Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SYMFONICKÝ ORCHESTR Každý z nás si pro vás připravil krátké povídání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SYMFONICKÝ ORCHESTR Každý z nás si pro vás připravil krátké povídání."— Transkript prezentace:

1 SYMFONICKÝ ORCHESTR Každý z nás si pro vás připravil krátké povídání. Ahoj děti, dovolte mi, abych vás seznámil se symfonickým orchestrem.

2 Děti, nejprve začneme tím, co znamená slovo orchestr.
Orchestr je soubor (skupina) několika hudebníků, kteří společně hrají jednu skladbu. Typy orchestrů: Děti, nejprve začneme tím, co znamená slovo orchestr. Podle druhů hudebních nástrojů, z kterých se skládá Smyčcový orchestr, dechový orchestr, .. Podle počtu hudebníků, kteří v něm hrají - Komorní (2 až 9 hudebníků) orchestr, symfonický orchestr (více než 100 hudebníků) Podle druhu hudby, který orchestr hraje - Filmový orchestr, taneční orchestr , divadelní orchestr, ..

3 Když kliknete myší na notový stojan, zobrazí se vám ukázka symfonického orchestru. Zkuste si tipnout, k jakému obrázku bude patřit. Teď si vás trošku vyzkouším, jestli poznáte jakým druhem hudby se následující orchestry zabývají.

4 Tak takhle vypadá taktovka.
Na pomoc k dirigování mám taktovku. To je hůlka, kterou udávám rytmus. V dřívějších dobách měli dirigenti velkou hůl, kterou bouchali o zem. No a aby v orchestru nevznikl zmatek, musím tam být já. Mé povolání je dirigent. Ukazuji všem hudebníkům, jak a kdy mají hrát. V symfonickém orchestru hraje velké množství hudebníků na různé nástroje. Potřebují nutně vědět, kdy mají začít, jak rychle budou hrát, jak hlasitě smí hrát a jakým způsobem je třeba hrát.. Dříve byly orchestry malé, a proto dirigenty nepotřebovaly. Ale jak rostl počet hudebníků, musel je někdo vést. Tak takhle vypadá taktovka.

5 Tak a teď vás nechám nakouknout do mé skříně.
1 2 Vše mám pečlivě srovnané a očíslované. Pokus se popořadě odhadnout, jestli mohu v tomto oblečení jít na vystoupení. Večer mám vystoupení s orchestrem a chtěl bych vás poprosit, jestli byste mi vybrali správné oblečení. Tak a teď vás nechám nakouknout do mé skříně. 3 4 5 10 11 12 6 7 8 9

6 ROZMÍSTĚNÍ SYMFONICKÉHO ORCHESTRU
Pozorně se na tento plánek podívej a zkus si zapamatovat jednotlivá místa nástrojů. Tak toto je rozmístění jednotlivých nástrojů v orchestru. Je stále stejné. Někdy je nástrojů méně, ale pořadí se nemění.

7 Pořádně se nám pomíchalo rozmístění nástrojů v orchestru
Pořádně se nám pomíchalo rozmístění nástrojů v orchestru. Podívej se na tu strašlivou hromadu! Myslíš, že bys dokázal říci, kam patří jednotlivé nástroje? VIOLY VIOLONCELLA 2. HOUSLE 1. HOUSLE HARFA KLAVÍR CEMBALO, ATD. KONTRABASY LESNÍ ROHY TRUBKY BICÍ NÁSTROJE TYMPÁNY POZOUNY HOBOJE TUBA KLARINETY DIRIGENT FAGOTY FLÉTNY

8 Teď bych vám rád ukázal několik fotografií v mém fotoalbu.
FOTOALBUM Teď bych vám rád ukázal několik fotografií v mém fotoalbu.

9 … NO A TADY JE KOMORNÍ SMYČCOVÝ ORCHESTR Z ANGLIE, SE KTERÝM SE PŘÁTELÍME
Jé, ještě jsem zapomněl na jednu fotografii! V tomto orchestru hraje moje dcera. … TAKHLE SI VYHRÁVAL JEDEN ORCHESTR PŘI FOTBALOVÉM ZÁPASU … TAK A TADY JSEM BYL POZVÁN NA KONCERT KOMORNÍHO DECHOVÉHO ORCHESTRU… … ZDE JSME NA JEDNOM Z NAŠICH KONCERTŮ

10 NASHLEDANOU A PŘÍJEMNOU ZÁBAVU!!
Zjistíš jaký, když klikneš pravým tlačítkem na dárek. NASHLEDANOU A PŘÍJEMNOU ZÁBAVU!! A protože jste dávaly pozor a snažily se vyplnit úkoly, mám pro vás dárek!


Stáhnout ppt "SYMFONICKÝ ORCHESTR Každý z nás si pro vás připravil krátké povídání."

Podobné prezentace


Reklamy Google