Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ TRH Předměty (y)EKONOMIKA A FINANCE Číslo DUMVY_52_INOVACE_05_EKON_B_28 Stručná anotaceCílem je získat informace o významu pojištění, vysvětlit základní členění pojištění a pojmy.

2 POJIŠŤOVNICTVÍ II. ZÁKLADNÍ POJMY Ing. Libuše Muselíková

3 VÝZNAM POJIŠŤOVNICTVÍ Smyslem pojištění je: Finanční zabezpečení pojištěného v případě nahodilých nepříznivých událostí Zmírnění následků nepříznivých událostí Úkolem pojišťoven je: Finančně nahradit vzniklé škody, Podpořit zájem o zvyšování bezpečnosti pojišťovaných hodnot, Zabránit vzniku škod a redukovat jejich následky.

4 POJISTITEL  Pojišťovna  má oprávnění od MF ČR provozovat pojišťovací činnost,  vybírat pojistné a  povinnost vyplatit pojistné plnění v případě pojistné události.

5 POJISTNÍK Fyzická nebo právnická osoba, která uzavřela s pojistitelem pojistnou smlouvu je povinna platit pojistné. Ve většině případů je pojistník zároveň pojištěným. Např. rodič (pojistník) uzavře pojištění ve prospěch (pojištěného) dítěte.

6 POJIŠTĚNÝ  Je osoba, na jejíž majetek, život, zdraví nebo odpovědnost se pojištění vztahuje.  Pojištěný má právo na pojistné plnění a nemusí být vždy pojistníkem.

7 OPRÁVNĚNÁ OSOBA Osoba, které vznikne právo na pojistné plnění v případě pojistné události.

8 OBMYŠLENÁ OSOBA Osoba, které vznikne nárok na pojistné plnění v případě smrti pojistníka. Uvádí se u životních pojištění a také u penzijního připojištění.

9 POJISTNÉ Je cena za poskytovanou pojistnou ochranu. Pojistné platí pojistník, a to: Opakovaně v dohodnutých pojistných obdobích (běžné pojistné) Najednou za celou pojistnou dobu (jednorázové pojistné), jen u některých pojišťoven.

10 POJISTKA Písemné potvrzení pojišťovny o uzavření pojistné smlouvy.

11 POJISTNÉ PLNĚNÍ Náhrada pojistitele v případě, že dojde k pojistné události.

12 VINKULACE POJISTNÉHO PLNĚNÍ Vázání výplaty pojistného plnění na dohodnuté podmínky, zpravidla ve prospěch věřitele pojištěného. Jde o zastavení pohledávky, jejímž předmětem je pojistné plnění. Znamená omezení dispozice pojištěného s pojistným plněním

13 POJISTNÁ UDÁLOST Skutečnost, při které vzniká povinnost pojistitele plnit. Pojistná událost je konkrétně vymezena v pojistné smlouvě a všeobecných pojistných podmínkách.

14 PŘIPOJIŠTĚNÍ Pojištění, které lze sjednat jednou pojistnou smlouvou s jiným (hlavním) druhem pojištění. S tímto hlavním druhem pojištění však netvoří jeden celek.

15 POJISTNÝ KMEN Všechny pojistné smlouvy, které má pojišťovna v rámci určitého druhu pojištění.

16 SPOLUÚČAST - FRANŠÍZA Pojištěný je vázán ke krytí bagatelních škod neohrožujících jeho finanční stabilitu. Franšíza se stanoví pevnou částkou, procentem, nebo jejich kombinací.

17 ÚKOLY: 1. Jaký smysl má pojišťovnictví a jaké má základní úkoly? 2. Kdo je pojištěný, pojistitel a pojistník? 3. Co je pojistné, jak lze pojistné platit? 4. Jaký význam má spoluúčast?

18 SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY A PRAMENŮ Švarcová, J. a kol.: Ekonomie stručný přehled. Zlín, Nakladatelství a vydavatelství Ing. Jena Švarcová, CEED, 2010/2011. ISBN 978-80-87301-00-5. http://www.ceed.cz http://www.csobpoj.cz/cs/pruvodce-pojistenim/Stranky/slovnicek-pojmu.aspx Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu. Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.


Stáhnout ppt "NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google