Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z."— Transkript prezentace:

1

2 N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z niklu a kobaltu. Železu, niklu a kobaltu říkáme feromagnetické látky.

3 Každý magnet má 2 póly. N S Severní pól je označen červenou barvou a písmenem N. Jižní pól nemusí být označen vůbec, nebo je označen modrou barvou a písmenem S. Co se stane, když se tyčový magnet zlomí, jaké póly budou mít magnety?

4 S S N Pomůžeme si například magnetkou. Jižní pól magnetky se
natočil ke zlomenému magnetu tak, že je přitahován jeho severním pólem. S N Severní pól magnetky se natočil ke zlomenému magnetu tak, že je přitahován jeho jižním pólem. Severní pól magnetky se natočil k magnetu tak, že je přitahován jižním pólem trvalého magnetu. S

5 I ( A) I ( A) Magnetické indukční čáry přímého vodiče, kterým prochází proud, mají tvar soustředných kružnic, rozložených v rovině kolmé k vodiči, jejich středy leží v místě průchodu vodiče rovinou. Orientaci magnetických indukčních čar lze určit pomocí Ampérova pravidla pravé ruky. Naznačíme-li uchopení vodiče do pravé ruky tak, aby palec ukazoval dohodnutý směr proudu ve vodiči (tedy od kladné svorky k záporné), prsty pak ukazují orientaci magnetických indukčních čar.

6 Pomocí magnetek zjistíme, kde má magnetické pole cívky severní a jižní pól.
Indukční čáry vstupují do dutiny cívky, ve které je magnetické pole. _ I U + Dohodnutý směr proudu ve vodiči v cívce je od kladné svorky k záporné.

7 Pomocí magnetek zjistíme, kde má magnetické pole cívky severní a jižní pól.
_ I U + Dohodnutý směr proudu ve vodiči v cívce je od kladné svorky k záporné.

8 Představte si, že můžeme i bez magnetky určit, kde má magnetické pole cívky severní a jižní pól.
Musíme však znát Ampérovo pravidlo pravé ruky. Cívku uchopíme pravou rukou tak, že prsty ukazují dohodnutý směr proudu v závitech cívky a vychýlený palec ukáže, kde je sever. Magnetkou se přesvědčíme, že jsme správně určili severní pól. N S v I U _ +

9 Zdroje obrázku: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <


Stáhnout ppt "N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z."

Podobné prezentace


Reklamy Google