Věda nabízí přesvědčivé důkazy EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mezinárodní vyjednávání o změně klimatu Globální, evropská a národní úroveň Svitavy, Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku.
Advertisements

Globální oteplování Marek tecl 2L.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Globální oteplovaní.
XX. ODBORNÝ SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Dopady energetiky na životní prostředí, obnovitelné zdroje energie JELENOVSKÁ Valašské Klobouky 26. – 28. ledna 2010 Ing.
Nástroj změny v místním prostředí
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Globální oteplování.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Záleží na tom, že dochází ke změně klimatu? Martin Hedberg, meteorolog Švédské meteorologické středisko.
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 1. listopadu 2012 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast:
2 vyuč. hodiny 2 vyuč. hodiny ZMĚNA KLIMATU Příloha B.4 k diplomové práci V. Stejskalové (2010)
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Globální oteplování Vít Kmoch.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Jak se na boji proti klimatickým změnám můžete podílet vy sami? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
Významné oxidy 1 Chemie VY_32_INOVACE_227, 12. sada, CH ANOTACE
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Anotace DUM slouží jako doprovodný vizuální materiál při výuce o globálních problémech.
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
Tereza Černá Globální oteplování.
Globální Oteplování Jméno: Martin Šiška Obor: Technické lyceum
Seminář seminář ZMĚNA KLIMATU Příloha C.4 k diplomové práci V. Stejskalové (2010)
Vypracovávání nové mezinárodní dohody EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
Bilance emisí - uhlíková́ stopa města Mirek Lupač Viktor Třebický.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Oxid uhličitý
Globální oteplování Klima, věda a politika Vývoj průměrných teplot
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
Narušení ozónové vrstvy
Globální oteplování VY_32_INOVACE_ 09 Globální oteplování.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
Písemka č. 4  jméno, kruh, varianta 5, 6  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Globální problémy.
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
její znečištění a důsledky
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Globální problémy – – ozonová díra, skleníkový efekt a znehodnocení půdy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Granici Olga Pařík Radim. Klimatické změny - změny v klimatické charakteristice jako je teplota, srážky, atmosférický tlak, nebo vítr.
Znečištění vzduchu dopravou
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
Horník nepatří jen do stoky…
Výkyvy energetických daní s dopady na životní prostředí.
Klimatická změna v reálném světě
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Nástroj změny v místním prostředí
Globální oteplování Martina Červenková.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Fakta o klimatických změnách
Nástroj změny v místním prostředí
Vedecké dôkazy sú presvedčivé
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Nástroj změny v místním prostředí
Důsledky globální změny klimatu
Transkript prezentace:

Věda nabízí přesvědčivé důkazy EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu

„Klima“ označuje dlouhodobé atmosférické podmínky, zatímco „počasí“ se neustále mění. Změny klimatu jsou přirozené: např. po poslední době ledové (před lety) byly průměrné teploty po celém světě o 5 °C nižší než dnes. AVŠAK v dnešní době rostou teploty rychleji než kdy dřív. Podle vědců je tento stav zapříčiněn lidskou činností.

Fakta o změně klimatu Od roku 1850 vzrostly teploty v Evropě o 1 °C. Oteplení o další 1,2 °C by mohlo vést k rozsáhlým nevratným a potenciálně katastrofickým změnám životního prostředí.

Fakta o změně klimatu Extrémní jevy počasí – bouře, povodně, období sucha či vlny veder – jsou stále častější a krutější. 90 % přírodních katastrof v Evropě od roku 1980 způsobilo počasí a klima.

Fakta o změně klimatu Od roku 1850 ztratily evropské ledovce dvě třetiny své hmotnosti – a tají stále rychleji. Polární led taje a hladiny moří stoupají dvakrát rychleji než před 50 lety. Miliony lidí po celém světě jsou ohroženy nedostatkem vody, hladem a chudobou.

Source: Hugo Ahlenius, UNEP/GRID-Arendal

Co je příčinou? Lidé vypouštějí do ovzduší více „skleníkových plynů“. Atmosféra funguje jako skleník. Přírodní plyny způsobující skleníkový efekt pomáhají udržovat teplo – bez nich by teploty byly o 30 °C nižší. Množství skleníkových plynů vypuštěných do ovzduší lidmi však od roku 1970 vzrostlo o 70 %. Zadržuje se tedy mnohem více tepla.

Skleníkové plyny oxid uhličitý (CO 2 )– spalování uhlí, nafty a plynu kvůli energii, dopravě a teplu oxid dusný (N 2 O) – skládky odpadu, zemědělství, hospodářská zvířata metan (CH 4 ) fluorouhlovodíky (HFC) perfluorované uhlovodíky (PFC) – použití v lednicích, klimatizaci, a dokonce botách fluorid sírový (SF 6 )

Kde jsou důkazy? Přední vědeckou institucí pro otázky změny klimatu je Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC) vytvořený Organizací spojených národů, který –shromažďuje a sjednocuje závěry odborníků z celého světa, –v listopadu 2007 publikoval Čtvrtou hodnotící zprávu (AR4), –v AR4 prezentuje výsledky 6 let výzkumu a analýz, –veškeré závěry výzkumu pečlivě a přísně vědecky ověřuje, –v roce 2007 obdržel Nobelovu cenu za mír.

Nálezy Čtvrté hodnotící zprávy Nezvratné důkazy o tom, že globální oteplování je způsobováno lidskou činností. Zvýšení teplot o více než 2 °C by mohlo mít nepředvídaný a nevratný dopad. Ještě stále máme čas zpomalit změnu klimatu či se jí přizpůsobit. Existuje již spousta užitečných a ekonomicky výhodných technologií. …je ovšem potřeba jednat okamžitě!

Co dělají jednotlivé vlády? Vlády spolupracují pod hlavičkou Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu. Současná dohoda, tj. Kjótský protokol, stanoví vyspělým zemím závazné emisní cíle. Jednání o návazné smlouvě stále pokračují – dohoda je očekávána v prosinci 2009 v Kodani.

Evropská unie razí nové směry v boji proti změně klimatu Země EU si pro rok 2020 stanovily následující cíle: –Snížit emise o 20 % (resp. o 30 % ze předpokladu celosvětové dohody) –Posílit energetickou účinnost o 20 % –Získávat 20 % energie z obnovitelných zdrojů EU naléhá na vytvoření nové ambiciózní globální smlouvy o snížení emisí.

Co můžete dělat vy sami? Jednoduché každodenní úkony hrají v boji proti klimatickým změnám významnou roli. Proto… –recyklujte –šetřete teplou vodou – namísto napouštění vany se sprchujte (spotřebujete čtyřikrát méně energie) –zasaďte strom – třeba ve škole, na zahradě nebo ve své čtvrti

Co můžete dělat vy sami? využívejte prostředků hromadné dopravy, jezděte na kole, choďte pěšky nenechávejte přístroje v pohotovostním režimu – vždy je úplně vypínejte nenechávejte nabíječku mobilního telefonu v zásuvce, pokud svůj přístroj právě nenabíjíte