Podpora žen ve vstupu do politiky: možnosti uplatnění pozitivních nástrojů Praha 14. září 2007 Věra Flasarová, poslankyně EP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Gender v rozvojové spolupráci
Štrasburský rozsudek „D.H. a ostatní proti ČR“ – 2 roky poté
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
EU a Česká republika Instituce EU
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Problémy a řešení stranické struktury Kateřina Klasnová místopředsedkyně strany VV.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Genderové rozpočtování v právním řádu ČR a EU JUDr.Kristýna Outlá Tomáš Křivka Liberec.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Základní škola Evropské unie
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
OMC Pracovní expertní skupina
Bezdomovectví a chudoba role a budoucnost služeb sociální prevence 7. září 2010, Ostrava.
Evropská unie.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Stáže v EP. Druhy stáží Placené stáže Neplacené stáže Stáže s obecným zaměřením Stáže určeny mladým lidem, kteří mají absolvovat stáž v rámci svého vzdělávání.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Materiál je v souladu s RVP ZV a ŠVP.
O. s. Fórum 50 % Usiluje o společnost s vyrovnaným zastoupením mužů a žen ve veřejném životě.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Studijní obor: Sociální činnost
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Tato prezentace byla vytvořena
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
GENDEROVÉ ROZPOČTOVÁNÍ OBCÍ JAK ZAČÍT? Jana Žehrová, ČZU Praha.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
B. Agenda představenstva - Prosazování Politiky architektury Gesce: Pracovní skupina pro Politiku architektury předseda Dalibor Borák CÍL : Zvýraznění.
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií Kristýna Šlemínová.
Politika Pavel Šuranský.
Budoucnost kohezní politiky Pozice Poslanecké sněmovny Kristýna Kočí.
Expertní panel pro GS JPD Propagace rovnosti šancí mužů a žen prostřednictvím médií - prezentace - Šance pro společnost, občanské sdružení.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
VLÁDNÍ STRATEGIE PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ V ČR NA LÉTA Radan Šafařík Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
Hodnotové hranice mezi voliči politických stran v ČR Prezentace z výzkumu podpořeného grantem č Grantové agentury Univerzity.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
„SAMOSPRÁVA 2020“ (Řešení pro budoucnost) – Zlín Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.
Institut ochránce práv dětí
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Transkript prezentace:

Podpora žen ve vstupu do politiky: možnosti uplatnění pozitivních nástrojů Praha 14. září 2007 Věra Flasarová, poslankyně EP

JE ŠANCE PRO ROVNÉ ŠANCE ? Vůle ke změně tradičního dělení rolí. Karl Poper a jeho „VĚC“. Žena politiky zdobí, ale žena v politice „zlobí“. Nepodceňujme vliv rozdílů v ambicích a sebehodnocení. V ČR ženám přejí tradice.

KDYŽ ŽÁK PŘEDČÍ MISTRA Osobně jsem se před dvěma lety s výborem žen zúčastnila pracovní cesty do Bulharska, tehdy ještě kandidátské země na vstup do EU. Mimo jiné jsme tam vysvětlovaly význam genderové politiky společenství a účasti žen v politice. A jaký je výsledek? Zatímco Českou republiku v EP ženy zastupují ve 20,83%, Bulharky svou zemi hájí v počtu 27,78%...

SOUČASNÝ VLIV ŽEN V EVROPSKÉM PARLAMENTU Se vstupem Bulharska a Rumunska do Evropské unie se od 1. ledna 2007 zvýšil počet poslanců na 785, žen je mezi nimi 238 včetně 5 Češek. Celkový podíl žen mezi europoslanci je tedy 30,32%. Příkladem jdou známé severské země přesahující 50% podíl žen na výkonu poslaneckého mandátu, přesně 50% vliv získaly Estonky. Některé země poslankyně nemají vůbec - například Kypr a Malta. Zvláštní přístup má naše sousední Polsko. Z 54 poslanců získalo mandát pouze sedm žen.

HISTORICKÝ VÝVOJ POLITIKY ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ V EVROPSKÉM PARLAMENTU Po prvních přímých volbách do parlamentu v roce 1979 činil podíl poslankyň 17,5%. Z dvanácti europoslanců, kteří byli od té doby zvoleni předsedou EP zastávaly ženy tuto funkci pouze dvakrát... Nyní ženy naleznete na postech stálých parlamentních výborů, podvýborů, předsednictvo má 4 místopředsedkyně a 2 kvestorky. Svůj velký význam má i Výbor pro práva žen a rovné příležitosti EP. Vyjadřuje se ke všem zákonům, zprávám a sdělením EK projednávaných Evropským parlamentem.

