1 Fond soudržnosti podpora dopravních projektů v České republice Ostravice, Hotel Sepetná, 16. března 2006 Dopravní projekty Fondu soudržnosti Jaroslav.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Advertisements

ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Strategie dopravy MD ČR
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Strategie dopravy ČR ve vztahu k IDS
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Ing. Kateřina Vágnerová) 2)Informace o Prioritě 2 JPD 2 (Ing. Martin Škréta) 3)Elektronická.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy Ing. Olga Pokorná Ministerstvo dopravy, Odbor mezinárodních vztahů a EU Konference PPP 2004.
FINANCOVÁNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY: Jaký je aktuální stav a perspektiva dalších let? , Praha Pavel ŠVAGR.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Technologické platformy a dopravní výzkum
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Čerpání prostředků z fondů Evropské unie Ondřej Jašek,
NNO a fondy EU Plzeň 23. a Operační programy přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská územní spolupráce období Ing. Vladimír Šourek.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
FS/CF Česká republika Fond soudržnosti Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Řídícího orgánu Fondu soudržnosti.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
Silnice nebo železnice
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
Seminář k ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Dokladování udržitelnosti projektů v Závěrečných zprávách Fond soudržnosti sektor životního.
Certifikace součást procesu ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Tereza Hudcová.
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
OP přeshraniční spolupráce Slovensko – Česká republika 6. mezivládní Česko-slovenská komise pro přeshraniční spolupráci 14. prosince 2006 Modrá,
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Financování výstavby a modernizace dopravní infrastruktury v ČR
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
ROP JV – informace o novém programovém období
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
227. Žofínské fórum Ing. Tomáš Čoček, Ph.D.
Transkript prezentace:

1 Fond soudržnosti podpora dopravních projektů v České republice Ostravice, Hotel Sepetná, 16. března 2006 Dopravní projekty Fondu soudržnosti Jaroslav Dostálík Jindřich Částka Řídící orgán Fondu soudržnosti Ministerstvo pro místní rozvoj (ředitelka ing. Radka Bučilová)

2 Fond soudržnosti (Cohesion Fund) Cíle a charakteristika Fondu: n Snaha o snížení rozdílů v hospodářské úrovni a životní úrovni obyvatel, zajištění relativně vyváženého ekonomického a sociálního vývoje tak, aby z něj měl prospěch co největší počet obyvatel EU n Fond se nezaměřuje na regionální politiku. Pomoc z tohoto fondu je v praxi doplňující (vzhledem k pomoci, kterou regionům poskytují Strukturální fondy)

3 Fond soudržnosti Podmínky poskytnutí pomoci z Fondu: n Zemím, jejichž HDP na 1 obyvatele je menší než 90 % průměru EU (ČR dosahuje t.č. cca 61% průměru EU, výjimkou je např. Praha) n Projekty zpravidla nad 10 mil. € n Max. výše podpory je % (ale i 30%, viz Pražský silniční okruh Prahy, úsek Lahovice - Slivenec) Je-li pomoc poskytnuta na projekt přinášející zisk, pak stanovení výše % podpory z FS přihlíží i k očekávanému zisku z projektu n Pomoc EU není obligatorní. Podstatné jsou národní a resortní priority, kvalita zpracování žádosti, disponibilní finanční prostředky, názor Evropské komise

4 Fond soudržnosti Charakteristika dopravních projektů n Dopravní infrastruktura nadnárodního, evropského významu Příklady: n rychlostní železniční koridory, n silniční propojení Moravy a Slezska s Rakouskem a Polskem (rychlostní komunikace R48), n prodloužení dálnice D1 směrem na Kroměříž a dále, dálnice D8 směrem na Drážďany

5 Předpokládaná alokace fin. prostředků z fondů EU pro ČR v letech n Fond soudržnosti ( )  mil. € ( FS – ISPA -> 731 mil. €) n Strukturální fondy  1, mil. € n Podpora EU ( ) celkem...2,630.2 mil. € n Kofinancování českou stranou

6 Předvstupní finanční nástroj ISPA n Součástí podpory ČR jako kandidátské země EU byla možnost využívat předvstupní finanční nástroj ISPA (Instrument for Structural Policies for Pre-accession) - pro období od roku 2000 do vstupu do EU (realizace projektů do roku 2006) ___________________ n Byl zaměřen na: u velké infrastrukturní projekty ( náklady min. 5 mil. EUR) u technické studie a studie proveditelnosti

