Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“ Brno, hotel Voroněž, 20. června 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Podpora Jihomoravského kraje hospodářsky slabým regionům Nechory,
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Krajský úřad Karlovarského kraje
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 28. listopadu 2011.
© 2010 IBM Corporation Chytré řešení pro úspory při poskytování veřejných služeb Ivo Kramoliš – ředitel IBM Global Business Services Česká republika 03/12/2010.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Podpora rozvoje vzdělávání v rámci ROP Střední Morava Mgr. Miroslav Gajdůšek, MBA Vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Olomouckého.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Ctiněves, Černouček, Horní Beřkovice, Jeviněves a Ledčice.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Černěves, Dobříň, Dušníky, Krabčice, Kyškovice, Libkovice.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Regionální politika EU v období
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Rekapitulace přípravy SRJMK 2020
Průměrná hrubá měsíční nominální mzda (v Kč)
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
VENKOV SPOV ČR
Transkript prezentace:

Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“ Brno, hotel Voroněž, 20. června 2012

HDP na 1 obyvatele (EU27 = 100) 172

Zahraniční investice a cizinci

Významné podniky působící v JMK

Vymezení socioekonomicky slabých území dle metodiky Programu rozvoje Jihomoravského kraje 2010–2013 Slabá socioekonomická situace = vysoká nezaměstnanost, úbytek obyvatelstva, stárnutí populace, nízká podnikatelská aktivita Disparity v Jihomoravském kraji

dle sčítání lidu 2001

dle sčítání lidu 2011

okresKvěten 2011Květen 2012 Blansko8,4 Brno-město7,98,2 Brno-venkov7,37,2 Břeclav10,29,2 Hodonín13,413,3 Vyškov7,58,0 Znojmo11,612,2 Jihomoravský kraj9,1 Celkem ČR8,2 Míra nezaměstnanosti v Jihomoravském kraji (%) – Za posledních 12 měsíců stagnace v kraji i v ČR – Výrazné zlepšení situace v okrese Břeclav – V okresech Brno-město, Vyškov a Znojmo došlo k meziročnímu zvýšení nezaměstnanosti Zdroj: portal.mpsv.cz Údaje k a

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda a její změna – Nadprůměrná mzda je pouze v Praze – Meziročně mzda nejméně rostla mzda v Praze a v Kraji Vysočina – V Jihomoravském kraji patrný mírně nadprůměrný růst mezd

Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Motto: Kraj, kde je radost žít Vize: Jihomoravský kraj bude ekonomicky prosperujícím regionem, otevřeným vůči mezinárodním výzvám a impulzům, poskytujícím svým obyvatelům prostor pro kvalitní život. 4 pilíře: –Konkurenceschopnost –Sociální soudržnost –Infrastruktura –Vyvážený rozvoj území kraje

Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Priority a opatření Priorita 1: Konkurenceschopná regionální ekonomika v evropském/globálním měřítku Priorita 2: Kvalitní a odpovídající nabídka veřejných služeb Priorita 3: Rozvoj páteřní infrastruktury a dopravního napojení kraje Priorita 4: Dlouhodobá životaschopnost znevýhodněných částí kraje Opatření 1.1: Rozvoj znalostní ekonomiky Opatření 2.1: Rozšíření služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením Opatření 3.1: Výstavba a modernizace páteřní silniční sítě a sítě mezinárodních cyklostezek Opatření 4.1: Zachování dostupnosti veřejných služeb Opatření 1.2: Kvalitní prostřední pro podnikání Opatření 2.2: Zkvalitnění a rozšíření nabídky celoživotního vzdělávání a kulturního vyžití Opatření 3.2: Výstavba a modernizace infrastruktury pro kolejovou dopravu Opatření 4.2: Posílení kvality a kompetence místní samosprávy a místních iniciativ Opatření 1.3: Efektivní marketing kraje Opatření 2.3: Zkvalitnění školního vzdělávání dětí a mládeže vč. aktivit mimo výuku Opatření 3.3: Zlepšení napojení Brna na globální centra Opatření 4.3: Rozvoj podnikatelských aktivit Opatření 2.4: Zajištění dostupnosti služeb pro osoby ohrožené sociálním vyloučením Opatření 3.4: Zajištění udržitelného zásobování vodou Opatření 4.4: Modernizace infrastruktury Opatření 2.5: Rozšíření zázemí pro studenty a cizince Opatření 3.5: Rozšíření a zkvalitnění systému protipovodňové ochrany Opatření 4.5: Zemědělství a péče o krajinu Opatření 2.6: Zajištění kvalitní péče o zdraví a sportovního vyžití Opatření 3.6: Zajištění udržitelného zásobování a využívání energií Opatření 2.7: Zefektivnění veřejné správy a zkvalitnění komunikace s veřejností

Příklady námětů na strategické projekty Napojení letiště Brno-Tuřany na železniční koridor Vybudování vodovodu na Horňácku Rozšíření Vírského oblastního vodovodu na Břeclavsko Monitoring a realizace opatření ke zlepšení čistoty vody ve vodní nádrži Vranov Stanovení základních potřeb území pro zajištění kvality života obyvatel a zmapování současného stavu vybavenosti území Ustavení sítě regionálních manažerů pro rozvoj území (mikroregiony) Vyhodnocení (resp. definování) rozvojových center zejména v znevýhodněných oblastech kraje Realizace systému inovačních voucherů Vytvoření jednotného marketingového systému kraje s ohledem na cílové skupiny, produkty a segmenty a uvedené do praxe Realizace marketingové strategie kraje Vytvoření monitoringu potřeb (nabídky a poptávky) v oblasti sociálních služeb Zavedení víceletého systému financování v oblasti celoživotního vzdělávání Udržení projektu Podpora internacionalizace jihomoravských VŠ Zajištění programu SoMoPro Vytvoření systému monitoringu nabídky a poptávky v oblasti celoživotního vzdělávání

Příklady současných rozvojových projektů v kraji Komplexní zabezpečení Letiště Brno-Tuřany Zažít kraj vína a památek na kole Kompetenční centrum Kuřim Moravian Science Centre Brno

Děkuji za pozornost Ing. Ivo Minařík vedoucí odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Jihomoravského kraje Další informace: