DAPHNE III (2007- 2013) Boj proti násilí Základní informace o programu zaměřeného na prevenci všech forem násilí a podporu obětí a rizikových skupin (dětí,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

Doporučení pro přípravu žádosti;
Evropa pro občany Obecné informace Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR.
Komunitární program PROGRESS
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Opatření 2.3 OP RLZ „Posílení kapacit poskytovatelů sociálních služeb“ Globální grant.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Opatření 2.3 JPD 3 „Posilnění kapacit poskytovatelů sociálních služeb v hlavním městě Praha“ Globální grant.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Veřejné výběrové řízení 14. ročníku sbírkového projektu Pomozte dětem.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
DAPHNE III ( ) PREVENCE A POTÍRÁNÍ NÁSILÍ NA DĚTECH, MLÁDEŽI A ŽENÁCH A OCHRANA OBĚTÍ A OHROŽENÝCH SKUPIN Základní informace o programu Mgr.Alena.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Krátké představení aktuálních výzev pro NNO zaměřených na podporu zaměstnanosti (3.3 a 2.1 OP LZZ) Seminář pro NNO Rumburk,
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Evropa pro občany Obecné informace Ústí nad Labem.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
1 Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
DAPHNE III ( ) Boj proti násilí SEMINÁŘ KE KOMUNITÁRNÍM PROGRAMŮM HRADEC KRÁLOVÉ, 2. PROSINCE 2010 Mgr. Barbora Holušová Ministerstvo vnitra, odbor.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová Svaz měst a obcí ČR.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
EHP a Norské fondy Fond pro bilaterální spolupráci na národní úrovni Vlastimil Vaněk Ministerstvo financí ČR.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
KONTAKTNÍ SEMINÁŘ Programu CZ11 Public Health Inititatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Fond bilaterální spolupráce Opatření A.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV – výzva Gramotnosti Praha, 9. února 2016 Mgr. Jakub Krátký.
Individuální projekt OP VVV
Realizace vašich potřeb prostřednictvím OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
DAPHNE III ( ) Boj proti násilí
Komunitární program PROGRESS
Transkript prezentace:

DAPHNE III ( ) Boj proti násilí Základní informace o programu zaměřeného na prevenci všech forem násilí a podporu obětí a rizikových skupin (dětí, mládeže a žen) Mgr. Barbora Holušová Ministerstvo vnitra, odbor prevence kriminality

PROGRAM DAPHNE III Právní základ : Rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady č. 779/2007/ES ze dne 20. června 2007 – součást rámcového programu „Základní práva a spravedlnost“ Doba trvání programu : 2007 – 2013 Celkový rozpočet : € 116,8 mil. Rozpočet na rok 2008 : € 14,4 mil. Rozpočet na rok 2009: € 15,8 mil.

Historie Daphne Program Daphne III (2008 – 2013) Program Daphne II (2004 – 2008) Program Daphne I (2000 – 2003) Iniciativa Daphne (1997 – 1999) Do roku 2007 realizováno 460 projektů v celkové částce € 56,7 milionů V současné době přijala EK 263 návrhů a k financování v rámci programu doporučila 42 projektů

Rok 2008/2009 – vyhlášeny 3 typy projektů Podpora aktivit NNO a dalších organizací financování prostřednictvím operačních grantů Vlastní iniciativy Komise smluvní financování Specifický nadnárodní projekt financování prostřednictvím akčního grantu

1. Specifický nadnárodní projekt – rok 2009 Doba trvání programu: 12 nebo 24 měsíců Rozpočet: € 13 mil. Rozpočet na 1 projekt: € – Výše čerpání oprávněných nákladů: max. 80% Termín vyhlášení výzvy: I. čtvrtletí 2008 Termín předkládání projektů : II. čtvrtletí 2008 Přidělení grantu: III. čtvrtletí 2009

Specifický nadnárodní projekt Témata projektů :  Prevence a potlačení všech forem násilí, ať již v domácím prostředí, ve školách nebo na veřejnosti  Poskytování pomoci obětem a rizikovým skupinám (dětem a mladistvým umístěným s ústavech sociální péče pro tělesně a mentálně postižené a v nápravných zařízeních, seniorům a invalidům)  Podpora sexuálně zneužívaných a obchodovaných obětí  Ochrana proti násilí páchaném na ženách včetně tradičních praktik v rámci zemí EU (nucené sňatky, nucený sexuální styk, obřízky, zabití ve jménu zachování cti)

Specifický nadnárodní projekt Cíle - výstupy projektů :  Inovační přístupy cílené na podporu obětí násilí  Vytváření multidisciplinárních sítí pro včasnou a účinnou intervenci  Studium aspektů násilí, výzkum a a návrhy preventivních opatření  Výměna informací a šíření dobré praxe – mechanismy prevence (školení, studijní cesty, výměnné stáže)  Expertní jednání s cílem podnítit politickou debatu

Specifický nadnárodní projekt Předkladatelé projektů :  Obecně prospěšné společnosti  Veřejné a soukromé organizace  Výzkumná centra  Místní a regionální instituce - nikoli však vládní orgány, například ministerstva  Školská zařízení a univerzity

Specifický nadnárodní projekt  Předepsaný počet zapojených subjektů, resp. zemí Návrhy projektů musí být předloženy v partnerství minimálně dvou akceptovatelných organizací ze dvou různých členských zemí EU  Předpoklad předložení cca 350 návrhů, grant bude rozdělen do 40 – 60 projektů