7 Průběh a současný stav v přijímání pomoci z ISPA n Pro ČR byly první projekty schváleny v r n Po vstupu do EU byly ISPA projekty transformovány do režimu FS

8 Přehled dopravních projektů FS n Železniční projekty: n „Ústí nad Orlicí – Česká Třebová“ - optimalizace trati (dokončeno 2004) n „Záboří – Přelouč“ - modernizace trati n „Zábřeh na Moravě – Krasíkov“ - modernizace trati n „Pilotní projekt ETCS/ERMTS ( European Train Control System ) na úseku „Poříčany-Kolín“ – bezpečnostní systém n „Červenka – Zábřeh na Moravě“ – fáze I a II n „Plzeň – Stříbro“ - optimalizace trati, na trase Praha Norimberk

9 n Silniční a dálniční projekty: n „ „Frýdek- Místek – Dobrá“ - modernizace rychlostní komunikace R48 (zprovozněno v říjnu 2004) n „Obchvat Bělotína“- „Rychlostní komunikace R48 n „Dobrá – Tošanovice – Žukov, fáze I Dobrá - Tošanovice“ - „Rychlostní komunikace R48 n „ Dobrá – Tošanovice – Žukov, fáze II Tošanovice – Žukov“ - „Rychlostní komunikace R48 n „ Dálnice D8 Praha – Ústí nad Labem – hranice ČR/SRN, úsek 0807 Trmice – státní hranice“ n „Dálnice D1, Kroměříž východ – západ“ n „ Obchvat Prahy, úsek 514, Lahovice – Slivenec“ Většina projektů: v oblasti Moravy a Slezska

10 Národní strategie FS pro dopravu Dopravní infrastruktury transevropského významu ve společném zájmu EU MD zpracuje, připomínkuje MMR a MŽP,schválí vláda a přijme DG Regio prioritní oblasti u Železniční a silniční doprava u vodní doprava u civilní letectví u kombinovaná přeprava

11 Nově připravované dopravní projekty FS Dálnice n „Dálnice D1, úsek 134.2, Kojetín – Kroměříž západ“ (projekt ve schvalovacím řízeni Bruselem) n „Dálnice D1, úsek Mořice – Kojetín“ (projekt ve schvalovacím řízení Bruselem) Železnice n „Optimalizace železničního úseku Benešov-Stránčice“ (v trase Praha – Linec, MD zatím nepožádalo o zaslání do Bruselu)

12 Další projekty FS uvedené mezi prioritami Ministerstva dopravy pro plánovací období do konce roku 2006 n Silniční n „Rychlostní komunikace R6,“Kamenný Dvůr – Tisová“ n „Rychlostní komunikace R6, „Nové Sedlo – Jenišov“ n „Pražský silniční okruh R1, Vestec-D1“ n „Pražský silniční okruh, Běchovice-D1“ n MD nepředložilo žádosti o financování těchto projektů z FS EU. Majoritním důvodem je vyčerpání disponibilních prostředků poskytovaných Evropskou Unií.

13 Další projekty FS uvedené mezi prioritami Ministerstva dopravy pro plánovací období do konce roku 2006 n Civilní letectví: n „Systém odbavení zavazadel - letiště Ruzyně“ n „Vzletová dráha 06R/24L - letiště Praha Ruzyně“ n Vodní doprava: n „Zlepšení plavebních podmínek na Labi v úseku Boletice-Hřensko“ n „Zlepšení plavebních podmínek na Labi v úseku Střekov-Boletice“

14 Dokumenty Fondu soudržnosti n Dokumenty pro implementaci FS – viz n Usnes. vl. č. 102/02 a 125/04 n Strategické dokumenty Strategie FS – implementační systém Národní strategie FS pro dopravu n Příručka Fondu soudržnosti n Operační manuál FS n Metodika finančních toků a kontroly strukturálních fondů a Fondu soudržnosti n Manuály pracovních postupů řídícího orgánu, zprostředkujících subjektů a realizačních orgánů

15 Systém realizace dopravních projektů FS v ČR a EU participující subjekty n Realizační orgány: Ředitelství silnic a dálnic (silniční projekty) a Správa železniční dopravní cesty (železniční projekty), n Zprostředkující subjekt: Ministerstvo dopravy ww.mdcr.cr n Řídící orgán FS: Ministerstvo pro místní rozvoj, Odbor Řídícího orgánu FS, zajišťuje kontrolu žádostí, organizuje jejich odeslánído Bruselu, kontrolu jejich realizace

