Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE"— Transkript prezentace:

1 TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE
Prezentace v rámci EU projektu „EL-EFF REGION: Efektivnější využívání elektřiny v osmi evropských regionech“ Přednášející: Ing. Josef Šťastný, energetický poradce sdružení Energy Centre České Budějovice

2 TIPY NA ÚSPORU ENERGIE 1. Úvod
Chceme-li uspořit na odběru elektřiny a zejména na výdajích za ni, je nutno se zaměřit na rozhodující spotřebiče. Celková spotřeba elektřiny v domácnosti: na vaření 32,7 % na chlazení a mrazení 22,8 % na praní 20,6 % na osvětlení 11,9 % na ostatní spotřebu 12 %. Zdroj: ČSÚ Na úvod: Elektřina je jednou z nejušlechtilejších forem energie. Její cena má rostoucí trend. Výroba elektrické energie v ČR je z 30 % realizována spalováním uhlí se všemi důsledky při těžbě, přepravě a spalování. Problémové jsou i jaderné elektrárny, a to zejména z hlediska bezpečnosti a následného skladování vyhořelého paliva. Produkce z obnovitelných zdrojů byla v roce 2004 cca 7% z celkové produkce. V naší přednášce se zaměříme postupně na jednotlivé druhy elektrospotřebičů a na možnosti, jak snížit jejich spotřebu.

3 Stáří spotřebičů Spotřebiče starší 10 roků chladničky 31 %
elektrické sporáky 35,1 % Značnou část elektrické energie můžeme ušetřit výměnou za nové spotřebiče. Zdroj: ČSÚ Stáří spotřebičů je jedním z důvodů vyšší spotřeby (morální zastarání).

4 Povinně jsou označovány energetickými štítky následující spotřebiče:
2. Energetické štítky Povinně jsou označovány energetickými štítky následující spotřebiče: chladničky, mrazničky a jejich kombinace, zdroje světla, myčky nádobí, ohřívače vody, sušičky prádla, klimatizační jednotky, automatické pračky, sporáky a trouby. Povinnost označovat elektrospotřebiče energetickými štítky je dána vyhláškou 442/2004 Sb. (resp. 215/2008).

5 Vzor energetického štítku
Energetický štítek rozlišuje energetickou náročnost barevným označením. Označování spotřebičů energetickými štítky upravuje vyhláška MPO č. 442/2004 Sb. (vyhláška 215/2001 Sb.) Dále je u každého druhu spotřebičů uvedeno, jaké provozní okolnosti ovlivňují výši spotřeby elektřiny. Energetický štítek je odrazem výše spotřeby daného elektrospotřebiče (A = nejúspornější, G = nejméně úsporné). Doporučujeme kupovat spotřebiče z kategorie A až D).

6 3. Elektrické spotřebiče
význam energetického štítku kupovat pouze spotřebiče ze třídy energetické účinnosti označené A+, A++, A, B. Podle štítku si vybíráme spotřebič (nejlépe volit kategorii A++).

7 3.1 Chladničky, mrazničky a jejich kombinace
A++ roční spotřeba menší než 30 %* A+ roční spotřeba v rozsahu %* A roční spotřeba menší než 55 %* B roční spotřeba v rozsahu %* C roční spotřeba v rozsahu %* *normalizované roční spotřeby Kategorie D představuje normalizovanou spotřebu (100 %).

8 D roční spotřeba v rozsahu 90 - 110 %*
E roční spotřeba v rozsahu 100 – 110 %* F roční spotřeba v rozsahu %* G roční spotřeba větší než 125 %* *normalizované roční spotřeby význam energetického štítku kupovat pouze spotřebiče ze třídy energetické účinnosti označené A+, A++, A, B. Povinné štítkování se vztahuje na tyto elektrospotřebiče: automatické pračky bubnové sušičky prádla pračky kombinované se sušičkou el. chladničky, mrazničky a jejich kombinace myčky nádobí elektrické trouby elektrické ohřívače vody zdroje světla předřadníky k zářivkám klimatizační jednotky. Štítky se postupně budou rozšiřovat i na tepelná čerpadla a další elektrospotřebiče.

9 Volba chladničky Ideální teplota pro uchování potravin:
chladnička: +5°C mraznička: -18°C Úspora: při snížení teploty o 2°C zvýšení spotřeby o 15 % Dimenzování chladničky: 50-70 litrů na osobu Námraza značně zvyšuje spotřebu. Volíme zvlášť chladničku a mrazničku nebo samostatné kompresory u kombinace. Kompresor v tomto případě pak řídí samostatný termostat.

