Státní energetická koncepce a její aplikace do energetické legislativy v ČR Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Státní energetické koncepce
Reporting udržitelného rozvoje - nový pohled na těžební činnost.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE Zahrnutí výsledků NEK a OR do návrhu nové SEK. Nejzávažnější ustanovení a změny proti stávajícímu znění. Změny v energetické.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Aktualizace státní energetické koncepce Ministerstvo průmyslu a obchodu – odbor energetické politiky Ing. Jan Pouček 18.března 2003 PODĚBRADY.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Vývoj kvality ovzduší v České republice
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Přednost početních operací
Aktualizace Státní energetické koncepce
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Státní energetická koncepce a její aplikace do energetické legislativy v ČR Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 3 Asociace energetických manažerů Poděbrady Státní energetická koncepce aktualizace schválená usnesením vlády České republiky č. 211 ze dne 10. března 2004 Zákon č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií – MPO má povinnost nejméně jedenkrát za dva roky vyhodnocovat naplňování Státní energetické koncepce a v případě potřeby zpracovávat návrhy na změnu Státní energetické koncepce a předkládat je ke schválení vládě. Výsledky hodnocení plnění cílů Energetické politiky přijaté usnesením vlády ČR č. 50 ze dne – splnění většiny cílů. Přijaté závazky z mezinárodních smluv v oblasti energetického hospodářství a životního prostředí vstup do EU.

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 4 Asociace energetických manažerů Poděbrady Transformace energetického hospodářství po r Výše a struktura spotřeby primárních zdrojů energie Výše spotřeby PEZ v ČR je v současné době na úrovni 85 % roku Struktura spotřeby PEZ je diverzifikovanější a je z více než 50 % zaměřena na domácí zdroje primární energie. Struktura je odrazem bezpečnosti a spolehlivosti dodávek energie, zejména ve výrobě elektřiny. Poslední změna ve struktuře spotřeby PEZ a ve výrobě elektřiny - uvedení do provozu JE Temelín.

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 5 Asociace energetických manažerů Poděbrady Výše a struktura konečné spotřeby energie Celková výše konečné spotřeby energie po roce 1990 klesala, po roce 2000 kolísala, ale s postupnými tendencemi k jejímu růstu, které byly vyvolány růstem ekonomiky (zejména v průmyslu, v dopravě a ve službách). Rostla i spotřeba energie v domácnostech. Trendem je nárůst podílu zemního plynu a elektřiny a současně pokles podílu tuhých paliv. Pokles podílu centralizovaného tepla je vyvolán mj. vyšším rozvojem individuálního vytápění.

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 6 Asociace energetických manažerů Poděbrady Vývoj v jednotlivých energetických subsystémech Tuhá paliva Snižování těžeb hnědého uhlí, které probíhalo po celá devadesátá léta, se po roce 2000 zpomalilo, především z důvodu exportu elektřiny, která se stala žádanou komoditou. Plynárenství Zemní plyn byl v období po roce 1990 palivem s největší dynamikou spotřeby. Dostupnost zemního plynu je dnes celoplošná a je dlouhodobě zajištěna sítí tranzitních plynovodů a celým systémem plynárenské soustavy. Po roce 1996 začala spotřeba zemního plynu stagnovat a tento stav přetrvává i v současném období. ČR je téměř plně závislá na importu zemního plynu (v roce ,6 %). Zemní plyn je palivem hlavně pro výrobu tepla v maloodběru a v domácnostech,na výrobě elektřiny se podílí jen 3%.

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 7 Asociace energetických manažerů Poděbrady Obnovitelné zdroje energie Obnovitelné zdroje energie jsou velmi sledovaným druhem energie. Vyplývá to z významu závazku, který na sebe ČR vzala při podpisu přístupové dohody, v rámci implementace Směrnice EU č. 2001/77. Rovněž i ze zvýšeného zájmu, který je problematice využití obnovitelné energie veřejností přikládán a vzhledem k jejímu šetrnému vztahu k životnímu prostředí.

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 8 Asociace energetických manažerů Poděbrady Vztah energetického hospodářství k životnímu prostředí V 90. letech došlo v ČR k výraznému a k unikátnímu snížení zátěže životního prostředí ekologizací energetického hospodářství. Tendence z 90. let pokračovaly i po roce Od roku 1990 do roku 2000 se emise SO 2 snížily na 14 % výchozího stavu. Pokles pokračoval i po roce 2000 a v roce 2003 poklesl na 13,2 % stavu roku Emise tuhých znečišťujících látek klesly v roce 2000 na 9 %, emise NOx na 43,3 % a emise CO 2 na 75,6 % stavu roku 1990.

