15. konference o územním plánování a stavebním řádu Ing.arch.Hana Bártová OÚP MMR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řešení rozporů § 4 odst. 7 stavebního zákona a § 136 odst. 6 ve spojení s § 133 správního řádu Ing. Tomáš Sklenář.
Advertisements

Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Dopad nového stavebního zákona do praxe KÚ
Stavební zákon po novele s účinností od
Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
Stavební zákon a územní plánování
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
XI. Celostátní finanční konference „Majetek jako základ fungování měst a obcí“ Oceňování majetku – vybrané aspekty ve vztahu k obcím a městům Ing. Vlasta.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Řízení o přestupcích.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček Listopad 2014.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Výklad č. 84 č.j. 2551/ Společná řízení  k § 115 odst. 11 vodního zákona a § 140 správního řádu.
Zpracovala: Ivana Průchová, podzim Vyvlastňování pozemků a staveb teze.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Územní samospráva Obce
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
1 Vyvlastňování pozemků a staveb. 2 Prameny právní úpravy Čl. 11 odst. 4 LZPS Čl. 11 odst. 4 LZPS - OZ - § 128 – obecná vyvlastňovací klauzule - OZ -
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
KURZ OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček duben 2014.
1 Novela zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí října 2015 – IFA JUDr. Zdeňka Tesařová, LLM.
Vyvlastnění.  představuje nejzávažnější veřejnoprávní zásah do majetkových práv  jednou ze základních hodnot v demokratickém právním státě je ochrana.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
KURZ OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček duben 2014.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
KURZ OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Vodohospodářské aktuality
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Vybrané nevýhody a rizika
Řešení rozporů § 4 odst. 7 stavebního zákona a § 136 odst. 6 ve spojení s § 133 správního řádu Ing. Tomáš Sklenář.
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Obecná část rozpočtového práva III
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Vlastnictví a vyvlastnění
Transkript prezentace:

15. konference o územním plánování a stavebním řádu Ing.arch.Hana Bártová OÚP MMR

56. Schůze Výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí 9. – 11. listopadu 2005 Vládní návrh SZ Sněmovní tisk č.998

Předpokládané termíny projednávání zákonů v PSP Listopadová schůze Lednová schůze a 3. čtení (mezi 2. a 3. čtení musí být min 72 dní) 2. Čtení – hlasuje se o jednotlivých pozměňovacích návrzích 3. Čtení – hlasuje se o textu, upraveném podle schválených pozměňovacích návrhů

ZÁKON O ZMĚNĚ ZÁKONŮ (ZZZ) SOUVISLOSTI S PŘIJETÍM STAVEBNÍHO ZÁKONA A ZÁKONA O VYVLASTNĚNÍ Spolupředkladatelé  Ministerstvo pro životní prostředí  Ministerstvo vnitra Sněmovní tisk č. 999

ZZZ mění cca 50 právních předpisů Důvod: zjednodušení procesu pořizování územně plánovací dokumentace a dalších řízení vedených podle stavebního zákona Koncepční změna ve spolupráci dotčených orgánů

Hlavní principy změn  Odstranění možnosti upředostňovat zájem jednoho odvětví před ostatními  Změna charakteru stanovisek dotčených orgánů potřebných pro správní řízení vedené podle stavebního zákona (Využití nového správního řádu)  Stanoviska dotčených orgánů pro potřeby ÚP nebudou vydávána správním rozhodnutím  Změna způsobu stanovování podmínek správci „infrastruktury“  Doplnění působnosti DOSS, tam kde tato působnost chybí do zvláštních zákonů  Vydávání ÚPD formou opatření obecné povahy (institut nového správního řádu) (institut nového správního řádu)  Úprava terminologie podle NSZ

ZÁKON O ODNĚTÍ NEBO OMEZENÍ VLASTNICKÉHO PRÁVA K POZEMKU NEBO KE STAVBĚ (ZÁKON O VYVLASTNĚNÍ) Sněmovní tisk č. 1015

NÁHRADA  Zásadní změně bylo třeba podrobit stanovení výše náhrady za pozemek nebo stavbu.  Vedle náhrady za vlastní pozemek či stavbu umožnit dále poskytování náhrady za účelně vynaložené náklady.  Umožnit poskytování náhrady za odnětí vlastnického práva i jinou formou než peněžní, tj. v jiném pozemku nebo stavbě.

Obvyklou cenou je podle zákona o oceňování majetku cena, která by byla dosažena při prodejích stejného popřípadě obdobného majetku v obvyklém obchodním styku v tuzemsku ke dni ocenění.

PŘÍSLUŠNOST  - obecní úřady obcí s rozšířenou působností  - Magistrát hlavního města Prahy  - Magistráty územně členěných statutárních měst. V Praze a statutárních městech nemůže být působnost vyvlastňovacího úřadu přenesena statutem na městské části nebo městské obvody.. Ústředním orgánem státní správy v otázkách vyvlastnění bude Ministerstvo pro místní rozvoj.

SOUDY Návrh nově upravuje projednávání vyvlastnění v řízení před soudem; Vzhledem k tomu, že vyvlastnění představuje závažný zásah do základního práva, zákon výslovně stanoví, že podáním žaloby se odkládá právní moc a vykonatelnost rozhodnutí vyvlastňovacího úřadu

ZAMEZENÍ DISPOZICE Zákon přijal opatření k zamezení neodůvodněného prodlužování vyvlastňovacího řízení.

Dále zákon například nově stanoví, kdy vyvlastnění není přípustné:  byl-li pozemek nebo stavba pojat do soupisu majetku patřícího do konkursní podstaty,  byl-li podle usnesení soudu nařízen výkon rozhodnutí prodejem pozemku nebo stavby,  byl-li podle exekutorského příkazu nařízen prodej pozemku nebo stavby,  patří-li pozemek nebo stavba do majetku zůstavitele, u něhož byla nařízena likvidace dědictví,  provádí-li se dražba pozemku nebo stavby podle zvláštních právních předpisů  je-li pozemek předmětem výměny pozemku podle stavebního zákona,

Řeší otázky spojené s vypořádáním práv 3.osob, která váznou na předmětu vyvlastnění a náhradu za tato práva, pokud vyvlastněním zaniknou  právo nájmu bytu vyvlastněním nezaniká,  vyvlastněním zanikají zástavní a podzástavní právo váznoucí na pozemku nebo stavbě a zajišťovací převod práva týkající se pozemku nebo stavby; zánikem těchto práv se dosud nesplatné zajištěné pohledávky stávají splatnými,  nájem pozemku nebo stavby a jejich části nebo věcné břemeno váznoucí na pozemku nebo stavbě vyvlastněním zanikají jen tehdy, pokud veřejný zájem nevyžaduje, aby i po vyvlastění pozemek nebo stavbu nadále zatěžovaly,

Podrobněji upravuje řízení o vyvlastnění :  náležitosti žádosti i rozhodnutí  okruh účastníků vyvlastňovacího řízení  způsob pořízení znaleckého posudku ( kdo jej pořídí, kdo hradí,  povinnost umožnit pořízení znaleckého posudku)  speciální důvody pro přerušení a zastavení vyvlastňovacího řízení

 Nový zákon o vyvlastnění bude respektovat účely vyvlastnění stanovené jinými zákony  Nepředpokládá se žádný právní předpis k provedení zákona o vyvlastnění.  Novou právní úpravou vyvolané nutné změny jiných zákonů jsou součástí samostatného zákona o změně některých zákonů souvisejících se stavebním zákonem a zákonem o vyvlastnění.  Účinnost zákona je navrhována k , shodně s novým stavebním zákonem