10 Spotřebu chladničky ovlivňuje:
konstrukce - jeden chladicí kompresor pro chlazení, druhý pro mrazničku kvalita chladicího soustrojí frekvence otevírání Chladničku otevíráme jen na nejnutnější dobu.

11 velká spotřeba na ochlazení vzduchu, který vniká dovnitř
rozdíl při umístění na chladném nebo teplejším místě spotřeba dána kvalitou tepelné izolace Chladničku neumisťujeme na osluněné místo a blízko topných těles. Je nutné ji umístit pokud možno do chladnější místnosti. Při osazení do kuchyňské linky je nutné zaručit dostatečné větrání.

12 pravidelně a včas odstraňovat vnitřní námrazu
volit velikost podle potřeby, aby byla naplněna alespoň na 70 % Námraza na chladicím výměníku zvyšuje spotřebu (nové typy mají automatické odledování).

13 3.2 Zdroje světla pojmy a jednotky ze světelné techniky: intenzita osvětlení (Lux) ceny zářivek (cca 30 Kč až 150 Kč) ceny žárovek (cca 10 Kč) životnost světelných zdrojů se udává v hodinách provozu. U zářivek je uváděna životnost cca hod. při 3-5 zapnutí za den. Zdroj světla vybíráme podle energetického štítku. Zdroje světla jsou štítkovány dle vyhl. 442/2004 Sb. podobně jako chladničky. U klasické žárovky je většinou kategorie E-G. Účinnost světelného zdroje v lm/W (tj. množství světla v lumenech, které získáme z 1 W elektrického příkonu): Běžná žárovka lm/W Halogenová žárovka lm/W Úsporná kompaktní žárovka lm/W Zářivka s elektronickým předřadníkem do 110 lm/W.

14 pro osvětlení společných prostor (chodby, schodiště) je výhodný schodišťový automat, který po nastaveném čase osvětlení vypíná Pir čidlo Pohybové čidlo sepne pouze při pohybu osob, není závislé na lidském faktoru (nezapomene vypnout). U pohybových čidel (PIR) je nastavitelný čas sepnutí a intenzita osvětlení, při které spíná.

15 Volba osvětlení použití vhodných svítidel
stínidla snižují intenzitu osvětlení volit intenzitu osvětlení úměrně místu intenzitu je nutné volit dle ČSN EN Intenzita osvětlení se volí podle druhu lidské činnosti (dáno ČSN ). Např. pro orientaci v prostoru stačí 3 – 10 lx, pro chodby a schodiště 100 lx, obytné místnosti 200 – 300 lx, operační sál lx. Intenzita pro učebnu 300 lx, na tabuli 500 lx. V dílnách a kreslírnách je předepsaná intenzita 500 lx. Minimální intenzita pro trvalý pobyt osob 200 lx. Dále se rozhodujeme dle prostředí a stupně krytí IP (stupněm krytí se rozumí možnost vniknutí cizích předmětů a vody). Pro učebnu stačí krytí IP 00 – IP 21.

16 Návrh osvětlení dle ČSN EN 12464-1:
přímé osvětlení nepřímé osvětlení oslnění intenzita osvětlení světelný tok Ra faktor Ra faktor – faktor barevného podání. Různé pro venkovní osvětlení a vnitřní osvětlení. Pro venkovní prostory (např. chodníky) postačí intenzita osvětlení od 3 – 10 lx. Pro obývací pokoj je předepsána intenzita 200 – 300 lx. Barevné podání pro venkovní prostory od Ra 30 do Ra 60. Pro obytné prostory Ra 80 – 100. Ra 100 – denní světlo.

17 3.3 Myčky nádobí spotřeba elektřiny - ekonomické je používat myčku až při dostatečném množství nádobí při nákupu volit velikost myčky úměrnou počtu členů rodiny energii i vodu můžeme ušetřit tím, že používáme zkrácený program Lze volit mezi myčkami pro 6 souprav nebo 12 souprav. Možnost napojení na teplou vodu při solárním ohřevu vody.

18 3.4 Ohřívače vody ohřev průtokovým ohřívačem akumulačním zásobníkem
Průtokové ohřívače mají větší okamžitý odběr (od 2 do 16 kW – dle instalovaného příkonu). Akumulační ohřívač využívá výhodné sazby elektřiny D 25 d (1,6 Kč/kWh pro rok 2008).

