Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, 2011 - 10 - 26 NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, 2011 - 10 - 26 NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové nástroje, trio, kvarteto, kvinteto ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál je určen pro výklad látky pro 5. třídu ZŠ, slouží k rozšíření probrané látky o hudebních nástrojích.

2 flétna  Vyvinula se z píšťaly a patří tak k nejstarším hudebním nástrojům. Zvukové vlastnosti ji řadí k dřevěným dechovým nástrojům, ačkoli se dnes příčné flétny vyrábějí téměř výhradně z kovu. Proud vzduchu z úst je namířen na hranu, která ho rozděluje (ostrá hrana nebo ret). Při tom vznikají vzduchové víry a následně tón.

3 klarinet Klarinet je jednoplátkový dřevěný hudební nástroj
Z klarinetu se vyvinuly další nástroje, například saxofon.  Hraje důležitou roli v mnoha hudebních žánrech: klasická hudba, jazz, dechovka, folk a další. Klarinety se nejčastěji vyrábějí z grenadillového, ebenového  nebo zimostrázového dřeva.

4 hoboj Má široké uplatnění v klasické hudbě.
Na hoboj je složitější vytvořit tón než například na klarinet nebo příčnou flétnu.  Ostatní nástroje v orchestru se ladí podle hoboje.

5 fagot Fagot je dechový dřevěný hudební nástroj se strojkem z dvojitého třtinového plátku. Fagot má důležitou úlohu v mnoha dechových komorních dílech, kde je nejčastěji nejhlubším nástrojem.  Samotný zvuk fagotu se tvoří ve strojku připevněném na esu.

6 Dechové trio Hudební uskupení složené ze tří hudebníků hrajících na dechové nástroje.

7 Dechové kvinteto hudební soubor složený z pěti dechových nástrojů, nejčastěji z příčné flétny, hoboje, klarinetu, fagotu a lesního rohu.

8 Použité zdroje : citace 26.10.2011


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, 2011 - 10 - 26 NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové."

Podobné prezentace


Reklamy Google