Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – LÉTACÍ POKUSY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TLAČENÍ A TAHÁNÍ – LÉTACÍ POKUSY"— Transkript prezentace:

1 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – LÉTACÍ POKUSY
Zamysleli jste se někdy nad tím, proč letadla létají? Na nadcházejících pokusech se budeme snažit zjistit, proč letadlo vzlétá, co je drží ve vzduchu a jak je možné jeho let řídit.

2 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – LÉTACÍ POKUSY
Udělejte si model křídla Tvar křídla umožňuje letadlu držet se ve vzduchu. Provedením pokusu zjistíme proč. Potřeby: tvrdý papír 15 x 15 cm, tužka nebo pero, lepící páska, nit 40 cm dlouhá, jehla

3 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – LÉTACÍ POKUSY
Postup: Přeložíme delší stranu tvrdého papíru 8 cm od konce. Potom jej opět rozložíme. Zavineme delší část konce papíru rovnoměrně kolem tužky nebo pera. Vytvoříme tak na papíru vyklenutí. Přilepíme lepící páskou konce papíru dohromady. Vrchol se bude ohýbat a spodek bude plochý.

4 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – LÉTACÍ POKUSY
Provlékneme křídlem nit asi v první třetině od přeložení. Napneme nit mezi rukama a foukneme do přeloženého konce křídla. Co se stane?

5 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – LÉTACÍ POKUSY
Co se děje? Křídlo se bude pohybovat nahoru po niti. Vzduch, který proudí přes ohnutou část křídla, urazí delší dráhu rychleji než vzduch Proudící pod spodní částí křídla. Na horní část křídla působí menší tlak

6 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – LÉTACÍ POKUSY
Vyšší tlak vzduchu pod křídlem vytlačuje křídlo vzhůru. To se nazývá tlak. To je hlavní síla, která udržuje letadlo ve vzduchu.

7 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – LÉTACÍ POKUSY
Slovo odborníka Proč letadlo vzlétne? Silou motoru se letadlo pohybuje dopředu. Při pohybu proudí vzduch kolem křídel, kde se vytváří vztlak. Ten se zvětšuje se zvyšující se rychlostí letadla, Když se vytvoří dostatečně velký tlak potřebný k překonání přitažlivosti země, letadlo vzlétne. Celou dobu je rychlost letadla zpomalována vzduchem. To se nazývá čelní odpor, který musí motory překonat.

8 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – LÉTACÍ POKUSY
2. Udělejte si větroně Větroň má křídla a ocas jako letadlo. Má dvě sady klapek na křídle a ocase, aby se mohl pohybovat různými směry. Potřeby: tvrdý papír 22,5 x 11 cm a 20 x 3,5 cm, brčko na pití, lepící páska, nůžky, sponky na papír, lepidlo, tužka

9 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – LÉTACÍ POKUSY
Postup: Přeložíme širší kus papíru o délce 6 cm od jednoho okraje k druhému a ovineme delší část kolem tužky. Slepíme lepící páskou delší okraje. Na okrajích rozstřihneme dvě štěrbiny o délce 1 cm. Rozstřihneme a přeložíme druhý kus papíru. Střední část by měla přesahovat 1 cm za část postranní, aby vytvořila kormidlo

10 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – LÉTACÍ POKUSY
Přilepíme křídlo a ocas k brčku. Připevníme sponky na papír na přední část brčka a vyrobeného větroně vyzkoušíme. Přidáváme sponky tak dlouho, dokud větroň nebude dobře létat. Klapky na ocase se nazývají výšková kormidla. Jimi se zajišťuje stoupání a klesání větroně v době letu.

11

12

13

14

15

16

17

18


Stáhnout ppt "TLAČENÍ A TAHÁNÍ – LÉTACÍ POKUSY"

Podobné prezentace


Reklamy Google