Ohrožující překážky Jan Pičman Jedličkův ústav a školy 12.5.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Chráněné bydlení, osobní asistence Lucie Valouchová, FN Plzeň Podzimní setkání, EPI-RODINA Praha, Hotel Globus,
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
ŘÍČANSKÝ DENNÍ STACIONÁŘ. Proč stacionář ? ► Slušnost, úcta ke stáří i nemoci a demografický vývoj společnosti nás nutí přemýšlet a rozšiřovat kapacity.
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
DENNÍ STACIONÁŘ OLGA.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Farní charita Litomyšl
Terénní sociální práce
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Výchovní poradci Brno 7. a 8. dubna 2010.
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Mgr. Tereza Kloučková, MPSV
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Informace o službách půjčoven kompenzačních pomůcek
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
PNP Střípky z minulosti. na seminář „Příspěvek na péči“
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Občanské sdružení rodičů a přátel dětí s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Panská 1493 Rychnov nad Kněžnou Telefon:
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ – INVESTICE DO BUDOUCNOSTI PaedDr. LUDVÍK ZIMČÍK, ředitel ZŠ A MŠ BŘEZOVÁ (ŠKOLA NA KONCI SVĚTA)
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež. poskytují ambulantní, popřípadě terénní služby dětem ve věku od 6 do 26 let ohroženým společensky nežádoucími.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
Telefonická krizová pomoc. terénní služba poskytovaná na přechodnou dobu osobám, které se nacházejí v situaci ohrožení zdraví nebo života nebo v jiné.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Denní stacionáře.
Práva a povinnosti mezi manželi
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Pečovatelská služba.
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Týdenní stacionáře.
Terénní programy.
Terapeutické komunity
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Ústav vs. Komunitní služba
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Sociálně aktivizační služby
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Ohrožující překážky Jan Pičman Jedličkův ústav a školy

Téma příspěvku Čemu se věnovat nechci. Zdravotní dopady postižení. Dítě se ZP je ohrožené také proto, že je více zranitelné. Kompenzačním pomůckám Čemu se věnovat chci. Překážkám, které musí dítě s postižením zdolávat (Vnějším i vnitřním) Jan Pičman, JÚŠ, Ohrožující překážky pro Nadaci SIRIUS

Překážky, které ohrožují člověka se ZP Překážky – sociální izolace- sekundární postižení Vnější překážky fyzikálního prostředí, vzdálenosti, … něco nemohou, protože je překážka vně, v okolním prostředí NĚKAM SE NEDOSTANOU Vnitřní překážky jsou v nás samotných. Jak v dětech tak v nás ostatních. Jsou v našich postojích a následně ovlivňují naše vztahy a jednání. NĚKAM JE NEPUSTÍ, protože máme překážku my v sobě. Jan Pičman, JÚŠ, Ohrožující překážky pro Nadaci SIRIUS

Vnější překážky …lze překonávat: pomocí druhých lidí, asistencí druhých lidí, někdy asistencí jiných tvorů (pets, psi) a kompenzačními pomůckami (vozíky, IT, ergoterapeutické instrumentárium). O tom dále mluvit nechci, je to na samostatné téma. Jan Pičman, JÚŠ, Ohrožující překážky pro Nadaci SIRIUS

Asistence dnes Již posledních pět let je nárok na ni uzákoněn ve dvou normách. V zákonu o sociálních službách (108/2006 Sb. v §39), Ve školském zákonu a normách s ním souvisejících (561/2004§ 16 odst. 9) Dítě tedy může využívat služeb osobního asistenta (OA), nebo asistenta pedagoga (AP). Jan Pičman, JÚŠ, Ohrožující překážky pro Nadaci SIRIUS

Osobní asistenci přehledně popisuje ing. Jana Hrdá na webu Asociace pro osobní asistenci Řízená osobní asistence: odpovídá principům hnutí Independent Living jen vzdáleně, je při ní nutná koordinace průběhu služby zvenčí, je určena lidem, kteří si nedovedou sami vybrat, školit a průběžně instruovat osobní asistenty sami, nebo to nechtějí dělat, poskytuje ji registrovaný poskytovatel, z toho vyplývá, že osobní asistenti musí mít předepsané vzdělání, osobní asistenti přicházejí ke klientovi jako odborníci, kteří mají zodpovědnost za průběh služby, poskytovatel je povinen splňovat požadavky na standardy kvality služby. Sebeurčující osobní asistence Dobrovolná osobní asistence Společenská osobní asistence Jan Pičman, JÚŠ, Ohrožující překážky pro Nadaci SIRIUS

Mgr. Erik Čipera z občanského sdružení Asistence Osobní asistence zahrnuje následující úkony: a) pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu: b) pomoc při osobní hygieně: c) pomoc při zajištění stravy: d) pomoc při zajištění chodu domácnosti: e) výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti: f) zprostředkování kontaktu se společenským prostředím: g) pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí: Jan Pičman, JÚŠ, Ohrožující překážky pro Nadaci SIRIUS

