Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PREZIDNETI VÁCLAV KLAUS A VÁCLAV HAVEL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PREZIDNETI VÁCLAV KLAUS A VÁCLAV HAVEL"— Transkript prezentace:

1 PREZIDNETI VÁCLAV KLAUS A VÁCLAV HAVEL
Zpracovala:Kristýna Bechynská

2 VÁCLAV HAVEL Václav Havel: je český spisovatel a dramatik, jeden z prvních mluvčích Charty 77, vůdčí osobnost politických změn v listopadu 1989, poslední prezident Československa a první prezident České republiky. O jeho životě byl natočen dokumentární film Občan Havel.

3 ŽIVOTOPIS VÁCLAVA HAVLA
Václav Havel se narodil v Praze ve známé pražské podnikatelsko-intelektuálské rodině. Jeho dědeček postavil pražský Palác Lucerna, jeho strýc založil Filmové studio Barrandov. Byl členem Junáka v letech Po komunistickém puči v roce 1948 nebylo umožněno Václavu Havlovi po ukončení základní školy dále řádně studovat. Proto nastoupil v roce 1951 do učebního oboru jako chemický laborant a večerně studoval gymnázium. Z kádrových důvodů nebyl přijat na žádnou vysokou školu humanitního zaměření, a proto krátce studoval na ekonomické fakultě Českého vysokého učení technického. Po skončení základní vojenské služby pracoval jako jevištní technik (nejprve v Divadle ABC a od roku 1960 v Divadle Na zábradlí) a dálkově studoval dramaturgii na Divadelní fakultě Akademie múzických umění (DAMU). V roce 1964 byla uvedena jeho první hra Zahradní slavnost. V roce 1964 se Václav Havel po osmileté známosti oženil se svou první ženou Olgou Šplíchalovou, která jej provázela těžkými životními zkouškami.

4 VÁCLAV HAVEL JAKO PREZIDENT
V listopadu 1989 se stal vedoucím představitelem Sametové revoluce a 29. prosince 1989 byl komunistickým Federálním shromážděním zvolen po 40 letech prvním československým nekomunistickým prezidentem. Podruhé byl zvolen prezidentem po svobodných volbách, 5. července Když bylo jasné, že federace se Slovenskem spěje k rozdělení, odstoupil 20. července 1992 ze své funkce a na několik měsíců se z politického života stáhl. Dne 26. ledna 1993 zvolila Poslanecká sněmovna Václava Havla prvním prezidentem České republiky.

5 PŘÍBUZENSTVO manželka1. Olga Havlová (roz. Šplíchalová)
manželka2. Dagmar Havlová (roz. Veškrnová) Bratr: Ivan M.Havel Švagrová Dagmar Havlová (žena Ivana Havla Otec: Václav Maria Havel Strýc: Miloš Havel Děda: Vácslav Havel

6 FOTOGRAFIE

7 VÁCLAV KLAUS VÁCLAV KLAUS: je druhým prezidentem České republiky. V minulosti působil jako bankovní úředník a prognostik, po listopadu 1989 se stal ministrem financí ČSFR. Od roku 1992 do roku 1998 zastával post předsedy vlády ČR a poté, mezi lety 1998 a 2002, byl předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Prezidentem České republiky je od roku 2003, v roce 2008 obhájil svůj mandát pro druhé volební období.

8 RODINNÝ A OSOBNÍ ŽIVOT Václav Klaus, je ženatý s manželkou Livií má dva syny, Václava a Jana .V mládí hrál basketbal, dodnes lyžuje a hraje tenis. V létě 2002 zveřejnil deník Blesk fotografie Václava Klause s mladou blondýnkou, Klárou Lohniskou, milostná aféra však Klausův manželský život dlouhodobě neovlivnila!V březnu 2008 se v médiích objevila jména dvou dalších letušek, se kterými měl Klaus údajně poměr!

9 VÁCLAV KLAUS JAKO PREZIDENT
V dalších volbách v roce 2002 opět zvítězila ČSSD a došlo k posílení levice, což bylo vnímáno jako neúspěch ODS i Klause. Vedení ODS dalo následně své funkce k dispozici, a Klaus se později rozhodl na předsedu ODS znovu nekandidovat, a oznámil úmysl kandidovat na prezidenta. Ve funkci předsedy ODS ho nahradil Mirek Topolánek, Václav Klaus se stal čestným předsedou strany. Klausova prezidentská kandidatura, vrchol jeho politické kariéry a snažení, byla nakonec úspěšná, 28. února 2003 byl ve třetím kole potřetí opakované volby 142 hlasy z 281 zvolen prezidentem České republiky. Klaus se ve společném hlasování Senátu a Poslanecké sněmovny prosadil nejen díky podpoře ODS, ale i kvůli rozporům v tehdejší vládní koalici, vnitřnímu boji v ČSSD a podpoře části KSČM). Do funkce byl inaugurován 7. března 2003.

10 Jeho první volební období tedy logicky vyprší 7
Jeho první volební období tedy logicky vyprší 7.března 2008, nicméně v ten den uspořádané společné schůzi obou komor Parlamentu České republiky bude skládat slavnostní přísahu České republice znovu, jelikož 15. února 2008 byl ve třetím kole druhé volby potvrzen ve funkci prezidenta, když získal 141 hlasů ze 140 potřebných (nutná nadpoloviční většina všech přítomných poslanců a senátorů), přičemž porazil hlavního protikandidáta Jana Švejnara nominovaného Stranou zelených a Janou Bobošíkovou, kandidátkou KSČM, jenž však stáhla svou kandidaturu ještě před započetím prvního kola druhé volby. Jeho druhý mandát vyprší 7. března 2013 a již nyní je jisté, že to bude minimálně na dalších pět let jeho poslední - nikdo nesmí kandidovat na post prezidenta České republiky více než dvakrát za sebou.

11 FOTOGRAFIE


Stáhnout ppt "PREZIDNETI VÁCLAV KLAUS A VÁCLAV HAVEL"

Podobné prezentace


Reklamy Google