2. Podpora aktivit NNO a dalších organizací prostřednictvím operačních grantů Doba trvání programu: 12 nebo 24 měsíců Rozpočet: € 2 mil. Rozpočet na 1 projekt: max. € Výše čerpání oprávněných nákladů: do 80% Termín zveřejnění výzvy: III. čtvrtletí 2009 Termín předkládání projektů : IV. čtvrtletí 2009 Rozhodnutí o přidělení grantu: I. čtvrtletí 2010

Podpora aktivit NNO a dalších organizací prostřednictvím operačních grantů Témata projektů:  Podpora činnosti NNO a dalších organizací aktivních v oblasti ochrany a pomoci obětem násilí  Zvyšování povědomí o rizikových skupinách a formách násilí prostřednictvím cílených kampaní  Šíření výstupů z projektů DAPHNE I a II  Preventivní programy na potlačení specifických forem násilí

Podpora aktivit NNO a dalších organizací prostřednictvím operačních grantů Předkladatelé projektu:  organizace, které se zabývají potíráním a prevencí násilí na dětech, mládeži a ženách  soukromé i veřejné instituce  obecně prospěšné společnosti  výzkumná centra  místní a regionální instituce - nikoli však vládní orgány, například ministerstva  školská zařízení a univerzity

Podpora aktivit NNO a dalších organizací prostřednictvím operačních grantů Předepsaný minimální počet zapojených subjektů, resp. zemí:  Minimálně 2, z nichž je 1 členský stát EU  kandidátské země  Země EFTA/EEA (Island, Lichtnštejnsko, Norsko)  země Západního Balkánu Koordinátor projektu + partnerské organizace

Skupiny příjemců a cílové skupiny Příjemci programu: oběti násilí nebo ohrožené násilím Děti (0 -18 let), mládež (13 – 19 let), mladí lidé (12 – 25 let); ženy Rizikové skupiny (chovanci ústavů sociální péče, senioři, invalidé) Cílové skupiny programu: rodiny, učitelé, pedagogičtí a sociální pracovníci, policisté, lékaři a zdravotníci, pracovníci v soudnictví, nestátní neziskové organizace, náboženské obce

Kritéria posuzování úspěšnosti projektu max.100 bodů Kvalita předkládaného projektu (koncepce, organizace, prezentace, předpokládaný výsledek) 20 bodů Dopad očekávaných výsledků projektu na obecné a specifické cíle programu DAPHNE III 20 bodů Inovační charakter projektu a propojení s dalšími aktivitami Společenství 10 bodů Evropská dimenze projektu (geografický rozsah co se týče partnerů, účastníků a cílových skupin) 20 bodů Udržitelnost projektu, zajištění následných projektů na základě výstupu, opatření směřující k šíření výsledků 20 bodů Efektivnost vynaložených nákladů 10 bodů

Sledování projektů Projekty jsou průběžně sledovány s cílem asistence při obtížích Příjemce podpory předkládá technické a finanční zprávy o postupu prací Do tří měsíců od dokončení akce se předkládá závěrečná zpráva (formu a obsah zpráv stanoví Komise a Účetní dvůr) Nutné uchovávat veškerou podkladovou dokumentaci o výdajích na danou akci po dobu pěti let po provedení poslední platby

Financování schváleného projektu  Platba předem ve výši 70 % celkových nákladů do 45 dnů od podepsání dohody o finanční podpoře  Zbytek po předložení závěrečné zprávy a finálním finančním vypořádáním  Platby provádí Evropská komise z rozpočtu EU přímo organizacím, které implementují projekty

3. Projekty realizované Komisí - tendry  Konkrétní studie zaměřené na škodlivé tradiční praktiky násilí na ženách uvnitř zemí EU  Výzkumy veřejného mínění  Tvorba metodologických postupů  Propagace a podpora Daphne projektů (webové stránky, tématické brožurky)  Podpora národní expertní sítě  Konference a semináře (Committee meetings – roční program, priority, rozpočet konkrétní cíle)

Administrace programu  Program je administrován přímo Evropskou komisí v Bruselu  Projekty se podávají přímo do Bruselu  Role orgánů národních států – pouze politická a informační

Informace pro žadatele - odkazy Informace o projektu a jeho administraci: _en.pdfhttp://ec.europa.eu/justice_home/funding/daphne3/doc/ag_call_ 2007_en.pdf pokyny, směrnice ec.europa.eu/budget/execution/legal_ftiers_en.htm finanční identifikační formulář ec.europa.eu/budget/execution/legal_entities_en.htm právní ustanovení ec.europa.eu/justice_home/funding/daphne3/funding_ daphne3_en.htm aktuální informace

Informace pro žadatele II. informace/ odpovědi/ poradna – O nás – Bezpečnost a prevence – lidská právahttp:// v současné době aktualizace

Úspěšné české projekty –v rámci Daphne II  občanské sdružení Vzájemné soužití - Prevence nuceného odnětí romských dětí rodičům pomocí podpory rodin a dialogu se státními institucemi  ProFem o.p.s. - Kongres o právní situaci a aplikaci práva v oblasti násilí v domácnosti v Evropě z pohledu ženských organizací  La Strada Česká republika, o.p.s. - Prevence obchodování s lidmi v ohrožených skupinách se speciálním zaměřením na zařízení ústavní péče v ČR a na Slovensku  Sdružení Linka bezpečí dětí a mládeže - Dětské linky v partnerství se školami