Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fagot Eva Michalisková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fagot Eva Michalisková."— Transkript prezentace:

1 Fagot Eva Michalisková

2 Fagot se skládá ze šesti částí:
(a) Hlavice (komín) (b) Basová roura (basová hůl) (c) Křídlo (d) Bota (koleno, dvojitá roura) (e) Eso, zakončené strojkem

3 Informace Fagot je největší dřevěný dechový nástroj se strojkem z dvojitého třtinového plátku. Vznikl v Itálii v 16. století. Jeho název pochází z italského slova fagotto – svazek. Zpravidla je vyroben z javorového dřeva.

4 Tónový rozsah Nejnižší hratelný tón je B1, ale od konce století, skladatelé občas používají i A1, který se dá zahrát pomocí speciální zvětšené hlavice. Profesionálové bez problémů zvládají hrát tóny do e2. Jako hratelné se ještě uvádí a2. Vyšší tóny se dají zahrát jen s velkými obtížemi.

5 Historie Fagot vznikl v 17. století, kdy začali nástrojaři stavět původní dvouplátkové nástroje z více kusů dřeva, nový nástroj se italsky označoval jako fagotto (svazek). Takto se mohla zvýšit preciznost opracování (již se nemusel vrtat jen jeden velký kus dřeva, ale více menších), což mělo za následek výrazné zkvalitnění tónu. Fagot se také stal mimořádně skladným, na rozdíl od dalších basových nástrojů jako např. kontrabas nebo kontrafagot, který nelze rozložit do více částí. Původně měl fagot jen několik klapek a více dírek. Postupně k němu byly přidávány další klapky umožňující především hraní vyšších tónů. Německý nástrojař Johann Adam Heckel vynalezl ve 30. letech 19. století nový klapkový systém pro fagot, který se na většině nástrojů používá dodnes.

6 Použití v hudbě Fagot má důležitou úlohu v mnoha dechových komorních dílech, kde je nejčastěji nejhlubším nástrojem. Objevuje se též ve smíšených souborech (dechové a smyčcové nástroje), například v dílech Franze Schuberta nebo Ludwiga van Beethovena. Existuje také mnoho trií a duet s fagotem jako jedním z nástrojů. V renesanci a baroku hrál fagot takřka výhradně generálbas, spolu s violoncellem, kontrabasem a cembalem. Od klasicismu již měl fagot daleko více melodických funkcí a skladatelé začali využívat jeho zvukomalebných vlastností k vykreslení různých nálad. V klasickém komorním orchestru jsou přítomny dva fagoty, v symfonickém ještě jeden kontrafagot.

7 Autoři děl pro fagot Nejznámější klasicistní a raně romantické fagotové koncerty složili Wolfgang Amadeus Mozart, Carl Maria von Weber a Johann Nepomuk Hummel. Další důležitá fagotová díla zkomponovali Jan Křtitel Vaňhal, Karel Stamic nebo Franz Danzi. Nejdůležitější díla pro moderní fagot složili Camille Saint-Saëns, Paul Hindemith, Alexandre Tansman nebo Richard Strauss.

8 Ukázky https://www.youtube.com/watch?v=CZ1Nz3UOOas

9 Děkuji za pozornost! 


Stáhnout ppt "Fagot Eva Michalisková."

Podobné prezentace


Reklamy Google