Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Smetanova 123 AUTOR: Dagmar Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 93_DECHOVÉ ŽESŤOVÉ NÁSTROJE TEMA: Hudební výchova ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Dechové žesťové nástroje – trubka, pozoun, lesní roh
Hudební výchova Dechové žesťové nástroje – trubka, pozoun, lesní roh

3 Anotace Tento materiál jednoduchou formou seznamuje žáky s dechovými nástroji žesťovými – trubkou, pozounem a lesním rohem.

4 Dechové žesťové nástroje
Žesťový nástroj (někdy též plechový nástroj, nebo též hovorově jen žestě) je dechový hudební nástroj, ve kterém tón vzniká rozechvěním sloupce vzduchu pomocí rtů hráče. Na nástroj se nasazuje nátrubek. Žesťové nástroje se obvykle vyrábí z mosazného plechu.

5 Obrázky

6 Trubka Trubka je dechový žesťový nástroj, ze všech v současnosti používaných žesťových nástrojů dosahuje vůbec nejvyšších tónů. Má široké využití prakticky ve všech hudebních žánrech – v klasické hudbě, jazzu, popu, latinskoamerické hudbě aj. Trubka, podobně jako ostatní žesťové nástroje, má svůj původ v hraní na zvířecí rohy či duté zvířecí kosti. Ve středověku měla trubka důležitou úlohu při zahajování rytířských turnajů, oslavách vítězů apod. Od 17. století má své místo i v orchestrální hudbě, nejvýznamněji se uplatnila v dílech J. S. Bacha a G. F. Händela.

7 Pozoun Pozoun neboli trombón je žesťový hudební nástroj.
Je jedním z nejstarších hudebních nástrojů vyrobených z kovu. Za první moderní trombon - pozoun se považuje výrobek nástrojaře Hanse Neuschela (†1533) z roku Princip snižce, tedy dvou do sebe zasunutých dvojic trubek, přišel ze Španělska. V období baroka byl pozoun využíván jako sólový a komorní nástroj. Pozounu se používá nejen v orchestrech, ale i v kvartetech, kvintetech, v jazzu a samozřejmě se uplatňuje i jako sólový nástroj, nejčastěji s doprovodem klavíru.

8 Lesní roh Lesní roh je žesťový hudební nástroj s kónickou trubicí, pevné místo v orchestrech má již od 18. století. Vyvinul se z loveckých nástrojů používaných pro hraní fanfár a signálů při lovu zvěře. Od přelomu 17. a 18. století se používá v orchestrech. Má charakteristický stočený tvar, zvuková trubice má délku přes 4 metry a je zakončena širokým ozvučníkem.

9 Opakování Z jakého materiálu se vyrábí žesťové nástroje?
Ve kterých oblastech hudby má uplatnění trubka? Pozounu se také říká ……..? Kdy a kde se můžeme setkat s lesním rohem?

10 Odpovědi na otázky Žesťové nástroje se vyrábí z mosazného plechu, říkáme jim proto též plechové. Trubka má využití téměř ve všech hudebních žánrech – pop, jazz, klasická hudba. Pozounu se také říká trombon. S hrou na lesní roh se můžeme setkat při zahajování lovů zvěře.

11 Hudební ukázka M_I

12 Citace http://www.zus- vrchlabi.cz/images/upload/Obr%C3%A1zek%203. jpg
s/thumb/6/63/French_horn_front.png/185px- French_horn_front.png knihkupectvi.cz/resize/domain/knihkupectvi/file s/musicsales/AIMG00063-trombon-pozoun- odznak.jpg?w=640&h=480


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,"

Podobné prezentace


Reklamy Google