19 Dimenzování zásobníku
cca 50 litrů na osobu u akumulačních zásobníků pro domácnosti Dáno ČSN a druhem spotřeby, jiné pro domácnost, jiné pro hotel.

20 3.5 Sušičky prádla příkon většiny sušiček je cca 2 kW
dokonalé vyždímání ideální sušení na slunci Sušičky prádla je možné používat v oblastech s vysokou relativní vlhkostí. Doporučujeme používat sušení přirozenou cestou.

21 3.6 Klimatizační jednotky
slouží pro úpravu vnitřního klimatu budovy vhodný návrh obvodového pláště klimatizaci používat při uzavřených oknech a dveřích nastavovat pouze na přiměřenou teplotu nebezpečí syndromu „nemocných budov“ Klimatizační jednotka v našem pásmu řeší nedokonalost návrhu budovy. Je energeticky náročnější než vytápění.

22 3.7 Automatické pračky volba dle kapacity spotřeba dle naplnění
pračka s úspornými programy volba teploty Volíme nižší teploty do 60 °C a úsporné programy. U zašpiněných věcí předeprat ručně.

23 3.8 Sporáky a trouby sporáky s litinovou plotýnkou
sporáky s keramickou plotnou indukční sporáky Litinová plotýnka pomalu nabíhá, je třeba se naučit využít setrvačnost. Keramická deska má el. termostat pro udržování nastavené teploty. Indukční sporák je nejúčinnější, ale je nutné používat nádobí pro indukční ohřev. Tímto způsobem lze ušetřit 30 – 50 % spotřeby energie na vaření.

24 3.9 Monitory spotřeba monitorů klasických LCD monitory
Klasický monitor má spotřebu cca 100 W, je možné jej použít pro temperování. LCD monitor má nižší spotřebu elektrické energie. Rozdíl ve spotřebě může být až o řád nižší. Jako příklad lze uvést SPŠ strojní Tábor, kde v jedné počítačové učebně, která byla nedostatečně vytápěna, použili klasické monitory. Dosáhli tak komfortnější teploty. Po výměně klasických monitorů za LCD se problém s nedotápěním vrátil.

25 3.10 Notebooky rozdíl ve spotřebě stolních počítačů a notebooků je dán konstrukcí nevhodný provoz pouze na baterii používat pouze tam, kde není k dispozici elektrická síť Pokud je to možné, používáme notebooky napojené na síť. Baterie používáme jen v případě, že síť není k dispozici. Rozdíl mezi klasickou CRT (vakuovou) obrazovkou a LCD monitorem může být 100 W : 10 W. Pro vakuovou obrazovku potřebujeme vysoké napětí a u LCD stačí napětí řádově ve voltech. Baterie je zásobníkem energie v případě, že není k dispozici síť. Při nabíjení přeměňujeme el. energii na energii chemickou, při vybíjení dochází k opačné přeměně. Tento způsob prochází dvěma přeměnami energie, kde vždy dochází ke ztrátám.

26 3.11 Baterie baterie používat pouze pro mobilní přístroje
suché baterie nabíjecí akumulátory Volba baterie podle druhu přístroje a požadavku na napojení (kapacita baterie v Ah). Kapacita je dána násobkem vybíjecího proudu v „A“ (mA) a časem vybíjení v hodinách.

27 Děkuji vám za pozornost.
ENERGY CENTRE České Budějovice Náměstí Přemysla Otakara II. 87/25 CZ České Budějovice Tel.: Fax: energetický poradce Ing. Josef Šťastný Tato prezentace byla zpracována občanským sdružením Energy Centre České Budějovice v rámci projektu El-Eff-Region - Efektivnější využívání elektřiny v osmi evropských regionech ( za finanční podpory Evropské unie. Za obsah této prezentace je odpovědný výhradně autor. Obsah nemusí vyjadřovat názor Evropského společenství. Evropská komise není odpovědná za jakékoliv užití informací obsažených v této tiskovině. Tato prezentace byla zpracována občanským sdružením Energy Centre České Budějovice v rámci projektu El-Eff-Region - Efektivnější využívání elektřiny v osmi evropských regionech ( za finanční podpory Evropské unie. Za obsah této prezentace je odpovědný výhradně autor. Obsah nemusí vyjadřovat názor Evropského společenství. Evropská komise není odpovědná za jakékoliv užití informací obsažených v této tiskovině.


Stáhnout ppt "TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE"

Podobné prezentace


Reklamy Google