Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK II.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK II."— Transkript prezentace:

1 HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK II.
Předmět: Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK II. Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními pojmy hotovostního a bezhotovostního platebního styku. Prezentace je určena pro přímou výuku či opakování. Je využitelná v předmětu ekonomika. Klíčová slova: Bezhotovostní platební styk, SIPO. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Suchánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Sada: 21 Číslo materiálu: VY_62_INOVACE_K3_10

3 Bezhotovostní platební styk
Bezhotovostní placení-pro bezhotovostní placení otevírají banky svým klientům běžné účty.Platby se uskutečňují odepisováním a připisováním peněz na účet klienta podle jeho příkazů.O pohybu peněz na účtu informuje banka klienta výpisem z účtu. Úhradová forma placení-při bezhotovostním platebním stykem zadává klient příkaz bance nejčastěji příkazem k úhradě.

4 Bezhotovostní platební styk
Musíme zadat tyto údaje: -na vrub účtu číslo -ve prospěch účtu číslo -kód banky -datum splatnosti -variabilní a konstantní symbol -popis pro vlastní potřebu, zpráva pro příjemce -podpis a odeslání + uložit k autorizaci

5 Bezhotovostní platební styk
Inkasní forma placení Při této formě placení příkaz k provedení platby dává příjemce peněz. Doklad se nazývá příkaz k inkasu a má stejné náležitosti jako příkaz k úhradě. 

6 Bezhotovostní platební styk
SIPO (sdružené inkaso plateb obyvatelstva) Službu poskytuje Česká pošta. Na jednom dokladu umožňuje SIPO provádět všechny pravidelné platby(voda, plyn, elektřina, nájem) na základě přiděleného spojovacího čísla. Důležitou výhodou je, že za opakované platby nehradíme poplatky.

7 Bezhotovostní platební styk
Platební karty Debetní karty-umožňují platit v obchodech a vybírat hotovost,nejčastěji v bankomatech.Částka,kterou můžeme čerpat , je omezena limitem týdenního či jiného výběru. Kreditní(úvěrové)karty-jsou vydány k samostatnému úvěrovému účtu.Slouží jako nástroj čerpání úvěru od banky do výše dohodnutého limitu.

8 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Švarcová,J. Ekonomie stručný přehled, 2006/2007. Zlín, CEED 2006. 295 s. ISBN Porvichová,J. Ekonomika pro sou a soš, 1.vydání Praha, Eduko. 88s. ISBN Klínský, P., Műnch, O., Chromá ,D. Ekonimická a finanční gramotnost pro střední školy. 1. Vydání. Eduko, s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Suchánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK II."

Podobné prezentace


Reklamy Google