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 9 Asociace energetických manažerů Poděbrady Charakteristika dlouhodobého výhledu Při uplatnění systémových opatření Státní energetické koncepce, stimulací a komunikací státu s podnikatelskou sférou bude energetické hospodářství směřovat k vysokému zhodnocení energetických vstupů (energetická náročnost tvorby HDP se sníží z 1,212 na 0,454 MJ/Kč, tj na 37 %). Vývoj bude plně v souladu s prioritami SEK a budou splněny všechny její indikativní cíle.

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 10 Asociace energetických manažerů Poděbrady Při přírůstku spotřeby PEZ (v průběhu 30 let o 0,2 % ročně) se bude dále měnit struktura primárních zdrojů energie. Spotřeba i těžba hnědého uhlí klesnou vůči roku 2000 o přibližně 40 %. Opatření ke zvýšení disponibility hnědého uhlí (tj. těžba za racionálně přehodnocenými současnými územními ekologickými limity těžeb) však budou aktivně využita při obnově dožívajících elektráren a hnědé uhlí bude po celé období nejvýznamnějším primárním energetickým zdrojem, užitým především pro výrobu elektřiny v čistých uhelných technologiích.

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 11 Asociace energetických manažerů Poděbrady Do roku 2030 se o více jak 40 % sníží trh černého uhlí, na tomto trhu však bude stále větší roli hrát dovozové černé uhlí, jehož podíl na domácím trhu bude v závěru období přibližně 55 %. Veškerá potřeba koksu bude kryta dovozem. Spotřeba elektřiny poroste, ale s postupným poklesem tempa růstu spotřeby. Průměrný meziroční růst spotřeby elektřiny v období 2030/2000 bude činit 1,3 %.

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 12 Asociace energetických manažerů Poděbrady  Plnění priorit a indikativních cílů SEK a) Průměrné roční tempo poklesu energetické náročnosti tvorby HDP bude v prvém období do roku ,77 % a v celém prognostickém období 3,22 %. b) Průměrné roční tempo poklesu elektroenergetické náročnosti tvorby HDP bude v prvém období do roku ,42 % a v celém prognostickém období 2,35 %. c) Dovozní energetická náročnost roste v roce 2005 na 41,2 %, v roce 2010 na 42,3 % a v roce 2030 na 57,8 %. d) Národní indikativní cíl podílu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů bude v roce 2010 splněn a případně mírně překročen. e) Podíl obnovitelných zdrojů energie v tuzemské spotřebě primárních zdrojů bude v roce ,4 % a do roku 2030 vzroste na 15,7 %. f) Závazné emisní stropy v roce 2010 nebudou překročeny. Emise CO2 poklesnou za 30 let ze 126 na 89 mil. tun/rok (téměř o 30 %), emise NOx z 397 na 265 tis. tun/rok (pokles o 33 %) a emise SO2 z 264 na 159 tis. tun/rok (pokles téměř o 40 %)

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 13 Asociace energetických manažerů Poděbrady Podíly PEZ na spotřebě energetických zdrojů Rok Tuhá paliva:52,4 % 42,5 % 30,5 % HU 36,6 % 29,3 % 20,8 % ČU 15,8 % 13,2 % 9,7 % Plynná paliva: 18,9 % 21,6 % 20,6 % Kapalná paliva: 18,6 % 15,7 % 11,9 % Jaderné palivo: 8,9 % 16,5 % 20,9 % Obnovitelné zdroje:2,6 % 5,4 % 15,7 %

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 14 Asociace energetických manažerů Poděbrady Podíly PEZ na výrobě elektřiny Rok Tuhá paliva:70,5 % 55,5 % 36,8 % HU 58,4 % 48,9 % 31,9 % ČU 12,1 % 6,6 % 4,9 % Plynná paliva: 6,4 % 4,7 % 7,2 % Kapalná paliva: 2,2 % 1,1 % 0,4 % Jaderné palivo: 18,4 % 33,3 % 38,6 % Obnovitelné zdroje: 2,3 % 5,3 % 16,9 %

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 15 Asociace energetických manažerů Poděbrady Pravděpodobná výše spotřeby primárních zdrojů energie Rok PJ Pravděpodobná výše výroby elektřiny Rok TWh73,7378,2082,3780,8585,0087,9089,20 Pravděpodobná výše konečné spotřeby energie Rok PJ

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 16 Asociace energetických manažerů Poděbrady  Obnovitelné zdroje energie Výše a struktura spotřeby druhotných a obnovitelných zdrojů energie (PJ) Rok Biomasa Druhotné teplo Další obnovitelné zdroje Odpady Celkem

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 17 Asociace energetických manažerů Poděbrady Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (TWh) Rok Biomasa0,011,604,866,327,8110,25 10,96 MVE 0,52 0,801,051,051,051,051,05 Vítr 0,01 0,570,931,011,251,441,44 Fotovoltaika0,00 0,000,000,000,010,01 Bioplyn 0,010,010,010,010,010,010,16

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 18 Asociace energetických manažerů Poděbrady  Pravděpodobné těžby uhlí (mil. tun) Černé uhlí Těžba celkem 14,8212,9911,419,188,605,573,57 Hnědé uhlí Těžba celkem 49, ,5842,0140,4835,8832,59

