Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace."— Transkript prezentace:

1 Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání Vzdělávací oblast: Peněžní gramotnost Název učebního materiálu: Bankovní účty a operace Jméno autora: Ing. R. Krastenicsová Datum vytvoření: 12. 8. 2013 Reg.č. projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0627

2 Klíčová slova: běžný účet, poplatky, výpis z účtu Anotace: Prezentace je určena žákům 3. ročníku oboru Ekonomika podnikání. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace. Metodické pokyny: Tento materiál uplatní učitel při výkladu dané problematiky, použité příklady zvýší názornost výkladu.

3 Typy bankovních účtů Běžný účet Běžný účet v cizí měně Dodatkový běžný účet Termínovaný vklad Spořící účet Úvěrový účet Jiné – např. vázaný účet při koupě nemovitosti

4 BĚŽNÝ ÚČET Zajišťuje jednoduchý a rychlý platební styk prostřednictvím: -jednorázových příkazů k úhradě -trvalých platebních příkazů (pravidelné platby nájemného, telefonu, pojištění, zálohových plateb elektřiny, plynu, televize apod.) -inkasních plateb Výhoda trvalých a inkasních plateb – plátce nezapomene na pravidelnou platbu. Nevýhoda pokud na platbu zapomene, je možný menší zůstatek na účtu, než se kterým počítá.

5 Další služby k běžnému účtu -na běžný účet je možné převádět mzdy a důchod -běžný účet neslouží ke spoření, je na něm malé úročení (většinou 0,1%) -výpis z účtu (nejčastěji zasílán poštou jednou měsíčně na adresu majitele účtu) -snadný přístup k hotovosti prostřednictvím bankomatů (nutnost platební karty) -přímé bankovnictví prostřednictvím internetu nebo telefonu

6 SPOŘÍCÍ ÚČET Představuje typ bankovního účtu, na který klient banky ukládá dočasné volné finanční prostředky, které jsou lépe úročeny než zůstatek na běžném účtu Vklady je obvykle možné provádět libovolně a v různých výších, jejich výběr však bývá omezen výpovědní lhůtou. Výše úrokové sazby závisí na výši vkládané částky a na délce výpovědní lhůty.

7 TERMÍNOVANÉ VKLADY Jedná se o typ bankovního účtu, u kterého je předem určena výše vkladu, doba, po kterou musí být ponechán na účtu, a úroková sazba, kterou se vklad bude zhodnocovat Na rozdíl od spořícího účtu je tedy termínovaný vklad sjednáván na fixně stanovenou částku a na dobu určitou. K termínovanému vkladu bývá nabízeno automatické obnovení vkladu za původních podmínek, není-li částka po skončení lhůty pro její uložení vybrána. Vklad je možné za sankční poplatek předčasně ukončit.

8 K využití této služby je nutné mít přístup k internetu nebo telefonu Výhoda: Snadná obsluha svého účtu, kdykoliv potřebujeme Aktuální přehled o pohybech na účtu a jeho zůstatcích Úspora na poplatcích Umožňuje: Zadávat příkazy k úhradě a inkasu, expresní platby do jiné banky i trvalé příkazy k úhradě. Internetové bankovnictví

9 Bezpečnost internetového bankovnictví Bezpečná obsluha je zajištěna: Přístupovými hesly, popř. certifikáty Příklad: Česká spořitelna – servis24.cz - při přihlášení je nutno zadat heslo a klientské číslo - poté přijde formou sms zabezpečovací přihlašovací kód na telefon zadaný klientem v bance při podepsání smlouvy -při zadání platby je požadováno odeslání sms kódu (tzv. autorizační kód)

10 Poplatky účtované bankou Poplatky se účtují za: Vedení a správu účtu Provedené transakce (převody i příjmy peněz) Vklad hotovosti na účet Výběr hotovosti z účtu Výpisy z účtu Vystavení karty Ostatní (autentizační sms, internetbanking, SIPO apod.)

11 SHRNUTÍ Při výběru banky si pečlivě porovnáváme nabídky jednotlivých produktů: např. vedení účtu a některé služby zdarma Výhodné nabídky balíčků služeb, kdy za paušální měsíční poplatek se nabízí několik služeb najednou V ČR je nejrozšířenějším účtem tzv. sporožiro – tj. účet určený výhradně pro občany (nemohou jej používat právnické, tj. firmy) fyzické osoby.

12 Použité zdroje Učebnice – ŠVARCOVÁ J., Ekonomie, stručný přehled teorie a praxe aktuálně a v souvislostech, CEED, Zlín, ISBN 80-903433-1,7 – HOLMAN R., Ekonomie, Praha, C.H. Beck, ISBN 80-7179-255-1 – KUBÁTOVÁ J., Základní ekonomické principy, Univerzita Palackého v Olomouci, Olomouc, ISBN 80-244-0722-1 – FILIP M., Osobní a rodinné bohatství, Kam s penězi, Praha, C. H. Beck, ISBN 80-7179-416 http://mesec.cz http://wwwhttp://www. Ekonomika.idnes.cz http://www.businnes.center.cz


Stáhnout ppt "Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace."

Podobné prezentace


Reklamy Google