Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE/10/B3 Autor Mgr. Karolína Kofránková Období vytvoření Ročník/věková kategorie  2. ročník Vyučovací předmět/klíčová slova Český jazyk a literatura Anotace Materiál poskytuje základní informace o životě a díle spisovatele N. V. Gogola. V závěru prezentace je vložena strana úkolů typu pravda/lež. 

2 Portréty literárních osobností světové literatury

3 Nikolaj Vasiljevič GOGOL *1809 - 1852

4 prozaik a dramatik ukrajinského původu
představitel ruského realismu s velmi silnými prvky kritického realismu, za jehož zakladatele je v ruské literatuře považován na Gogolovu tvorbu navazuje prakticky celá ruská literatura 2. poloviny 19. století

5 Základní životopisné údaje:
Pocházel z rodiny středních ukrajinských statkářů. Jeho otec byl vášnivý milovník divadla. Po absolvování gymnasia odešel do divadla v Petrohradu, ale nebyl úspěšný.

6 Léta 1836 –1839 strávil většinou v Itálii
Léta 1836 –1839 strávil většinou v Itálii. Roku 1844 podnikl cestu do Jeruzaléma. Před svou smrtí prožíval Gogol hlubokou depresi, začínal podléhat náboženským a mystickým náladám a pochybnostem o smyslu svého díla a je pravděpodobné, že zešílel.

7 Gogolovo dílo: Revizor (1836)
Za nejlepší z jeho díla jsou považovány povídky, kde plně využil své vypravěčské umění a schopnost spojovat reálné s fantastickým. Revizor (1836) Pětiaktová satirická komedie patřící k nejslavnějším dílům světové dramatické literatury. Autor svou hrou, zachycující tupost, nevzdělanost a zkaženost úředníků v jednom ruském provinčním městečku prolezlém korupcí, nastavil zrcadlo všem, jejichž charakter je pokřiven podlézavostí a úplatkářstvím.

8 Děj Revizora se odehrává v malém ruském městečku na počátku třicátých let 19. století. Mladý bezvýznamný úředník Chlestakov se ubytoval v hostinci, v kartách prohrál všechny peníze a nemá na zaplacení útraty. Městský hejtman dostal dopis od přítele z Petrohradu, v němž se píše, že městečko navštíví nebo už navštívil revizor. Díky poštmistrovi pokládají za revizora právě Chlestakova, a rychle rozšíří informaci o jeho příjezdu. Aby revize dobře dopadla, snaží se představitelé města Chlestakova podplatit.

9 Chlestakov plně využívá jejich hlouposti, a protože je na mizině, rád přistoupí na jejich hru. Městský hejtman ho ubytuje ve svém domě a nabídne mu ruku své dcery. Všichni mu přinášejí různé dary. Sluhovi Osipovi se včas povede svého pána varovat před odhalením a včas zmizí. Hejtman a všichni ostatní strašně zuří. Do toho přijíždí skutečný revizor.

10 Hráči (1842) Komedie o hře, vášni ke hře, o podvodu a umění podvodu. Děj se odehrává v atraktivním prostředí falešných karetních hráčů, jejichž filozofie je jednoznačná: „bystrý vtip, jasný rozum a hlavně žádné ohledy.“

11 Ženitba (1842) Satirická komedie o dvou dějstvích, příběh starého mládence, jenž si stále pohrává s myšlenkou na manželství, ale těsně před svatbou uteče oknem, přičemž stárnoucí nevěsta přijde o všechny nápadníky. Podle komedie napsal roku 1952 český skladatel Bohuslav Martinů stejnojmennou operu.

12 Mrtvé duše ( ) Dvoudílný román s podtitulem poema v próze, satira na carskou byrokracii. Gogol toto dílo několikrát přepracovával, krátce před smrtí spálil část druhého dílu a pravděpodobně i celou poslední verzi.

13      Dávali jste pozor? 
Skladatel Bohuslav Martinů napsal podle komedie Ženitba stejnojmennou operu. Gogol je považován za zakladatele kritického realismu. Od počátku patřil k úspěšným spisovatelům. Revizor patří k nejslavnějším dílům světové dramatické literatury. Dílo Ženitba je satirou na carskou byrokracii.

14 Zdroje: 1. Přehledné dějiny literatury: do 1. svět. války. 2. vyd. Praha: SPN, 1992, s ISBN 2. Soubor: Nikolai Gogol.jpg. In: Wikipedie: otevřená encyklopedie[online]. ©2001- [cit ]. Dostupné z: 3. Nikolaj Vasiljevič Gogol. In: Wikipedie: otevřená encyklopedie[online]. ©2001- [cit ]. Dostupné z 4. Revizor (Gogol). . In: Wikipedie: otevřená encyklopedie[online]. ©2001- [cit ]. Dostupné z:

15 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google