PhDr. Marta Teplá a PaedDr. Hana Šmejkalová web MŠMT Základní informace k zajišťování asistenta pedagoga do třídy, v níž je vzděláván žák nebo žáci se zdravotním postižením č.j / IPPP Jan Pičman, JÚŠ, Ohrožující překážky pro Nadaci SIRIUS

Často uváděné problémy s asistencí Je na ni málo peněz, proto je jí málo, proto je méně využívaná, proto si ji někteří klienti ani nenárokují. Nejsou vhodní asistenti Jan Pičman, JÚŠ, Ohrožující překážky pro Nadaci SIRIUS

Nárůst počtu asistentů pedagoga v Praze APdotace z MHMP mil mil mil mil. (Mgr. Michaela Vencová, OSK MHMP, duben 2010) Jan Pičman, JÚŠ, Ohrožující překážky pro Nadaci SIRIUS

Podpora asistence pedagoga MŠMT v roce 2010 vyčleněno 75 mil. na podporu 400 míst AP v ČR (mimo Prahu) -75% (Jiří Nezval, MŠMT, březen 2010) MHMP v roce 2009 vyčlenil 73 mil. na 337 míst AP, v roce 2010 vyčlenil 56 mil. na 372 míst AP v Praze (Michaela Vencová, duben 2010) Jan Pičman, JÚŠ, Ohrožující překážky pro Nadaci SIRIUS

Otázky k asistenci u dítěte Kolik asistence potřebuje dítě? Na co je asistence potřeba, na co ne? Kdo je nejlepší pro práci asistenta? Je optimální profesionalizovat OA? Postupně je nezbytný i trénink dětí v „používání“ asistenta. Jan Pičman, JÚŠ, Ohrožující překážky pro Nadaci SIRIUS

Vnitřní překážky Postoje Postoje k sobě sama Postoje rodiny k dítěti a k jeho postižení Postoje ostatních k dítěti Jan Pičman, JÚŠ, Ohrožující překážky pro Nadaci SIRIUS

Jan Pičman, JÚŠ, Ohrožující překážky pro Nadaci SIRIUS Podpora pozitivních postojů Práce s dítětem – věc odborníků Práce s rodinou, provázení – Přijetí situace a stavu – Podpora přiměřené péče a ochrany dítěte – Přiměřené cíle a pohled dopředu Pozornost sourozencům

Studnice moudrosti Láska (rodičovské) jako pouta, Mgr. Radek Musílek v časopisu Můžeš, říjen Kam jedeme, tati?, Jean –Louis Fournier, Computer Press, Překlad Irena Zbiejczuková Jan Pičman, JÚŠ, Ohrožující překážky pro Nadaci SIRIUS

Jan Pičman, JÚŠ, Ohrožující překážky pro Nadaci SIRIUS Podpora pozitivních postojů okolí Znalost situace, znalost dítěte Přijetí dítěte s důrazem na to co umí, co dokáže vytvořit a v čem obohacuje Dělat věci společně Oslovovat vrstevníky, vést je k zamyšlení nad situací kamarádů s postižením

Jan Pičman, JÚŠ, Ohrožující překážky pro Nadaci SIRIUS Příklady dobré praxe Hřiště a bazén v areálu JÚŠ na Vyšehradě k dispozici pro malé děti. Tráví tak společný čas a prostor s dětmi s TP. Vidí je, zvykají si na ně. Společné tábory Společné úkoly (mapování bezbariérových cest) Téma „žáka na vozíku“ do výuky na základní škole

Regionální a místní rozdíly Kruhová vazba: Čím víc dětí žije v místě, tím více jsou vidět, tím více si ostatní zvykají a poznávají, tím otevřenější postoje Velký rozdíl mezi Prahou a ostatními regiony Jan Pičman, JÚŠ, Ohrožující překážky pro Nadaci SIRIUS

Doporučení Nadaci SIRIUS Podporovat větší zapojení osobních asistentů do péče o dítě se zdravotním postižením. Zejména při mimoškolních aktivitách dětí. práci s rodinou, které vede k přiměřenému přijetí situace, zejména práci s rodinou těch nejmenších dětí. práci se sourozenci dětí se zdravotním postižením aktivity, které pomáhají „běžné“ společnosti, zejména vrstevnické poznávat situaci dítěte se zdravotním postižením. společné mimoškolní aktivity dětí se zdravotním postižením a jejich „zdravých“ vrstevníků. Jan Pičman, JÚŠ, Ohrožující překážky pro Nadaci SIRIUS

Závěr Záznam z pořadu ČT „Pomozte dětem 2010“ (12. ročník sbírkového projektu České televize a Nadace rozvoje občanské společnosti.) Pořad ukončil soubor žáků a absolventů JÚŠ the TAP TAP s písní Koule zvaná svět Tomáše Hanáka, respektive skupiny Monty Python. Děkuji vám za pozornost Jan Pičman, JÚŠ, Ohrožující překážky pro Nadaci SIRIUS