Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření8.12.2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření8.12.2013."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření8.12.2013 Ročník/věková kategorie 2. ročník Vyučovací předmět/klíčová slova Český jazyk a literatura Anotace Materiál poskytuje základní informace o životě a díle spisovatele J. D. Salingera. V závěru prezentace je vložena strana úkolů typu pravda/lež.

2 Portréty literárních osobností světové literatury

3 Jerome David Salinger *1919 -  2010

4 Narodil se na v New Yorku v židovské rodině. Psal krátké povídky již na střední škole. Účinkoval v několika divadelních hrách, ale hercem se nestal. Nastoupil na vojenskou akademii a poté na New York University, ale studium nedokončil. Otec jej poslal pracovat (obchodovat) do Vídně. Navštěvoval večerní kurzy tvůrčího psaní na Columbia University. americký spisovatel Základní životopisné údaje:

5 V roce 1941 pracoval na vyhlídkové lodi v Karibiku, kde působil jako organizační ředitel a občas i jako bavič. V témže roce začal posílat své krátké příběhy do magazínu The New Yorker. V průběhu druhé světové války se setkal s Ernestem Hemingwayem, který ovlivnil jeho tvorbu.

6 Kdo chytá v žitě (1951) Děj románu je jednoduchý, pojednává o sedmnáctiletém Holdenovi a jeho zkušenostech z New York City, jeho vyloučení a odchodu z elitní školy. Kniha je význačná svým ironickým hlasem vypravěče v první osobě, Holdena. Umožňuje hluboký pohled a zároveň nespolehlivou výpověď vypravěče, který vysvětluje důležitost loajality, "falešnost" dospělosti a svou vlastní neupřímnost. Salingerovo dílo:

7 (v americké verzi tohoto románu 237 krát slovo „goddam“, 58 krát „bastard“, 31 krát „christsake“ a 6 krát „fuck“). román se stal ihned velmi úspěšným. Jeho popis dospívání a ztráty nevinnosti hlavní postavy Holdena Caulfielda měl velký vliv především na dospívající čtenáře. stále je velmi úspěšný a prodá se ho okolo 250 000 výtisků ročně. Díky tomuto dílu Salinger bojoval s nechtěnou pozorností.

8 Devět povídek (1953) Franny a Zooey (1961) Vzhůru, tesaři, do výše střechu zvedněte (1963) Kromě toho Salinger napsal celkem 35 povídek, z nichž většina vyšla pouze v časopisech (např. The New Yorker). Další tvorba:

9 Dávali jste pozor?  Salinger je žijícím a stále plně tvořícím spisovatelem. Jeho nejznámějším románem je dílo Devět povídek. Salinger se stal hercem a bavičem. Jeho román Kdo chytá v žitě upoutal převážně dospívající čtenáře. Většina jeho povídek vyšla jen v časopisech.   

10 Zdroje: 1.Jerome David Salinger. In: Wikipedie: otevřená encyklopedie[online]. ©2001- [cit. 2013-12-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/J._D._Salinger http://cs.wikipedia.org/wiki/J._D._Salinger 2.File: JD Salinger.jpg – Wikipedia. In: Wikipedia: The Free Encyklopedia[online]. ©2001- [cit. 2013-12-06]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/File:JD_Salinger.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:JD_Salinger.jpg

11 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření8.12.2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google