Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektřina a magnety 1. Pokusy s magnetem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektřina a magnety 1. Pokusy s magnetem."— Transkript prezentace:

1 Elektřina a magnety 1. Pokusy s magnetem

2 Slovo MAGNET pochází ze jména jednoho města v Turecku
Slovo MAGNET pochází ze jména jednoho města v Turecku. Město se tehdy jmenovalo Magnesia. Dnes se nazývá Manisa. Magnety jsou předměty, které přitahují k sobě určité kovy, speciálně železo a ocel. Magnety jsou obvykle samy kovy. Lze je použít na zmagnetizování jiných kovů.

3 Magnetismus prochází předměty
Pomůcky. Magnet, sklenice vody, sponka na papír, kartón, dřevěné nebo plastické pravítko Postup: Dáme sponku do sklenice s vodou. Cílem je vytáhnout sponku bez namočení ruky nebo jiných předmětů Co se děje? Magnetické síly proudí mnoha látkami, které nemohou být zmagnetizovány. Magnet může přitahovat sponku na papír. Umělá hmota, dřevo, sklo a voda jsou látky, které nemohou být zmagnetizovány

4 Udělejte si magnet Pomůcky: přejedeme ocelovou jehlu tyčovým magnetem asi 40x v jednom směru. Co se děje? Kovové předměty uvnitř jehly jsou tvořeny nepatrnými částečkami, které se nazývají magnetické zárodky. Každý takový okruh je jako minimagnet. Jejich síly působí různým směrem, takže se navzájem vyrušují.

5 Když potíráme magnetem jehlu, magnetické síly všech zárodků začnou působit jedním směrem. Jehla se stává magnetickou. Může magnet ztratit svoji sílu? Ano. Jestliže jsou zárodky magnetu narušeny, Například když nám magnet upadne několikrát na zem, zárodky se zatřesou.

6 Vznášející magnety Pomůcky: dva tyčové magnety, dva kusy různých barevných papírů, lepící páska, nůžky, tužka Postup: Přiblížíme magnety k sobě. Buď se budou navzájem přitahovat, nebo jeden druhý odpuzovat. Jestliže se budou odpuzovat, jeden z nich otočte a magnety se budou přitahovat. Odstřihneme a přilepíme barevný papír na konce magnetu (póly), které se přitahují. Na každý magnet použijeme jinou barvu

7 Otočíme oba magnety zezadu do předu a označíme póly opět barevnými papírky. Takže všechny póly jsou označeny papírem. Přiblížíme póly se stejným značením k sobě. Magnety se brání spojení jednoho s druhým. Lepící páskou slepíme dva magnety dohromady – mezi ně umístíme tužku. Potom tužku odstraníme. Co se děje po odstranění tužky?

8 Co se děje? Horní magnet se bude vznášet nad spodním. Každý magnet má dva druhy pólů. Jeden se nazývá severní a jeden jižní. Póly stejného druhu se odpuzují, ale rozdílné póly se přitahují.

9 Další pokusy s magnetem
Víte, že planeta Země je vlastně jeden veliký magnet? Jak si udělat kompas? Pomůcky: kus tenkého kartónu, volně plující magnet, nůžky Postup: Vystřihneme z kartónu kruh ve velikosti malé misky, nakreslíme světové strany

10 Proč je Země magnetická?
V úplném středu Země je horké pevné jádro, které je tvořeno dvěma kovy – železem a niklem. Jádro je obklopeno roztokem, který je tvořen roztaveným železem a niklem. Jak se Země otáčí, roztavené vrstvy se pohybují dokola velmi pomalu. Vědci si myslí, že to způsobuje magnetismus Země.

11 Magnetické síly Magnetické síly působí kolem magnetu Prostor, kde magnetické síly působí, se nazývá magnetické pole.


Stáhnout ppt "Elektřina a magnety 1. Pokusy s magnetem."

Podobné prezentace


Reklamy Google