Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak se na boji proti klimatickým změnám můžete podílet vy sami? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak se na boji proti klimatickým změnám můžete podílet vy sami? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu."— Transkript prezentace:

1 Jak se na boji proti klimatickým změnám můžete podílet vy sami? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu

2 Co je to vlastně změna klimatu? Plyny v zemské atmosféře zadržují teplo. Množství emisí narůstá v důsledku lidské činnosti. Hromadění plynů vede k dlouhodobému oteplování, a právě to je změna klimatu.

3 Skleníkové plyny jsou produkovány i přirozeně. JENŽE lidská činnost zvyšuje jejich množství. Změna našeho chování může množství emisí omezit. Každý se může podílet na boji proti klimatickým změnám. Učiníte-li náležité kroky, můžete na tom ještě ušetřit.

4 Zeslabujte

5 Snižte teplotu nastavenou na svém topení o jeden dva stupně. Využívejte časového spínače, aby topení zapínalo jen tehdy, kdy ho skutečně potřebujete. Nenastavujte chladničku na nejvyšší výkon.

6 Orientujte se na nízkoenergetické produkty Potřebujete-li vyměnit… –žárovky, –lednici, mrazničku, –vytápěcí soustavu, –okna… Vybírejte energeticky účinné výrobky. Vyšší pořizovací náklady se vrátí v úsporách za dobu životnosti výrobků.

7 Vypínejte Zhasínejte světla, kdykoli je nepotřebujete. Nenechávejte přístroje zapnuté v pohotovostním režimu. Při čištění zubů zavírejte kohoutek. Neplýtvejte energií!

8 Myslete efektivně Nepouštějte jen z poloviny naplněnou pračku či myčku. Sprchujte se, nenapouštějte si vanu. Ohřívejte jen takové množství vody, které skutečně potřebujete. Při vaření zakrývejte hrnce pokličkou. Nenechávejte otevřenou lednici. V zimě neotevírejte okna na dlouho. Namontujte izolaci. Omezte spotřebu energie!

9 Inteligentní řešení přepravy

10 Nepoužívejte vůz na krátké cesty. Choďte pěšky, jezděte na kole, využívejte prostředků hromadné dopravy. Domluvte se na cesty vozem s více lidmi. Jezděte efektivně. Kontrolujte tlak v pneumatikách. …a cestujte vlakem, ne letadlem! Zmenšete svou uhlíkovou stopu!

11 Využívejte věci opakovaně/recyklujte Využívejte opakovaně tašky a obaly. Recyklujte sklo, kovy a plasty. Vybírejte si výrobky, na jejichž obal bylo spotřebováno co nejméně materiálu. Pokud to lze, pořizujte náhradní náplně namísto nových výrobků. Recyklováním a opětovným používáním výrobků šetříte energii!

12 Využívejte věci opakovaně/recyklujte

13 Co ještě můžeme dělat? Vybíráte-li potřeby pro domácnost, hledejte ekonálepku EU. Vybírejte výrobky ze dřeva vytěženého z obnovitelných lesů. Co se potravin týká, kupujte lokální sezónní produkty. Jezte více zeleniny – chov zvířat spotřebovává více energie. Zasaďte strom. Když už potřebujete tisknout…tiskněte oboustranně. Peskujte rodiče i přátele!

14 Co můžete dělat vy sami? www.climatechange.eu.com


Stáhnout ppt "Jak se na boji proti klimatickým změnám můžete podílet vy sami? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu."

Podobné prezentace


Reklamy Google