16 Systém realizace FS v ČR řídící orgány FS n Řídící orgán FS (Odbor Řídícího orgánu FS MMR) n Zprostředkující subjekt(MD) n Realizační orgány(ŘSD, SŽDC) n Meziresortní řídící výbor FS: zástupci MMR, MŽP, MD, MF, Mze. Schůzky dle potřeby, zpravidla 2-4x ročně n Monitorovací výbor: zástupci Řídícího orgánu, zástupci EK, příslušných ministerstev, implementačních agentur, příjemců podpory, realizátorů akcí. Schůzky zpravidla 2x ročně. n Evropská komise - DG Regio (tj, Gen. ředitelství pro regionální politiku), Brusel. Vydává Commission Decision, konečné rozhodnutí k projektové žádosti

17 Výběr dopravních projektů financovaných z FS n Předkladatelem projektové žádosti je Ministerstvo dopravy n Zpracovatelem projektové žádosti o podporu z FS je Správa železniční dopravní cesty a Ředitelství silnic a dálnic n Výběr projektů musí korespondovat se Strategií Fondu soudržnosti – implementačním systémem, který vychází z Usnesení vlády ČR z č P k Implementačnímu systému Fondu soudržnosti a s Národním strategickým dokumentem pro Fond soudržnosti v sektoru dopravy n Strategie Fondu soudržnosti je zpracována Ministerstvem pro místní rozvoj v návaznosti na Národní rozvojový plán a je globální strategií implementace FS v ČR v oblastech dopravy (a ŽP). Vychází z průřezových strategických dokumentů na úrovni EU a České republiky. n Projektová žádost Fondu soudržnosti je z hlediska formálního i věcného posuzována podle splnění kritérií zadaných Evropskou komisí v rámci Řídícího orgánu Fondu soudržnosti a Meziresortního řídícího výboru ( tvořeném zástupci MMR, MF, MD, MŽP a Mze). ŘO FS ji zasílá Evropské komisi na DG REGIO, která ji podle přísných kritérií posuzuje z hlediska náležitostí, cílů,přínosů celoevropského významu, disponibilních alokací, procenta kofinancování a vlivů na životní prostředí

18 Systém realizace FS v ČR Postup implementace projektu (po vyhodnocení žádosti Evropskou komisí a vydání Rozhodnutí EK) 1. EK zhodnotí žádost, zašle připomínky 2. Po vypořádání všech připomínek EK (DG Regio) vydá v kladném případě rozhodnutí (Commission Decision) 3. Výběrové řízení na zhotovitele stavby (provádí ŘSD a SŽDC) a supervisora (provádí MD) 4. Realizace projektu ____________________ 5. Konečné vyhodnocení (Winding up) a Závěrečná zpráva (Final Report) 6. Vyplacení zádržného

19 Systém realizace FS v ČR n Administrace projektů Na úrovni ŘSD, SŽDC zpracování žádosti o podporu z FS n Na úrovni MD posouzení úplnosti žádosti (počet kopií a příloh, podpisů) u posouzení souladu s výběrovými kritérii (přijatelnost žadatele partnerů, projektu, a jeho souladu s předpisy ČR a EU) u zaslání žádosti Řídícímu orgánu s Prohlášením o kvalitativní kontrole projektu a zajištěného spolufinancování

20 Zvýšení finančních prostředků z Fondu soudržnosti pro ČR v letech 2007 – 2013 (po schválení rozpočtu EU) Příjmy z evropských fondů určené pro Českou republiku při střední hodnotě cca 110 mld Kč ročně(při kurzu 1€/ 29,20 Kč) Z toho každoročně pro Fond soudržnosti cca 1/3, tj. 36,6 mld Kč POZITIVA: u Zvýšení fin. Prostředků pro FS každoročně téměř 4x více než ve stavajícím období 2004 – 2006 u Z toho cca polovina do dopravních projektů, s převahou železničních a silničních a dálničních projektů

21 Celkový přehled o fondech EU: Další odkazy: n – EK n – MMR n – zast. EK v ČR n – MMR n – MD n - SŽDC n Doporučené odkazy

22 Děkujeme Vám za pozornost Jaroslav Dostálík a Jindřich Částka (správa dopravních projektů FS) Odbor Řídícího orgánu Fondu soudržnosti Ministerstvo pro místní rozvoj kontakt: Tel.: , Na požádání rádi zašleme prezenatci em.