Platební karty a přímé bankovnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické bankovnictví České spořitelny 2007
Advertisements

Investování II (podílové fondy) Základy ekonomiky a účetnictví – 9
Platební karty Podstata Embosované a čipové karty Debetní karty
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Jitka Smejkalová Název materiálu: Současné platební nástroje Označení materiálu:
VY_62_INOVACE_1_2_09 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Platební karty I.
Ekonomická gramotnost
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO151 Název.
PLATEBNÍ STYK - příkaz k úhradě, složenka, platební karta
Hospodářský proces Potřeby, peníze
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiálu VY_32_INOVACE_147.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bezhotovostní platby a jejich zabezpečení Vojtěch Ouška UOP
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Rozpočet domácnosti II Majetek zdroje financování ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35,
6. července 2013VY_32_INOVACE_100302_Bankovnictvi_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
VY_32_INOVACE_FG.9.18 Finanční gramotnost – 9.ročník Téma- Platební karty Období zpracování – duben 2013 Metodické poznámky – prezentaci je možné použít.
Finanční plánování Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.
Platit se dá i jinak než penězi
Vstup Vstup do internetového bankovnictví je zabezpečen Klientským číslem a kódem PIN. Tyto údaje obdržíte v aktivačním balíčku k internetovému bankovnictví.
VY_62_INOVACE_1_2_10 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Platební karty II.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
 Podstata  Využití  Zabezpečení  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha. Národní ústav odborného vzdělání,
Peněžní ústavy Petr Machala. 1.Každá domácnost, firma i stát musí každý měsíc platit řadu služeb. a)Které provozní náklady platíte u vás doma? b)Jakým.
Kreditní karty. Kreditní karty Platební karty Při zřízení běžného účtu nám je poskytnuta platební karta Tuto kartu využíváme k bezhotovostnímu placení.
Platební styk Název školy
Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková
EKONOMIKA OBCHODNÍ BANKY Ing. Renata Slaná
Co je to hoax? HOAX je poplašná zpráva, která obsahuje nepravdivé anebo zkreslené informace.
Charakteristika a členění bankovních produktů
Bankovnictví.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_62_INOVACE_73 8 _ Přímé bankovnictví II. AutorIng. Renata Wagnerová Průřezové téma Člověk a svět.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vyjádření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0201 Název vzdělávacího materiálu: Bankovní účty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKLÁDÁNÍ S PROSTŘEDKY NA BĚŽNÉM ÚČTĚ 2 VÝBĚRY HOTOVOSTI A BEZHOTOVOSTNÍ PLATBY.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Další služby internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_10_Další služby internetu.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 6 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: březen 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_14 Název materiáluPřímé bankovnictví.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0205 Název vzdělávacího materiálu: Platební karty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_15_Bezhotovostní placení TEMA:Finanční.
FINANČNÍ GRAMOTNOST BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK ZŠ HejniceZ.Hyxa.
VY_62_INOVACE_ – Přímé bankovnictví Autor Ing. Hana Sůvová
EU_62_B_sada 1_03_M_Přímé bankovnictví_Poliačíková
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Elektronické bankovnictví
Pasivní bankovní operace -přímé bankovnictví
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Pasivní bankovní operace - platební karty
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK II.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Moderní platební nástroje
VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II.
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Opakování – pracovní list
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Peníze, Bankovní účet, internetové.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení 4.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektronické bankovníctvo
Transkript prezentace:

Platební karty a přímé bankovnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

Druhy platebních karet: 1.Debetní platební karty – není možné „jít do mínusu“ pokud nemáte k účtu sjednán kontokorent. 2.Kreditní platební karta - je to vlastně spojení platební karty a úvěru. Majitel karty může využít tzv. bezúročné období – pokud částku splatí v tomto období, neplatí úrok. Karty podle vydavatele: Maestro VISA Electron, Classic, Gold Master Card Electron, Standard, Gold Úvěrové karty – Home Credit

