Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Magnetismus. Magnety - magnetovec Prvním známým magnetem byl magnetovec, který byl objeven starověkými Řeky a Číňany. Tento zřídka se vyskytující minerál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Magnetismus. Magnety - magnetovec Prvním známým magnetem byl magnetovec, který byl objeven starověkými Řeky a Číňany. Tento zřídka se vyskytující minerál."— Transkript prezentace:

1 Magnetismus

2 Magnety - magnetovec Prvním známým magnetem byl magnetovec, který byl objeven starověkými Řeky a Číňany. Tento zřídka se vyskytující minerál se svými udivujícími schopnostmi přitahovat některé kovy zpočátku sloužil jen k zábavě a až mnohem později se lidé naučili používat magnetovec a uměle zmagnetované kousky železa jako kompas sloužící k určování směru.

3 Magnet a magnetická síla Magnet je těleso schopné přitahovat k sobě železné předměty magnetickou silou. Látek, ze kterých by dal vyrobit magnet není mnoho – běžně dostupné magnety jsou vyrobeny ze speciálních slitin železa, niklu a oxidů železa metodou nazývanou prášková metalurgie.

4 Magnet a magnetická síla Dva magnety na sebe mohou vzájemně působit magnetickou silou, která může být jednak přitažlivá, ale také odpudivá, což záleží na vzájemné poloze magnetů. Magnety přiblížené souhlasnými póly (N-N, S-S) se odpuzují, zatímco magnety přiblížené nesouhlasnými póly (N-S) se přitahují.

5 Druhy magnetů Podle časového hlediska dělíme magnety na permanentní (trvalé) a dočasné. Příkladem dočasného magnetu může být například železný předmět vložený do magnetického pole nebo elektromagnet (tj. v podstatě cívka s jádrem, kterou prochází elektrický proud a tak kolem ní vzniká magnetické pole; po vypnutí elektrického proudu magnetické pole zaniká).

6 Využití magnetů Dnes se magnety a magnetické materiály vyskytují všude kolem nás. Můžeme je nalézt například ve videorekordérech, audiokazetách, kreditních kartách, sluchátkách nebo i v tiskařské barvě papírových bankovek. Moderní elektronický průmysl v současné době (včetně oblastí hudby a informatiky) by nebyl bez magnetických materiálů možný.

7 Magnetické pole Magnetické pole je prostor kolem magnetu, kde působí magnetická síla. Magnetická síla totiž působí i na dálku na tělesa, která se nemusí vzájemně dotýkat (dva magnety, magnet a železný předmět). Tvar magnetického pole je možné znázornit pomocí siločar, což jsou myšlené čáry, které směřují vždy od severního pólu k jižnímu a naznačují směr uspořádání magnetek, které by se dostaly do tohoto magnetického pole. Prakticky lze siločáry zviditelnit pomocí železných pilin.

8 Princip působení magnetické síly Pokud se dostane do magnetického pole železný předmět, stává se dočasným magnetem, v němž se indukuje severní a jižní pól s orientací dle siločar. Tomuto jevu se říká zmagnetování železného předmětu, který je následně přitahován magnetem.

9 Země jako magnet Země je obrovský magnet, kde všechny železné předměty nacházející se v magnetickém poli Země jsou trvale zmagnetovány. Severní magnetický pól Země se nachází v blízkosti jižního zeměpisného pólu a jižní magnetický pól se nachází v blízkosti severního magnetického pólu. Původ zemského magnetismu je v žhavém jádru Země obsahujícím slitiny železa a niklu, ale mechanismus vzniku není stále příliš jasný.

10 Země jako magnet

11 Kompas a buzola Magnetického pole Země je využíváno k orientaci v terénu, kde k tomuto účelu slouží přístroje na bázi magnetické střelky – kompas a buzola. Jednoduchý kompas uměli vyrobit už ve staré Číně, kdy jehlu se zmagnetovaným hrotem zabodli do kousku korku, který položili na hladinu vody v misce. Zmagnetovaná jehla se pak otáčela vždy severojižním směrem na základě pravidla, že nesouhlasné póly magnetů (v tomto případě Země a jehla) se vždy přitahují.


Stáhnout ppt "Magnetismus. Magnety - magnetovec Prvním známým magnetem byl magnetovec, který byl objeven starověkými Řeky a Číňany. Tento zřídka se vyskytující minerál."

Podobné prezentace


Reklamy Google