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 19 Asociace energetických manažerů Poděbrady

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 20 Asociace energetických manažerů Poděbrady

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 21 Asociace energetických manažerů Poděbrady

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 22 Asociace energetických manažerů Poděbrady CÍLE a PRIORITY Státní energetické koncepce  Maximální NEZÁVISLOST Nezávislost na cizích zdrojích energie Nezávislost na zdrojích energie z rizikových oblastí Nezávislost na spolehlivosti dodávek cizích zdrojů

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 23 Asociace energetických manažerů Poděbrady CÍLE a PRIORITY státní energetické koncepce  Maximální BEZPEČNOST Bezpečnost zdrojů energie včetně jaderné bezpečnosti Spolehlivost dodávek všech druhů energie Racionální decentralizace energetických systémů

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 24 Asociace energetických manažerů Poděbrady CÍLE a PRIORITY státní energetické koncepce  Maximální UDRŽITELNÝ ROZVOJ Ochrana životního prostředí Ekonomický a sociální rozvoj

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 25 Asociace energetických manažerů Poděbrady CÍLE státní energetické koncepce MAXIMALIZACE ENERGETICKÉ EFEKTIVNOSTI Maximalizace efektivnosti při získávání a přeměnách energetických zdrojů Maximalizace zhodnocování energie Maximalizace úspor tepla Maximalizace efektivnosti spotřebičů energie Maximalizace efektivnosti rozvodných soustav Podpora výroby energie z obnovitelných zdrojů energie

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 26 Asociace energetických manažerů Poděbrady CÍLE státní energetické koncepce Dlouhodobé cíle v oblasti energetické efektivnosti 1. Zrychlení a následná stabilizace ročního tempa poklesu energetické náročnosti tvorby HDP v intervalu 3,0 – 3,5 % (indikativní cíl). 2. Dlouhodobé nezvyšování absolutní výše spotřeby primárních zdrojů energie. Růst ekonomiky zajistit především zvýšením energetické efektivnosti. 3. Zrychlení a následná stabilizace ročního tempa poklesu elektroenergetické náročnosti tvorby HDP v intervalu 1,4 – 2,4 % (indikativní cíl)

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 27 Asociace energetických manažerů Poděbrady ZAJIŠTĚNÍ MAXIMÁLNÍ ŠETRNOSTI K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ Minimalizace emisí poškozujících životní prostředí Minimalizace emisí skleníkových plynů Minimalizace ekologického zatížení budoucích generací Minimalizace ekologické zátěže z minulých let DOKONČENÍ TRANSFORMACE A LIBERALIZACE ENERGETICKÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Dokončení transformačních opatření Minimalizace cenové hladiny všech druhů energie Optimalizace zálohování zdrojů energie

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 28 Asociace energetických manažerů Poděbrady Nástroje SEK pro zajištění cílů a priorit 1.Liberalizace trhu s energií (směrnice 2003/54, 2003/55) 2.Přístup k přeshraničním sítím 3.Veřejný zájem vč. dlouhodobého plánování 4.Ochrana konečných zákazníků 5.Podpora hospodaření s energií (novela zákona č. 406/2000 Sb.) 6.Podpora obnovitelných zdrojů energie ( 7.Podpora využití kombinované výroby elektřiny a tepla 8.Podpora využití alternativních paliv v dopravě 9.Investiční pobídky

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 29 Asociace energetických manažerů Poděbrady 10.Autorizace na nové zdroje elektřiny a tepla 11.Řízení energetiky při krizových stavech 12.Strategické energetické rezervy 13.Racionální přehodnocení územních limitů těžby hnědého uhlí 14.Ekologizace daňové soustavy 15.Integrovaný systém ochrany ovzduší 16.Obchodování s emisními kredity u skleníkových plynů

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 30 Asociace energetických manažerů Poděbrady Koncepce SEK 1.Dlouhodobý výhled energetického hospodářství do roku Zajištění souladu SEK s územními energetickými koncepcemi 3.Indikativní koncepce obnovy a náhrady dožívajících výroben elektřiny za zdroje s vyšší energetickou účinností a s příznivějším vlivem na životní prostředí 4.Dlouhodobá indikativní koncepce využití obnovitelných zdrojů energie 5.Dlouhodobá stabilizace cen a vzájemných relací tarifů energetických komodit

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 31 Asociace energetických manažerů Poděbrady

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 32 Asociace energetických manažerů Poděbrady

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 33 Asociace energetických manažerů Poděbrady

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 34 Asociace energetických manažerů Poděbrady

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 35 Asociace energetických manažerů Poděbrady

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 36 Asociace energetických manažerů Poděbrady

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu GWh electricity generationelectricity consumption Czech Republic – Basic Data Electricity generation vs consumption

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 38

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 39