Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ODĚVNÍ ZBOŽÍ- velikostní sortiment

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ODĚVNÍ ZBOŽÍ- velikostní sortiment"— Transkript prezentace:

1 ODĚVNÍ ZBOŽÍ- velikostní sortiment
Předmět: ZBOŽÍZNALSTVÍ Ročník: 2.ročník učebního oboru Autor: Zdenka Babiánková ODĚVNÍ ZBOŽÍ- velikostní sortiment Anotace: Žáci se mají seznámit s materiály a způsobem výroby, umět rozdělit velikostní sortiment oděvů podle způsobu výroby, určení, účelu, roční doby oděvního zboží. Klíčová slova: výroba, konfekce, velikost, tvar, materiál, sortiment Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Zdenka Babiánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 48 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_ZB2_13

3 Oděvní zboží Výroba Konfekční - normalizované velikosti série
Zakázková- zhotoveny podle přání zákazníka

4 Konfekce Zahrnuje vývoj a výrobu oděvů včetně oděvních doplňků. Oděvní materiály pro výrobu oděvů a) vrchní - textilie, usně, kožešiny, plasty b) přípravné - podšívkový, vložkový, drobná příprava

5 Velikostní sortiment oděvů
Rozdělení oděvů podle základních tělesných rozměrů v centimetrech, ze statistického šetření měření obyvatel(stále se vyvíjí). dámské oděvy - vychází z výšky postavy,obvodu hrudníku a obvodu sedu pánské oděvy - vychází z výšky postavy, obvodu hrudníku a obvodu pasu dětské oděvy - vychází z výšky postavy dívčí a chlapecké - vychází z výšky postavy a obvodu hrudníku

6 Dámské oděvy člení se na dámské oděvy
dorostový dívčí oděvy(od let) dívčí oděvy(pro dívky předškolního, ml.školního a staršího školního věku) dětské oděvy(od 3-6 let) oblečení pro batolata(od 1- 3 let)

7 Pánské oděvy člení se na pánské oděvy
dorostové chlapecké oděvy(od let) chlapecké oděvy(pro chlapce předškolního, mladšího školního a staršího školního věku dětské oděvy(od 3-6 let) oděvy pro batolata(od 1-3 let)

8 Příklady Označení velikosti
kalhoty pro dítě výška postavy 100 cm = 96 nebo 104 dámský kostým výška postavy 170cm, obvod hrudníku 96cm,obvod sedu 100cm = – 100 pánské kalhoty výška postavy 176cm, obvod pasu 100cm= =

9 Vady oděvů mohou vzniknout ve výrobě (skryté)- malá pevnost ve švech,
snížená pevnost tkaniny (zjevné)- nestejnoměrná vzdálenost dírek, skvrny, sešikmení při přepravě a skladování(zjevné)- vyblednutí, deformace, ušpinění..

10 Otázky pro opakování 1. Vysvětlete rozdíl mezi konfekční a zakázkovou výrobou oděvů. 2. Co patří mezi přípravný materiál. 3. Co považujeme za vzhledové vady oděvu.

11 Správné odpovědi 1. Konfekční oděvy jsou zhotoveny v normalizovaných velikostech pro jakéhokoliv zákazníka, zakázkovou výrobou jsou vyrobeny podle konkrétního přání zákazníka. 2. Mezi přípravný materiál patří materiál, který zpevňuje oděv a má izolační funkci, dále zapínací, např. stuhy, prýmky, knoflíky,nitě, zdrhovadla aj. 3. Za vzhledové vady můžeme považovat nestejnoměrné části oděvu, vzdálenost a velikost dírek, šmouhy, skvrny.

12 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Kavina Karel. ZBOŽÍZNALSTVÍ TEXTILNÍHO,ODĚVNÍHO A KOŽEDĚLNÉHO ZBOŽÍ učebního oboru prodavač, prodavačka. 6. vydání. Český Těšín: IQ 147, s.r.o., s. [online]. [cit ]. Dostupné z: Ilustrace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Zdenka Babiánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "ODĚVNÍ ZBOŽÍ- velikostní sortiment"

Podobné prezentace


Reklamy Google