Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krabičky – výrobní družstvo.
Advertisements

Zákon o sociálních službách
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Tvorba cen v maloobchodě
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Firma a jejich cíle.
Principy sociálního podnikání
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Hospodářská politika státu
Evropský sociální fond v ČR
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Teoretický model sociální firmy Ing.Markéta Würtherlová Fokus Praha, o.s.
výstup projektu Rozvoj sociální firmy
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
PREZENTACE ORGANIZACE
Sociální firmy Fokus Praha, o.s. Bc. Jan Mácha,
Sociální podnik / sociální firma (SF) původně britský model zaměstnávání znevýhodněných osob / inspirace italskými sociálnímu družstvy a německými tzv.
Komora sociálních podniků
Jak se pozná sociální podnik
Horizontální témata EU
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Hmotná nouze 29. června 2010 Bc. Ivana Šťastná vedoucí OSV
Analýza makro a mikroprostředí
Sociální podnikání praktická zkušenost
Sociální podnikání Sociální firma.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Plán a plnění strategie sociální firmy Ergones na roky
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Sociální podnikání Standardy sociálního podnikání.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
 Vytvořit vhodné a stabilní prostředí pro podnikání  Omezovat stínovou ekonomiku / nezákonné, nemorální, nezdaněné/  Řešit selhání trhu.
Cílové skupiny sociálního podnikání MPSV, Odbor sociálních služeb, březen Dokument Podpora nástrojů sociální ekonomiky v oblasti začleňování znevýhodněných.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
1 1 Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR KOMISE PRO SOCIÁLNÍ OTÁZKY ASOCIACE KRAJŮ ČR , Olomouc.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
SOCIÁLNÍ FIRMA. Od roku 1990 usiluje o integraci osob s postižením do běžného života Podporuje: –bezbariérovou individuální dopravu, –služby osobní asistence,
SENZA družstvo, chráněná dílna Prostějov Olomouc
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
KONFERENCE OD ANALÝZ KE KOORDINACI SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V DĚČÍNĚ ING. RENÁTA GREŠÍKOVÁ Kvalita služeb a potřeby člověka.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
První vlaštovka v Praze 12 „Zavádění kritérií zvýhodňující firmy, které zaměstnávají osoby se zdravotním postižením v rámci vyhlašovaných výběrových řízení.
Trutnovská zeleň, o.p.s. Mgr. Terezie Mertlíková ředitelka.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Sociální podnikání v Praze
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Sociálně terapeutické dílny
Společensky odpovědné podnikání
Ekonomika malých a středních podniků
Malé a střední podnikání
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

Sociální podnik sociální ekonomika

Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem je vytvářet pracovní příležitosti pro osoby znevýhodněné na trhu práce a k tomu jim poskytovat přiměřenou pracovní a psychosociální podporu. Tomu jsou uzpůsobeny vnitřní postupy a způsob řízení sociální firmy. usiluje o etiku podnikání svým zákazníkům, konkurentům i směrem ke svým zaměstnancům. Její podnikání a provoz jsou transparentní a srozumitelné pro všechny zainteresované.

Tři pilíře sociální firmy

Zaměstnanci Sociální firma zaměstnává osoby bez jakéhokoliv znevýhodnění stanovené procento osob znevýhodněných zdravotně postižení (tělesně a mentálně postižení, osoby s kombinovaným postižením a duševně nemocní) znevýhodnění sociálně (např. osoby po návratu z vězení, bezdomovci, bývalí uživatelé návykových látek). Sociální firma zaměstnává minimálně 25 % znevýhodněných na trhu práce v přepočtu na plné úvazky, maximálně však 55 %. Zaměstnání v sociální firmě je vhodné zejména pro ty osoby, u kterých se předpokládá, že budou potřebovat dlouhodobou, popř. opakovanou pracovní a psychosociální podporu. Pracovní podmínky jsou rovnocenné pro všechny zaměstnance.

Zaměstnanci Zaměstnávání znevýhodněných není jediným cílem sociální firmy!!! Sociální role: SF poskytuje svým zaměstnancům zvýšenou míru pracovní a psychosociální podpory v období adaptace a následně dle individuálních potřeb zaměstnance Cílem této podpory je udržet si práci v sociální firmě a podpořit další profesní rozvoj zaměstnanců. Sociální firma zohledňuje potřeby svých zaměstnanců a vytváří podmínky pro jejich úspěšnou adaptaci a výkon kvalitní práce.

Financování Sociální firma má minimálně 50% příjmů zajištěno z vlastní produkce tj. prodeje zboží nebo služeb. Ekonomickým cílem je finančně stabilní a dlouhodobě udržitelná prosperující firma, která je respektovaná obchodními partnery a bankami

Přínos sociálních firem přináší a prosazuje nové přístupy v podnikání s pozitivním dopadem na společnost. pracovní příležitosti pro zdravotně i sociálně znevýhodněné snížení stigmatu a podpora sociálního začleňování posílení ekonomické nezávislosti zaměstnanců sociální firmy růst pocitu potřebnosti a seberealizace znevýhodněných zaměstnanců  Za předpokladu respektování standardů sociálních firem má sociální firma potenciál přinést znevýhodněným lidem novou kvalitu života. Seznam: