 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Advertisements

AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Cesta ke kvalitě v praxi
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Vzájemná hospitační činnost
Projekt „Učíme digitálně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.3.00/ Profil Škola 21.
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Role školního koordinátora EVVO
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
Autoevaluační nástroje na naší škole
Hodnocení průběhu a výsledků pedagogického procesu ve škole změny vyplývající z RVP RNDr. Jiří Kuhn Gymnázium Nymburk.
„Umět a znát, abychom si v životě věděli rady“
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Školní hodnocení  všechny hodnotící procesy a jejich projevy, které bezprostředně ovlivňují školní výuku nebo o ní vypovídají (široké pojetí)  systematický.
Psychologické aspekty hodnocení a zkoušení ve vzdělávání dospělých
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Hodnocení žáků. Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání Česká republika 2012: Převládá sumativní hodnocení Velký důraz na známky Žáci jsou často zkoušeni ústně.
AUTOEVALUACE KVALITA A EFEKTIVITA VÝUKY
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Učitelská praxe 2 Mgr. Libuše VODOVÁ,Ph.D Katedra biologie PdF MU.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Problematika hodnocení výsledků vzdělávání v konkrétní škole Mgr.Jitka Topičová ZŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
 odborně posuzovat, rozhodovat, označovat, soudit  „proces soustavného poznávání a posuzování žáka, založený na zjišťování, zaznamenávání, posuzování.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Šablony OP VVV a podpora nadání
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
Evaluace v mateřských školách
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Projekt Impuls / Seminář
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Projekt Impuls / Seminář
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Budování kapacit pro rozvoj škol II
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Kurikulum: obsah školní edukace
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
První zkušenosti s evaluací
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Model intenzivní podpory
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.  Na škole, na jejím pedagogickém sboru pak záleží, jak tyto principy, metody, formy a prostředky použije.  Hodnotící nástroje jsou v konkrétní základní škole odvozovány a vytvářeny v kontextu konkrétní podoby ŠVP (tzn. vize, cílů a dlouhodobé koncepce rozvoje školy).

 Důraz na srovnávání s ostatními.  Důraz na výsledné hodnocení.  Důraz na hodnocení poznatkového obsahu učiva.  Pasivita žáků při hodnocení.  Nekonkrétní vyjadřování toho, co vlastně žák umí.

 „CO CHCEME“ – jaké jsou naše cíle ,,JAK TOHO CHCEME DOSÁHNOUT“ – jakými prostředky a jakou strategií vyučování a učení (metody, formy a nástroje) ,,JAK ZJISTÍME, ŽE JSME TOHO DOSÁHLI“- v jaké míře a kvalitě (metody a nástroje hodnocení)

CÍLEvýstupy HODNO - CENÍ

Cíl- žáci získávají nějakou vědomost, dovednost, postoj, hodnotu Výstup – výtvor žáků, činnost, atd. dokládající zvládnutí znalosti, dovednosti, postoje Obsah – zkušenosti žáků, nové učivo, materiály, pomůcky Metoda – co bude dělat učitel, co budou dělat žáci učení

JAKO PROCES UVĚDOMĚNÍ SI MÍRY DOSAŽENÍ ZNALOSTI A DOVEDNOST. JAKO PROSTŘEDEK UTVÁŘENÍ A ROZVÍJENÍ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ ŽÁKŮ.

 A) Hodnocení učitelem - bezpečné prostředí; - jasná kritéria; - společné plánování ( u – ž ); - možnost volby ( způsob ); - možnost odmítnutí bez udání důvodu; - možnost opravy; - slovní hodnocení

 B) Vzájemné hodnocení JAK ? - práce ve skupinách; - inkluzivní učení; - komunitní kruh PROČ ? - obhájení vlastního názoru; - objektivní hodnocení; - zdravé sebevědomí

 C ) Sebehodnocení JAK ? - ústně; - škály; - graficky ( týdenní plán, diář,…); - portfolio; KDY ? - po zkoušení; - po tématech; - čtvrtletně, měsíčně, týdně, denně,.. - konzultace – ( ž – r ); PROČ ? - objektivní hodnocení; - uvědomění si vlastního pokroku i rezerv; - pro zdravé sebevědomí.

 A) Vzájemné hodnocení JAK ? - v týmech; - vzájemné hospitace; - vedení školy – učitel; PROČ ? - k dosažení cílů ŠVP ZV

 B) Sebehodnocení JAK ? - ústně; - portfolio; KDY ? - po hospitaci; - ročně, pololetně, apod. PROČ ? - uvědomění si vlastního pokroku a rezerv

 JAK ? - externě a interně ( z hlediska, kdo provádí hodnocení); - sumativně nebo formativně ( z hlediska účelu); - hodnocení podle vlastních kritérií( z hlediska interpretace výsledků)- normativní nebo kriteriální hodnocení. Současné trendy zvyšují důraz na hodnocení interní, formativní a kriteriální.

 Vzdělávací program ( ŠVP ZV) je založen na KOMPETENCÍCH, které poskytují příležitost soustředit se na víc na to, aby se žáci učili souvislostem a nikoli izolovaným faktům, aby učivo chápali a nejen memorovali, aby zaujímali zdravé postoje k životu.  Evaluace výsledků vzdělávacího programu musí hodnotit dosažení kompetencí žáky a nesmí se zaměřit pouze na jednu součást kompetence, kterou lze nejsnáze měřit - na znalosti.To by se mělo zásadním způsobem projevit v celém procesu vyučování.