TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Vladimír Přikryl Ministerstvo financí
Advertisements

Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU
Systém spolupráce pojišťoven s pojišťovacími makléři
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Novinky ve zdravotnickém právu?
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU ZÁKLADNÍ INFORMACE KE SMLOUVĚ část III.
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Přezkum rozhodčích řízení a jejich vykonatelnost Mgr. Milan Polák.
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Poznámky k aktuálním problémům ochrany spotřebitele na finančním trhu z pohledu ČNB Jiří Rusnok člen BR, ČNB III. Mezinárodní konference €FPA ČR 2014,
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
XIII. Exportní fórum – Ing. Jan Maloch
Ekonomický a regulatorní Vývoj pojistného trhu
Činnost právní kanceláře ČLK
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Předpisy na ochranu spotřebitele Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Odbor 28 - Účetnictví a audit Rámec základních legislativních změn Ministerstvo financí Odbor Účetnictví a audit Praha,
Nová pravidla veřejné podpory
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Poznatky z kontrol u makléřů prováděných Českou národní bankou AČPM Konference pojišťovacích makléřů 11. října 2011 Hynek Černý Odbor kontroly odborné.
Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Novela zákona „38“ (o pojišťovacích zprostředkovatelích) a její konkrétní dopady na business Konference komunity webu Poradci-sobě.cz 8. listopadu 2014.
Konference AFIZ Pojišťovací sektor a klíčové úkoly 2007.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Poznatky z šetření stížností
Kontrola veřejné správy I.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Územní samospráva Kraje
Zprostředkovatelé v pojišťovnictví
Právní aspekty podnikání pojišťoven
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Cestovní kanceláře a agentury
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Komerční pojišťovna.
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.
Pojištění a jeho klasifikace Přednášky pro denní studium.
Oceňování pojištěného majetku
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Právní aspekty podnikání pojišťoven.
Regulace pojišťovnictví Stanovení určitých pravidel pro činnost subjektů působících v rámci odvětví pojišťovnictví Existence: -Regulace obecně -Specifický.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Pojistná smlouva Mgr. Martin Laur. LITERATURA VÝZNAM PRÁVNÍ ÚPRAVY POČET UZAVŘENÝCH POJISTNÝCH SMLUV ke konci r ks.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
Nová koncepce systému odměňování za výkon funkce členů zastupitelstev ÚSC Ing. Tomáš Pösl Vedoucí oddělení kontroly Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Porada ODK se zástupci orgánů veřejné správy
Obecné otázky pojišťovacího práva
Podnikatelské profese v oblasti finančněprávních služeb
Důvodová zpráva a RIA 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Legislativní pravidla vlády II - věcný záměr, návrh zákona
Komerční pojišťovna.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Ukazatele pojistného trhu
Legislativní materiály vlády
Veřejné pojišťovnické právo
Transkript prezentace:

TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ

NĚKTERÉ ZMĚNY V POJIŠŤOVNICTVÍ V SOUVISLOSTI S NOZ 1. Náhrada újmy ■významná koncepční změna (odpovědnost za škodu nově: povinnost k náhradě újmy) ■újma = majetková (škoda) a nemajetková ■nové typy náhrady újmy (např. náhrada ceny zvláštní obliby) ■změna stávajících typů náhrady újmy (např. rozšíření okruhu oprávněných osob, změna metody stanovení výše náhrady) ■důraz na individualizaci výše náhrady nemajetkové újmy (zrušení „bodové vyhlášky“) ■dopady do všech oblastí činnosti pojišťoven (smlouvy, náklady, výše pojistného, procesy likvidace)

2. Informační povinnosti ■Nová informační povinnost pojistitele dle § 2789 odst. 1 NOZ: „(1) Musí-li si pojistitel být při uzavírání smlouvy vědom nesrovnalostí mezi nabízeným pojištěním a zájemcovými požadavky, upozorní ho na ně. Přitom se vezme v úvahu, za jakých okolností a jakým způsobem se smlouva uzavírá, jakož i to, je-li druhé straně při uzavírání smlouvy nápomocen zprostředkovatel nezávislý na pojistiteli.“ ■Sankce za porušení uvedené povinnosti pojistitele je právo pojistníka odstoupit od pojistné smlouvy ■ČAP připravuje návrh souboru informací, zjišťovaných ke splnění povinnosti upozornění na existenci/neexistenci nesrovnalostí mezi nabízeným pojištěním a zájemcovými požadavky NĚKTERÉ ZMĚNY V POJIŠŤOVNICTVÍ V SOUVISLOSTI S NOZ

3. Informační povinnosti dle § 65 ZPS ■ZPS zrušen s účinností od ■NOZ v § 2760 odkazuje na úpravu informačních povinností ve zvláštním zákoně, který dosud nebyl přijat nová úprava informačních povinností byla zapracována do návrhu novely zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích (ST 853), neschváleno z důvodu rozpuštění Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ■od : nejsou informační povinnosti pojišťoven upraveny v žádném právním předpisu v NOZ upraveny kogentní informační povinnosti týkající se ochrany spotřebitele (závazné i pro pojišťovny) v zákoně č. 38/2004 Sb. o pojišťovacích zprostředkovatelích nadále upraveny informační povinnosti pojišťovacích zprostředkovatelů (PZ), týkající se oprávnění k podnikání a způsobu a formy jeho výkonu, náležitosti záznamu z jednání a povinnosti PZ při doporučení klientovi učiněné na základě analýzy produktů na trhu NĚKTERÉ ZMĚNY V POJIŠŤOVNICTVÍ V SOUVISLOSTI S NOZ

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Česká asociace pojišťoven Na Pankráci 1724/ Praha 4 Tel.: