Krejčovství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Advertisements

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
DRUHY NÁŘADÍ METR ROZKLÁDACÍ měří s přesností na 1mm METR SVINOVACÍ
RUČNÍ ŠITÍ Mgr. Marie Ondroušková.
Tato prezentace byla vytvořena
Technika drhání – macramé Mgr. Marie Ondroušková
32_09_22: Výtvarné materiály: Jak? Na co?
Výroba kuchyňské chňapky Procvičení ručního a strojového šití.
PORCELÁN A KERAMIKA.
Papír Tenký, hladký materiál vyráběný zhutněním vlákna. Použitá vlákna jsou obvykle přírodní nebo založená na celulóze.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_16  
Jak se žilo na konci 18. století obyčejným lidem?
PÁKA – JEDNODUCHÝ STROJ
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
přehled základních technologii zpracování kovů
Druhy a názvy ručního nářadí
Druhy a názvy ručního nářadí
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Tato prezentace byla vytvořena
Automaty pro oděvní výrobu
VY_52_INOVACE_ZBO2_5364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
VY_52_INOVACE_ZBO2_5464HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Elektřina a magnety 1. Pokusy s magnetem.
Tato prezentace byla vytvořena
VY_52_INOVACE_ZBO2_4864HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
Kovářství. Kovářství patřilo k nejvýznamnějším oborům lidské činnosti, lze říci, že schopnost zpracovávat železnou rudu patří k jednomu ze základních.
III/2 XV A
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
PČ_040_Knoflíkový obrázek
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 17. Zvukové vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Tato prezentace byla vytvořena
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
LÁTKY A TĚLESA.
Tato prezentace byla vytvořena
52_INOVACE_ZBO2_3364Ho Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Pneumatická doprava Nejčastěji se používá pro dopravu sypkých materiálů U výroby oplatek Výhodou je, že se mouka současně provzdušňuje Podtlaková doprava.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí Karlovy Vary Vladimíra V i n t e r o v á odborná učitelka uvádí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_MARTA_KAFKOVA_PRODEJ_TEXTILNIHO_ZBOZI_TE XTILNI_ZBOZI_PREZENTACE_15 Název školy Střední.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Strojnictví Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku:
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Zpracovala Irena Krištofová.  Typický oděv má …  Popis ženského oděvu  To co měli na hlavě bylo velice důležité  Co všechno museli nosit páni  Fotky.
Sekání a probíjení. Sekání dochází buď k oddělování tlustých třísek nebo k dělení materiálu dochází buď k oddělování tlustých třísek nebo k dělení materiálu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Montáže Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 10. Výroba speciálních tvarových čelistí pro rytecké upínací zařízení Název.
Magnetismus. Magnety - magnetovec Prvním známým magnetem byl magnetovec, který byl objeven starověkými Řeky a Číňany. Tento zřídka se vyskytující minerál.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ODĚVNÍ ZBOŽÍ- velikostní sortiment
TEXTILNÍ GALANTERIE – TVRDÁ
Ultrazvukové obrábění, obrábění paprskem vody
MANUFAKTURY A PRVNÍ STROJE
POKART spol. s r.o. provozovna: POKART spol. s r.o. Holešovská 1677
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_10
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Žehlička na vlasy. Žehlička na vlasy ÚVOD Je nástroj převážně využívaný ženami na zkrášlení na zkrášlení jejich vlasů )‏ Využívá se na narovnání vlasů.
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ. 1
Číslicově řízené stroje, technické vybavení NC a CNC strojů - test
TEXTILNÍ GALANTERIE - MĚKKÁ
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Textilní a oděvní materiály
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
VY_32_ INOVACE_ 19_ VLASTIVĚDA 4
Transkript prezentace:

Krejčovství

Popis Krejčovství je řemeslo, které se zabývá výrobou, opravami a úpravami šatstva, oblečení a oděvů. Muž, který vykonává toto povolání se nazývá krejčí. Žena, která se zabývá křejčovstvím, se nazývá buďto švadlena nebo také dámská krejčová (pokud pracuje pouze pro dámy). Krejčí, dámské krejčové a švadleny se zabývají zejména stříháním látek a šitím. Šití se dříve provádělo pouze ručně pomocí nůžek, jehly a nití, dnes obvykle pomocí šicích strojů. S nástupem průmyslové výroby v 19. a 20. století toto řemeslo postupně upadalo s tím jak oděvní průmysl začal hromadně vyrábět konfekční zboží, nicméně nikdy zcela nezaniklo a přežilo do dnešních dob.

Krejčovské pomůcky, materiály a zařízení

Nůžky 1) Nůžky jsou nástroj nebo i stroj určený pro oddělování (povětšinou plochých či tenkých) materiálů, jako je papír, látka (textil), plastická hmota, vlasy, nehty, kůže ale i plechy či maso apod. Z fyzikálního hlediska vlastně pracují na principu oboustranné páky, rozdělování materiálu se děje střihem, činnost se pak nazývá stříhání.

Jehla Šicí jehla je nástroj, který se využívá k činnosti zvané šití či sešívání. Obecně se jedná o spojování dvou kusů materiálu pomocí nitě, či jiného vhodného pojiva, za vzniků švů. Jedná se o základní nástroj, který se využívá na výrobu oděvů a pro spojování dalších částí, kromě vlastního krejčovství se jehel využívá též v obuvnictví, brašnářství a čalounictví apod. Skládá se ze tří částí. Ucho jehly, do kterého se provlíká nit, těla jehly a špičky jehly, která je určena pro propichování materiálu. Jehly se vyrábějí z kovu, ale dříve byly vyráběny z kostí či dřeva. Jehly se používá jak pro ruční šití tak v ve specializovaných šicích strojích. Příbuznými nástroji jehly je ševcovské respektive šídlo a špendlík.

Náprstek Náprstek je nástroj využívaný pro usnadnění při šití fungující jako štít nasazený na prstu proti jehle. Nejstarší náprstky pocházejí z období starověkého Říma při vykopávkách v Pompejích, který byl vyroben z bronzu a datován do prvního století. Římský náprstek byl objeven i na území St Albans v Anglii a je vystaven v tamějším muzeu. Náprstky jsou v dnešní době nejčastěji vyráběny z kovu, kůže, plastu, dřeva, skla a nebo porcelánu. V dřívějších dobách se vyskytovaly náprstky také z kostí a rohoviny. Moderní náprstky jsou vyráběny od počátku 19. století.

Knoflík Knoflík je důmyslné jednoduché zařízení sloužící ke spojení dvou částí oděvu pomocí provlíknutí tělesa knoflíku skrz knoflíkovou dírku. Knoflík je převážně malé deskovité tělísko, které se většinou využívá v textilním průmyslu jako součást oděvu pro otevírání a zavírání, či jako módní doplněk. Knoflík může být vyroben z mnoha materiálů, od přírodních po uměle připravené (dřevo, kost, rohovina, mušle, kly, kamení, sklo, kov, plast atd.). V moderní době se k výrobě knoflíků nejčastěji používá tvrdý plast.

Zip Zip či zdrhovadlo je zařízení sloužící ke spojování dvou částí dohromady. Je nejčastěji využíván na oděvech, ale má mnohé další využití (na batozích, kufrech, sportovním vybavení a u pomůcek pro kempování. Zip se skládá ze třech částí - jezdce a dvou ozubených pásů, které do sebe zapadají. Každý z pásů je složen ze stovek speciálních zubů, které jsou na konci zahnuté, což umožňuje jejich větší soudržnost a tedy pevnost.

Šicí stroj Šicí stroj je textilní stroj určený ke spojování látek nebo jiných materiálů pomocí nití. Šicí stroje byly vynalezeny za první průmyslové revoluce aby se snížil podíl ručního šití v textilních manufakturách. Od vynálezu prvního fungujícího šicího stroje, který je obvykle připisován angličanovi Thomasu Satintovi v r. 1790 zvýšil šicí stroj dramaticky efektivnost a produktivitu oděvního průmyslu. Šicí stroje se rozlišují dle tvaru člunku: 1) dlouhočlunkové, t. zv. Singerovy, 2) kruhovky a 3) s ústřední cívkou, neboli central bobin. Člunek a jehla jsou stehovacími součástkami, na uspořádání a nastavení posuvu závisí tvar stehu, tj dvojitý steh štepovací, jednoduchý, steh řetězový a podobně. Z původních šicích strojů krejčovských se odvinuly šicí stroje ševcovské s trojhrannými jehlami na kůži. (Zdropj: Domácí Vševěd, Šolc a Šmáček, 1926)