Jan Werich Jiří Voskovec

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ČJ. 8.07_Jan Werich, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Advertisements

OSVOBOZENÉ DIVADLO.
Herectví za první republiky
Meziválečné české divadlo
Mgr. Lenka Venclová 8. ročník
Meziválečné české divadlo
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Osvobozené divadlo.
Život za První republiky
Orchestr Glenna Millera
VY_32_INOVACE_ČJ _ Osvobozené divadlo Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Populární hudba v letech
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Jiří Suchý,Jiří Šlitr.
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
OSVOBOZENÉ DIVADLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
FIMFÁRUM.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
ČESKÉ DRAMA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Identifikátor materiálu: EU –
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Jiří Voskovec.
Jiří Voskovec, jan werich
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
4.Února 1808, Kutná Hora 11.července 1856, Plzeň český dramatik, novinář a spisovatel.
Osvobozené divadlo 9. ročník.
Karel Čapek.
○ Narodil se 6.února 1905 v Praze. ○ A zemřel 31.řijna1980 v Praze. ○Byl český divadelní a filmový herec, dramatik, filmový scénárista a spisovatel.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Jiří Voskovec Jméno: Jiří Wachsmann * 19.červa 1905 na Sázavě † 1.července 1981 v USA Byl český herec, spisovatel, dramatik a textař Účinkoval v osvobozeném.
Jan Werich Vytvořil: Jiří Burda
Osvobozené divadlo.
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
*6. února 1905 Praha †31.října 1980 Praha český filmový a divadelní herec, dra- matik, filmový scenárista, spisovatel.
JIŘÍ MYRON (BOHUMIL PROŠEK) HUMPOLEC OSTRAVA.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná dvojrole ve filmu Císařův pekař - Pekařův císař. JAN WERICH.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.8 Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/07 Název materiálu: Osvobozené divadlo Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAN WERICH - FIMFÁRUM - … KUS POLE ČTVRTÁ PLANETA VELMI MALÝ JEDNOTKA EL.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Použité zdroje Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text se zabývá meziválečným obdobím v české literatuře,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
& Osvobozené divadlo Semafor
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Jan Werich Monika Kupková.
Karel Kryl NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Jan Werich a Jiří Voskovec (1905 – 1980) ( )
Spisovatelé a ilustrátoři
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Osvobozené divadlo VY_12_INOVACE_Rů_I_16
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Umění a kultura Jan Werich a Jiří Voskovec
Odraz 2. sv. války v české literatuře
Transkript prezentace:

Jan Werich Jiří Voskovec

JAn Werich: *6.2.1905-Praha +31.10.1980-Praha český filmový a divadelní herec,dramatik a filmový scénárista představitel meziválečné divadelní avantgardy a poválečné české divadelní kultury, spisovatel dcera Jana-česká herečka+překladatelka syn Jiří-ředitel Evropské obchodní akademie v Děčíně

JAN WERICH: Gymnázium Praha (zde se seznámil s J.Voskovcem) po maturitě-Práva na Karlově univerzitě 1926-zač.spolupráce s Voskovcem (nejdříve v redakci časopisu Přerod,později-Osvobozené divadlo) Osvobozené div.-1.hra=Vest pocket revue na plakátech byl nazýván J.W Rich 1927-38-pokračovali do r.1935-v Osvobozeném divadle 1935-37-Spoutané divadlo (Balada z hadrů) zpět do Osvobozeného divadla-r.1938 zavřeno

Život před a po II.sv.válce V USA-herec Hlas Ameriky-rozhlasová stanice,kde s Voskovcem působili s Voskovcem otevřeli divadlo W+V vzhledem k polit.situaci nebylo možné dělat polit.satiru 1948-Voskovec do Francie,1950- do AM. 1956–1961 byl Werich ředitelem Divadla ABC J. Werich založil Divadlo W+V, kde se jeho novým partnerem stal Miroslav Horníček. Z jejich divadelní tvorby této doby se staly nejznámější tzv. forbíny, tj. předscény.

podnikl několik individuálních cest do Itálie; (jednu z nich i s dcerou Janou) své zážitky popsal v knize Italské prázdniny (vyšla v roce 1960)

Jiří Voskovec: nar.19.6.1905-Sázava zemřel 1.7.1981-Pear Blossom,Kalifornie-USA vlastním jménem Jiří Wachsmann český herec,spisovatel,textař

Jiří Voskovec: studium na gymnáziu v Praze-zde setkání s Werichem 1921-1924-stipendium na Carnotově lyceu ve francouzském Dijonu během studia navštěvoval divadla a cirkusy (např.trojici klaunů rodiny Fratellini z cirkusu Medrano) 1921-napsal článek o futurismu do studentského časopisu (první článek na toto téma) 1926-s Werichem do Osvobozeného divadla (pomocí humoru reagovali na polit. a soc.situaci)

Spolupráce dua V+W vznikla v magazínu Přerod byla otevřeně protifašistická, museli v roce 1938 divadlo zavřít a na začátku roku 1939 oba emigrovali do USA Voskovec se vrátil do Československa v roce 1946 1948-emigroval podruhé žil krátce ve Francii, později v roce 1950 se vrátil do USA

až do druhé poloviny 40. let pracoval,psal a hrál hlavně s Werichem po své druhé emigraci v roce 1948 se s Janem Werichem setkal několikrát po osmiletém odmlčení si dopisovali až do Werichovy smrti poslední rok svého života prožil v Kalifornii, kde prodělal protirakovinovou léčbu zemřel 1.července1981 na infarkt

Náhrobek na Olšanských hřbitovech v Praze

Tvorba David a Goliáš Divotvorný hrnec Ezop a brabenec V domě straší duch Babička Mary