PLÁN PRO DOSAŽENÍ ROVNÉHO POSTAVENÍ MUŽŮ A ŽEN PRO OBDOBÍ LET Také jeho zásluhou a zásluhou Evropské komise bylo přijato Usnesení Evropského parlamentu o rovnosti žen a mužů v EU a vlády členských zemí unie by se měly řídit přijatým Plánem pro dosažení rovného postavení mužů a žen pro období let předsedkyně FEMM Anna Záborská

ŠEST PRIORITNÍCH OBLASTÍ ČINNOSTI EU V OBLASTI ROVNÉHO POSTAVENÍ: stejná ekonomická nezávislost pro ženy a muže, sladění soukromého a profesního života, stejné zastoupení v rozhodovacích procesech, odstraňování všech forem násilí založeného na pohlaví, podpora rovného postavení žen a mužů v zahraniční a rozvojové politice.

pro každou tuto oblast jsou následně stanoveny prioritní cíle a činnosti. Jednou z nich byl rok Rovných příležitostí pro všechny, je jím rok 2010, který se stane Evropským rokem boje se sociálním vyloučením a chudobou, ale velkou prioritou prestižního charakteru bylo i zřízení Evropského institutu pro rovné postavení žen a mužů.

POLITIKA ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ A ROZPOČET Zásadním počinem Evropského parlamentu je také každoroční tvorba unijního rozpočtu připravovaného s ohledem na genderovou rovnost. Také český státní rozpočet počítá s touto prioritou. Na webu Ministerstva práce a sociálních věcí je k dispozici publikace věnovaná pravidlům genderového rozpočtování a jeho významu. Praxe ukazuje, že ne všichni zastupitelé plně chápou význam těchto pravidel. Vázne kvalita a přenos informací. Schází i ochota nechat se informovat, ochota vzdělávat se, ochota měnit své dosavadní postoje a názory.

PRIORITY BEZ PRIOROTY Co se zatím nemění je myšlení naší politické reprezentace. V oficiálních vládních prioritách českého předsednictví EU v roce 2009 nenajdete ani slovo o gendrové rovnosti, byť hlavním mottem má být Evropa bez bariér.

EVROPA DNES A ZÍTRA EP tvoří asi jedna třetina žen a dvě třetiny mužů. To je stále málo k ideálu, že by ženy a muži měli být ve vyšších pozicích evropské a národních politik zastoupeny přibližně v 50%. Společnost, ve které mají lidé rovné příležitosti k tomu něco dosáhnout je něco jiného, než společnost, ve které budou nastavena pravidla, která to nařídí. Jde o to mít rovné šance, mít možnost někam jít a něco dělat a nenarážet na překážky a na předsudky. mladá dívka v EP

TRENDEM EU JE PŘEKONÁNÍ LOKÁLNÍCH PŘEDSUDKŮ Trendem Evropské unie je překonání lokálně stále silných předsudků vůči ženám. Evropská unie je v současné době velkým a polykulturním útvarem, ve kterém nastolit jednotná pravidla i na této úrovni by bylo něčím globalizačním, a možná nepřípustným. Každou kulturu je třeba respektovat. Je možné nabídnout alternativu, ukázat, že něco jiného funguje lépe, ale nelze vnucovat, nelze arogantně snižovat její hodnotu.

IMPERATIV KOMPETENTNOSTI A VZDĚLÁNÍ Nejúčinnější způsob prosazení žen je kompetentnost a vzdělání. V politice platí požadavek na kompetentnost a vzdělání dvojnásob. Šancí pro změnu společenských stereotypů jsou vzdělané matky. Zpráva o diskriminaci mladých žen a dívek v oblasti vzdělávání EP (

PODPOŘÍTE DEN ROVNOSTI ŽEN A MUŽŮ ? Den rovnosti žen a mužů, jako významný den Evropské unie. Prostor pro iniciativu političek, politiků, neziskových organizací i médií. Dokud nebude rovnost žen a mužů plnohodnotnou součástí našeho každodenního života, je potřebné na tuto skutečnost upozorňovat a připomínat její důsledky. Ty se promítají i v aktuálních počtech a ochotě žen vůbec angažovat se ve veřejném životě.

PODĚKOVÁNÍ MÍSTO ZÁVĚRU: MILÉ KOLEGYNĚ, NENECHTE SE ODRADIT! Děkuji všem ženám v politice, že v politice stále ještě jsou. A těm, které se o vstup do politiky pokoušejí, bych ráda vzkázala: „Nenechte se odradit překážkami či jistými kuloárovými specifiky vyjednávání, s nimiž se možná setkáte, a která jsou typická pro stranické zákulisí napříč politickým spektrem i zeměmi v nichž probíhají.“

DĚKUJI ZA POZORNOST Kancelář v Ostravě (u mostu Pionýrů) Českobratrská 4 CZ Ostrava tel+fax: Kancelář v Bruselu Parlement européen Bât. Altiero Spinelli 07F154 60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60 B-1047 Bruxelles/Brussel fax.: +32 (0)