Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup"— Transkript prezentace:

1 EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Bc. Cuperová Anotace Žáci si rozšiřují své znalosti o volbě prezidenta Vzdělávací oblast Odborné činnosti Předmět Společenské vědy Tematická oblast/téma Místo, kde žijeme/Prezidentské volby Výsledky vzdělávání seznámit se s významnými událostmi naší vlasti Klíčová slova Přímé volby, kandidáti, první a druhé kolo Druh učebního materiálu PPT prezentace Typ vzdělávání  Střední vzdělávání, 1. ročník Praktické školy jednoleté Ověřeno  Datum: Třída: I. PRŠ 1 Zdroj

2 Prezidentské volby 2013

3 Vlajka prezidenta České republiky:

4 VOLBY Volby prezidenta jsou jednou za 5 let. Stejný prezident může být zvolen maximálně dvakrát po sobě. Prezident musí splňovat podmínky: - musí to být občan starší 40 let - nesmí být trestán za velezradu nebo porušení Ústavy - mít podepsanou petici minimálně občany, nebo podporu nejméně 20 poslanců nebo senátorů. Existují dva druhy voleb prezidenta - přímé a nepřímé. Ve volbách nepřímých prezidenta volí poslanci a senátoři. Letos se v České republice poprvé konají přímé volby prezidenta. To znamená, že prezidenta mají právo volit obyčejní občané ČR.

5 Kandidáti na prezidenta
V prvním kole, které se konalo 11. a 12. ledna 2013 zvítězili dva kandidáti, kteří postupují do druhého kola, jelikož nikdo z nich neměl více jak 50% hlasů. Miloš Zeman Karel Schwarzenberg Jan Fischer Jiří Dienstbier Vladimír Franz Zuzana Roithová Táňa Fischerová Přemysl Sobotka Jana Bobošíková

6 Kandidáti do 2. kola Miloš Zeman Karel Schwarzenberg

7 Výsledky prvního kola volby
Červeně jsou zobrazeny kraje, v nichž získal nejvíce hlasů Miloš Zeman, modře kraje, v nichž uspěl Karel Schwarzenberg  druhé kolo je o dva týdny později 25. a 26. ledna.

8 Václav Klaus Narodil se 19. června 1941 Praha je druhý prezident České republiky. V minulosti působil jako bankovní úředník po listopadu 1989 se stal ministrem financí ČSSR. Od roku 1992 do roku 1998 zastával post předsedy vlády. V letech byl předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Prezidentem České republiky je od roku 2003, v roce 2008 obhájil svůj mandát pro druhé volební období.  Funkční období dosavadního prezidenta  Václava Klause  končí 7. března 2013.

9 Karel Schwarzenberg  -narodil se10. prosince1937 je český politik, příslušník české větve rodu Schwarzenbergů. Od r je poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, prvním místopředsedou vlády a ministrem zahraničních věcí. V minulosti působil jako vedoucí kanceláře prezidenta Václava Havla a v letech 2004–2010 senátorem Parlamentu ČR. Jako své povolání pravidelně uváděl, že je lesník později také senátor. Ing. Miloš Zeman, CSc. - narodil se 28. září 1944 je český politik, ekonom. Během politického života zastával významné funkce předsedy vlády (1998–2002), předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (1996–1998) a předsedy České strany sociálně demokratické (1993–2001). V roce 2010 byl zvolen čestným předsedou Strana práv občanů. Videoodkaz s výsledky voleb prvního kola:


Stáhnout ppt "EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup"

Podobné prezentace


Reklamy Google