Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU"— Transkript prezentace:

1 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU
Pohybujícího se vzduchu nebo vody lze použít na práci, nebo dokonce na výrobu elektřiny. Úkolem je pomocí pokusů zjistit více o vodě a o síle vzduchu.

2 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU
Vodní tryskáčový pokus Potřeby: prázdnou láhev z umělé hmoty, tužka, nůžky, lepící páska Postup: Odšroubujeme uzávěr láhve a uděláme tužkou nebo nůžkami tři otvory nad sebou. Přelepíme otvory. Naplníme láhev vodou. Potom rychle odlepíme pásku. Podíváme se, jak proud vody stříká z láhve.

3 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU
Z kterého otvoru stříká voda nejdál? Co se děje? Nejnižší proud vody bude stříkat nejdál. Tlak vzduchu působí na hladinu vody. Vrchní vrstvy vody působí na spodní vrstvy. To znamená, že voda na dně je vytlačována větší silou.

4 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU
2. Udělejte vodní kolo Potřeby: 2 kolečka z kartónu v průměru 20 cm, 2 kartónové obaly na vajíčka, vodovzdorná barva nebo lak, malířský štětec, nůžky, lepidlo, 15 cm hřebík, provázek, tužka, pravítko, drát Postup: Uděláme malý otvor uprostřed dvou kartónových koleček. Rozstříháme dva kartónové obaly na vajíčka tak, že získáme 12 malých mističek. Barvou nebo lakem je natřeme, aby byly vodovzdorné.

5 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU
Přilepíme mističky ke kartónovým kolečkům, která pak navlečeme na hřebík. Jeden konec provázku přivážeme ke hřebíku. Na druhý konec provázku přivážeme tužku. Drátem zavěsíme vodní kolo na pravítko nebo kus dřeva. Umístíme kolo pod tekoucí vodu. Pozorujeme, co udělá vodní kolo s tužkou.

6 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU
Co se děje? Tlak tekoucí vody působí na vodní kolo. Hřebík se také otáčí. Tlak je dostatečně velký na vyzdvižení tužky přivázané ke hřebíku. Může kolo vyzdvihnout i jiné předměty? Zjistěte to.

7 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU
3. Raketový balón Potřeby: dlouhý provázek, dvě křesla, brčko na pití, podlouhlý balónek, lepící páska, kolík na prádlo Postup: Provlečeme provázek brčkem. Uvážeme provázek mezi dvě židle tak, aby byl provázek dokonale napnutý.

8 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU
Nafoukneme balónek a uzavřeme ústí Kolíkem na prádlo tak, aby neunikal žádný vzduch. Přilepíme lepící páskou brčko k balónku. Přisuneme brčko s balónkem ke konci provázku. Z balónku odstraníme kolík. Kam se bude pohybovat?

9 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU
Co se děje? Když dáme kolík pryč, uzavřený vzduch rychle uniká a balónek se pohybuje. Vědci popisují způsob pohybu balónku jako „akci a reakci“. To znamená, že pohyb jedním směrem (vzduch unikající dozadu) způsobuje pohyb opačný (balónek se pohybuje dopředu)

10 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU
FAKTA Raketa a tryskové letadlo pracují stejným způsobem jako raketový balónek. Horké plyny unikají zezadu a tlačí je tak dopředu.

11 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU
4. Jednoduchý větrný mlýn Potřeby: pevný papír 20 x 20 cm, dlouhý špendlík, korálek, lepidlo, nůžky Postup: Narýsujeme na čtverec papíru přímku z rohu do rohu. Potom papír rozstřihneme po přímkách od rohů ke středu.

12 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU
Označíme každý roh do středu a připíchneme ho špendlíkem. Navlékneme korálek na špendlík a připíchneme jej na tyčku. Postavíme na vítr. Co se děje? Když foukáme na větrník, vzduch se opírá do jeho lopatek a proto se otáčí.

13 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU
FAKTA Velké větrníky zvané větrné turbíny jsou používány na výrobu elektřiny. Některé větrné elektrárny mají stovky větrných turbín, Větrné turbíny musí být postaveny v oblastech, kde je dostatek větru.

14

15

16

17

18

19

20

21 Čína staví největší pobřežní větrnou farmu
Čína se rychle stává vůdčí světovou silou v oblasti větrné energie. Už dnes je největším výrobcem větrných turbín na světě. Očekává se, že do roku 2020 vzroste tamní podíl větrných elektráren o 500% až 1000%, zatímco podíl energie z uhelných elektráren klesne. V roce 2009 měla Čína celkem instalováno 29 GW větrných turbín. Nyní začíná budovat největší pobřežní větrnou farmu na světě v Pochajském zálivu několik hodin od hlavního města Pekingu.  


Stáhnout ppt "TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU"

Podobné prezentace


Reklamy Google