bruselu: - vytvoření jednotné evropské energetické politiky (2030 – 2050) - dokončení vnitřního energetického trhu (nutná regulace x třetí liberalizační balíček) - energetická účinnost - rozvoj nových technologií (jak podporovat?) - otázka jaderné energie 1.Návrh má být představen

21 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU Zásady nové EP – schválení EK Radě EU a Parlamentu: → snížení závislosti na dovozu primárních surovin → snížení emisí CO 2 → zvýšení energetické účinnosti

22 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU Konkrétní kroky pro splnění NEP 1.Jednotný vnitřní trh (elektřiny a plynu)  plně funkční do r → úvaha o vlastnickém unbundlingu → efektivní regulace → zajistit chybějící infrastrukturu (posílení sítí, budování nových) → nové zdroje → potřeba 280 GW nových kapacit; vytvořit nový úřad

23 Regulace v energetice. Zelená kniha – JEK EU 2.Solidárnost pro bezpečnost dodávek ropy, plynu a elektřiny 3.Souhlas se snižováním emisí CO 2 (do roku 2020 nižší o 20% úrovně r. 1990) 4.Zvýšení energetické účinnosti → akční plán (přijat v 10/2006) pro snížení energetické spotřeby o 20% v r OZE - v r se naplní cíl 10% z OZE - zpracování dlouhodobého cíle (r – 20%) 6.JE – energetický mix je záležitostí každého členského státu (IEA)

24 Děkuji za pozornost