Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 6 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: březen 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 6 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: březen 2012 Ročník: 8. Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 6 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: březen 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Finanční gramotnost Vzdělávací obor: Finance – platební karty Tematický okruh: Finanční gramotnost VII. – IX. třída Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.1996 Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov

2 Metodický postup: Žáci pracují nejdříve každý sám. Na první straně jsou otázky, které souvisí z tématem, které se bude v dané vyučovací hodině probírat. Žáci dostanou čas na to, aby si promysleli odpověď – učitel se dozví, jestli o probírané tématice něco vědí. Na dalších stranách jsou jednotlivé pojmy z otázek vysvětleny a to pod stejným číslem, pod jakým jsou v otázce. Další část je zaměřena na kontrolní otázky z probírané tématiky. Žáci se rozdělí do dvojic, schovají poznámky, které si v hodině zapsali a spolu se snaží vybrat správné odpovědi u čtyř kontrolních otázek. Nakonec si správnost svých odpovědí ověří na další stránce

3 PLATEBNÍ KARTY

4 1)Co je to platební karta? 2) K čemu slouží platební karta? 3) Jaké ochranné prvky má platební karta? 4) Co je to PIN? 5) Jaké máme druhy platebních karet? 6) Co je to debetní karta? 7) Co je to kreditní karta? 8) Co je to charge karta? 9) Co je to elektronická peněženka?

5 1) Platební karta je nástroj určen k bezhotovostním platbám, kterou nejčastěji vydávají fyzickým nebo právnickým osobám banky. Za vystavení se platí poplatky (nebo jsou již započteny například v ceně za vedení účtu u banky). Za výběry hotovosti z bankomatu platí poplatky klient banky, transakce klienta u obchodních partnerů banky jsou strhávány z částky, kterou nakonec obdrží prodávající. Součástí může být nadstandardní cestovní pojištění, bezplatné vstupy do letištních salónků, slevy a další služby.

6 2) Platební karta slouží k bezhotovostnímu placení u různých obchodníků, ale také k platbám přes internet. Pomocí karty můžeme vybrat hotovost z bankomatu.

7 3) Základním ochranným prvkem každé platební karty je její číslo, které tvoří jedinečnou identifikaci. Dalšími prvky jsou PIN a čip (má zabránit zfalšování platební karty) Na zadní straně platební karty je zpravidla: - magnetický proužek - jsou na něm uložena podstatná data. - podpisový vzor - kód CVC Tomuto prvku se říká Card Verification Value, případně Card Verification Code, zkráceně CVV nebo CVC. Tímto kódem je dodatečné číslo, které je na kartách MasterCard, Visa a Discover umístěno na zadní straně u podpisového vzoru. Užívá se pro zvýšení ochrany před zneužitím při elektronickém převodu peněz.

8 4) PIN - je z anglického personal identification number, což znamená osobní identifikační číslo, pomocí kterého je možné se autorizovat např. u platební karty, mobilního telefonu, vstupních kódů apod. Nejčastěji se jedná o čtyřmístné číslo, které se musí zadat při zapnutí (použití) předmětu a bez jeho znalosti není možné tento předmět použít. V rámci ochrany majitele je většinou systém vybaven limitovaným počtem možností zadání, než dojde k zablokování.

9 5) Druhy platebních karet: -Debetní karta -Kreditní karta -Charge karta -Elektronická peněženka

10 6) Debetní karta - je platební karta přímo spojená s bankovním účtem majitele, která umožňuje provádět finanční operace (výběr peněz v hotovosti, bezhotovostní platby v maloobchodní síti nebo na internetu, atd.), pokud je na účtu, ke kterému byla karta vydána, dostatek peněz.

11 7) Kreditní karta - je platební karta spojená s revolvingovým úvěrem, tedy úvěrem, který držitel karty může postupně splácet a zároveň dále čerpat. Občas se jako „kreditní“ nepřesně označují vůbec všechny bankovní platební karty bez ohledu na jejich systém. Kreditní karty dnes vydávají především finanční instituce, v první řadě banky.

12 8) Charge karta - je platební karta spojená s úvěrem. Na rozdíl od kreditní karty je její držitel povinen celý úvěr uhradit v předepsané lhůtě (obvykle 30 dnů). Charge karty jsou obvykle používány nejbohatší klientelou bank. 9)Elektronická peněženka - kartou lze čerpat jen vyhrazený objem prostředků, kterým byl předem „do karty“ vložen (příkladem může být předplacená telefonní karta)

13 Odpověz na následující otázky. 1)K čemu slouží platební karta? a) Bezhotovostní platby, výběr z bankomatu, počítání peněz b) Bezhotovostní platby, vyrovnání křivého stolu, platba přes internet c) Bezhotovostní platby, výběr z bankomatu, platba přes internet

14 2) Co znamená zkratka PIN? a)Osobní lokalizační číslo b)Osobní identifikační číslo c)Osobní intelektuální číslo

15 3) Kreditní karta je? a)Karta pomocí níž čerpáte peníze, které máte uložené na Vašem účtu b)Karta pomocí níž čerpáte peníze, které nemáte uložené na Vašem účtu c)Karta pomocí níž čerpáte peníze, které máte doma pod polštářem

16 4) Debetní karta je? a)Karta spojená s naším bankovním účtem b)Karta, kterou nám banka poskytne s revolvingovým úvěrem c)Karta, kterou nám může dát kdokoliv na ulici

17 Správné odpovědi na otázky jsou: 1) c) Bezhotovostní platby, výběr z bankomatu, platba přes internet 2) b) Osobní identifikační číslo 3) b) Karta, pomocí níž čerpáte peníze, které nemáte uložené na Vašem účtu 4) a) Karta spojená s naším bankovním účtem

18 Zdroje: 1)http://cs.wikipedia.org/wiki/Platebn%C3%AD_kartahttp://cs.wikipedia.org/wiki/Platebn%C3%AD_karta 2)http://cs.wikipedia.org/wiki/Debetn%C3%AD_kartahttp://cs.wikipedia.org/wiki/Debetn%C3%AD_karta 3)http://cs.wikipedia.org/wiki/Kreditn%C3%AD_kartahttp://cs.wikipedia.org/wiki/Kreditn%C3%AD_karta 4)http://cs.wikipedia.org/wiki/Charge_kartahttp://cs.wikipedia.org/wiki/Charge_karta 5)http://cs.wikipedia.org/wiki/PINhttp://cs.wikipedia.org/wiki/PIN


Stáhnout ppt "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 6 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: březen 2012 Ročník: 8. Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google