Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický okruh: Finanční gramotnost Název materiálu: Co je to finanční gramotnost? Číslo materiálu: VY_62_INOVACE_1B_FG_20/20 Autor: Ing. Vladimír Kasík Datum tvorby: Použité zdroje uvedeny v závěru.

2 Co je to finanční gramotnost?
A kam se lze obrátit o informace…

3 Anotace Přehled a výklad tématu finanční gramotnost napomáhá žákům a pedagogům středních škol se nadále samostatně vzdělávat a je vhodné tedy vědět, jaké subjekty finanční vzdělávání zajišťují a kam se obrátit o informace.

4 Co je to finanční gramotnost?
Finanční gramotnost je soubor znalostí, dovedností a hodnotových postojů občana nezbytných k tomu, aby finančně zabezpečil sebe a svou rodinu v současné společnosti a aktivně vystupoval na trhu finančních produktů a služeb.

5 Co ovládá finančně gramotný občan?
Finančně gramotný občan se orientuje v problematice peněz a cen a je schopen odpovědně spravovat osobní/rodinný rozpočet, včetně správy finančních aktiv a finančních závazků s ohledem na měnící se životní situace.

6 Zodpovědné subjekty ČNB
odpovědná za dohled nad bankami a stabilitu bankovního sektoru odpovědnost za dohled nad celým finančním trhem 2008 – péče o ochranu spotřebitele na finančním trhu nedostatečné povědomí klientů o výhodách, ale zejména rizicích různých služeb a produktů finančních institucí kontakt s finančními službami a s nimi spojenou, často velmi rafinovanou reklamou přitom dnes lidé přicházejí v čím dál tím mladším věku. Příspěvky a podpora učebnic finanční gramotnosti

7 Zapojená ministerstva
MF koordinátor plnění vládního úkolu spolupráci s MŠMT, VÚP, NÚOV a MPO spolupracuje na formulaci standardů FG podporuje implementaci finančního vzdělávání do rámcových vzdělávacích programů

8 Zapojená ministerstva
MŠMT odpovídá ve fázi počátečního vzdělávání zabezpečí implementaci standardů FG do RVP, podpořena existencí vhodného portfolia metodických materiálů

9 Zapojená ministerstva
MPO zaměřuje na poskytování finanční podpory spotřebitelským a dalším organizacím formou dotací určených pro realizaci vybraných projektů, rozvíjí též problematiku finančního vzdělávání v počáteční fázi. zajišťuje zpětnou vazbu k využívání získaných informací a zkušeností z poradenské činnosti občanských spotřebitelských organizací. zprostředkovává výměnu informací a zkušeností mezi jednotlivými občanskými spotřebitelskými organizacemi.

10 Závěr Schopnost umět si samostatně vyhledat další potřebné informace a vědět, na jakou instituci se obrátit patří k základní schopnosti středoškolsky vzdělaného člověka.

11 Použité materiály Informace VŠE, Praha, s laskavým svolením Doc. Ing. Luboše Vítka, CSc. Praha 2012. kliparty MS Office


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický."

Podobné prezentace


Reklamy Google