Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název: VY_62_INOVACE_0502_PLATEBNÍ K. Téma: Pojem F. G._ Platební karty Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Anotace Prezentace je určena pro žáky 6. – 9. ročníku., vzdělávací oblast finanční gramotnost, tematický okruh Platební karty. Cílem prezentace je, seznámit žáky s druhem platebních karet a jaké jsou mezi mima rozdíly a varovat před neuváženým používáním kreditních karet.

3 Platební karty Platební karty umožňují držitelům vybírat hotovost z bankomatů, platit za zboží a služby v obchodech, restauracích, hotelech, na internetu atd. Banky je nabízejí svým klientům. Karty se dělí dle zabezpečení a použití na: Embosované, mají vystupující reliéf písma /stačí podpis/ Čipové, nutno zadat PIN

4 Platební karty Debetní Dále dělíme platební karty na:
Umožňují platit a vybírat hotovost do výše zůstatku na účtu. Peněžní částka je odepsána z účtu kupujícího na účet prodávajícího. Na kartě si lze zvolit týdenní, nebo denní limit výběru, pouze v případě, že máme k účtu sjednaný kontokorent, můžeme prostředky čerpat i do mínusu.

5 Platební karty Kreditní (úrokové)
Dále dělíme platební karty na: Kreditní (úrokové) Slouží jako nástroje čerpání úvěru od banky do výše dohodnutého limitu. Toto čerpání je automatické a může se libovolně opakovat. Ale pozor, u kreditní karty se dluh musí splácet, do určité doby může být splátka bez navýšení, pokud doba překročí stanovenou bezúročnou dobu, platí se dosti velké úroky. Pozor!!!! Hrozí nebezpečí, že dlužník není schopný dluhy splácet.

6 Platební karty Většina karet má mezinárodní platnost. Platby v cizině jsou pro majitele karet výhodné, protože cizí měna se přepočítává při platbě kartou kurzem střed. Platební karty jsou chráněny proti zneužití????? Osobním identifikačním číslem ( Personal Identification Number) PIN .


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová"

Podobné prezentace


Reklamy Google