Další dělení karet: Elektronická platební karta – lze platit pouze u obchodníka, který je napojen na elektronický platební materiál (POS) Embosovaná platební karta – je opatřena vystouplým (embosovaným) písmem a vzadu na podpisovém proužku je CVC nebo CVV kód - podobné PIN kódu. Kartou je možné projet čtecím zařízením, kdy se na účtenku okopírují obrysy vystouplého čísla karty. Obchodník může na základě této účtenky nárokovat platbu u banky, i když nemá POS. Čipové karty – platební karty nové generace. Údaje jsou uloženy v čipu, chová se podobně jako SIM karta v mobilním telefonu. Otázka: 1. Co dělat v případě ztráty karty? 2. Jak může být platební karta zneužita při placení v obchodě?

Odpovědi: 1.Okamžitě kartu blokovat. 2.Obchodník si může z karty zkopírovat údaje a potom finance z karty odčerpává. Přímé bankovnictví: Telebanking (phonebanking) – klient zavolá na linku telefonního bankovnictví, prokáže se svým identifikačním číslem a číslem PIN. Komunikuje s automatickým hlasovým systémem nebo s telefonním bankéřem. Lze získávat informace o produktech, o aktuálním zůstatku, zadávat příkazy k úhradě atd. GSM banking – existují dva druhy této služby.

První je SIM Toolkit. Banka nahraje do mobilního telefonu (na SIM kartu)vlastní bankovní aplikaci, která se objeví v menu telefonu. Dalším druhem služby je SMS banking. Komunikace probíhá pouze prostřednictvím SMS zpráv. Do zprávy se vkládá speciální kód. WAP banking - umožňuje spojení s bankovním účtem prostřednictví mobilního telefonu vybaveného technologií WAP (Wirless Application Protocol). Pomocí mobilního telefonu a autorizačního klíče lze provádět různé operace na účtě. Internet banking - umožňuje komunikaci banky a počítače pomocí internetu z jakéhokoliv místa na světě. Stačí běžný počítač s internetovým prohlížečem a připojení k internetu. Na internetu klient zadá www adresu banky, uživatelské jméno a kód, a dostanete se na speciální stránky banky. Lze provádět nejrůznější operace.

Home banking - umožňuje obsluhovat účet pomocí počítače připojeného k internetu a softwaru, který je dodán bankou. Připojením na internet lze různé operace. Výhodou je zde, že tyto produkty bývají kompatibilní s účetními a ekonomickými programy, ale nevýhodou je, že lze používat pouze počítač, kde je program nainstalován. Rizika při využívání přímého bankovnictví Otázky: Vyhledej na internetu 1.Jaká jsou rizika při využívání produktů přímého bankovnictví? 2.Co je to phishing?

Odpovědi: 1. - svá hesla, elektronické klíče, PINy si důsledně chraňte - hesla pravidelně obměňujte - pravidelně kontrolujte pohyby na svých účtech a platby platební kartou - nastavte si zasílání zpráv o pohybech na účtu. V případě zjištění jakýchkoli nesrovnalostí se neprodleně obraťte na svoji banku. - internetové bankovnictví využívejte pouze z důvěryhodného a řádně zabezpečeného počítače. -pokud obdržíte elektronickou poštou zprávu obsahující odkaz na internetové stránky banky, nereagujte na ni a informujte svoji banku. 2. Phishing - je druh internetového podvodu, kterým se podvodníci snaží z uživatelů internetového bankovnictví vylákat přístupové údaje k účtům. K získání těchto důvěrných informací využívají podvodné y, které na první pohled vypadají, že jsou odeslány přímo z banky a snaží se přesvědčit uživatele, aby kliknul na odkaz.

Zdroje: Jena Švarcová a kol.: Ekonomie stručný přehled, Zlín, CEED 2004 Slabikář finanční gramotnosti, Cofet, a.s.,