Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Portréty literárních osobností světové literatury

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Portréty literárních osobností světové literatury"— Transkript prezentace:

1

2 Portréty literárních osobností světové literatury

3 EDGAR ALLAN POE * 1849

4 básník autor temných gotických povídek zakladatel detektivní povídky předchůdce sci-fi

5 Základní životopisné údaje:
Poe se narodil v Bostonu, rodiče byli kočovnými herci. Roku 1811 osiřel, byl adoptován richmondským obchodníkem Johnem Allanem a jeho ženou Frances.

6 Messanger, později byl jeho šéfredaktorem.
Studoval v Anglii, jeden rok na univerzitě ve Virginii a také na vojenské akademii ve West Pointu Pracoval v časopise Southern Literary Messanger, později byl jeho šéfredaktorem. Za ženu si vzal svou sestřenici, která však o 11 let později zemřela. Dům E. A. Poa, dnes jeho muzeum

7 Po smrti ženy měl problémy s alkoholem a drogami.
Roku 1849 jej našli na chodníku v Baltimoru v kómatu, ze kterého se již neprobral. Poeovo dílo nebylo za jeho života doceněno.

8 Posmrtně se stal inspirací mnoha významných literárních osobností.
Nový památník a hrob Původní hrob E.A. Poea

9 Dílo E. A. Poa: Havran (1845) nejslavnější báseň autora, báseň je psaná ich-formou hl. hrdina se trápí vzpomínkami na mrtvou milou, marně hledá zapomnění

10 Krátké prózy: Vraždy v ulici Morgue (1841)
v povídce představuje detektiva Dupina, který se stal předobrazem Sherlocka Holmese Zánik domu Usherů (1839) - hororová povídka o posledních z rodu Usherů, téma pohřbení zaživa

11 Maska červené smrti (1842) Jáma a kyvadlo (1842) Černý kocour (1843) V povídkové tvorbě byl Poe průkopníkem žánru detektivní povídky a povídky hororové.

12  Dávali jste pozor?      Poe nikdy neopustil svou vlast.
Poe byl ve své době uznávaným spisovatelem. Jeho tvorba ovlivnila další literáty. Byl průkopníkem na poli literatury. Pro větší působivost příběhu využívá ich-formy.

13 Použité materiály: Přehledné dějiny literatury: do 1. svět. války. 2. vyd. Praha: SPN, 1992, s ISBN Edgar Allan Poe. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Havran (báseň). In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: File:Edgar Allan Poe 2.jpg. In: Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z: File:Poe's grave Baltimore MD.jpg. In: Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z: File:Edgar allan poes grave.jpg. In: Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z: File:PoeHouse-Baltimore.jpg. In: Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z: File:PitandthePendulum-Clarke.jpg. In: Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z: File:Paul Gustave Dore Raven14.jpg. In: Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z:

14 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Portréty literárních osobností světové literatury"

Podobné prezentace


Reklamy Google