Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna."— Transkript prezentace:

1 POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna

2 Základní pojmy Pojistitel – právnická osoba, která je oprávněna provozovat pojišťovací činnost Pojistník – Osoba, která uzavřela pojistnou smlouvu. Obvykle je pojistník, zároveň pojištěným, ale nemusí tomu tak být. (např. rodič sjedná smlouvu dítěti). Pojištěný – osoba, na jejíž život, zdraví, majetek, odpovědnost za škodu nebo jiného hodnoty se vztahuje pojištění. Oprávněná osoba – osoba, které vzniká v důsledku pojistné události právo na pojistné plnění. Obmyšlená osoba – osoba, kterou určí pojistník v pojistné smlouvě a které v případě smrti pojištěného vznikne právo na pojistné plnění.

3 Základní pojmy Pojistná hodnota – nejvyšší možná majetková újma, která může nastat v důsledku pojistné události. Pojistná částka – smluvně dohodnutá finanční částka v pojistné smlouvě, která určuje horní hranici pojistného plnění. Odkupné – částka, kterou pojistník obdrží při předčasném ukončení pojištění.

4 Rizika a změny v rozpočtu domácnosti Změny, které jsme neplánovali a které mohou zasáhnout do domácího hospodaření. Mají nepříjemný dopad na naši finanční situaci – trvalá invalidita následkem úrazu, ztráta či poškození majetku Úkol: zkuste sami ještě vymyslet další náhodné události, které mohou mít negativní dopady na domácnost.

5 Pojištění Význam pojištění: Zajišťuje klienta před možným rizikem. Zmírňuje finanční důsledky negativních událostí. Jak vybíráme pojištění: Šíře pokrytí rizik Výše pojistného plnění Výše pravidelně vyplácených pojistných splátek

6 Druhy pojištění Pojištění movitého a nemovitého majetku (pojištění nemovitostí, domácností, zvířat) Pojištění vozidla a cestování (povinné ručení, havarijní pojištění, cestovní pojištění) Pojištění osob (úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti, pojištění právní ochrany, penzijní připojištění, životní pojištění)

7 Pojišťovna Instituce přebírající rizika svých zákazníků. Pojištění vzniká na základě uzavření pojistné smlouvy. Placením pojistného si zajišťujeme pomoc této instituce Pojišťovny v ČR: např. Česká pojišťovna, Kooperativa, Allianz Pojišťovna, Generali Pojišťovna a další

8 Opakování - úkoly Vysvětli rozdíl mezi oprávněnou osobou a obmyšlenou osobou Nejvyšší možná majetková újma, která může nastat se jmenuje? Co bys dokázal říci o pojištění vozidla? Je výhodné uzavřít cestovní pojištění a proč? Podle jakých kritérií si lidé volí typ pojištění? Lze pojistit i zvíře? Proč je dobré si pojistit např. psa?


Stáhnout ppt "POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna."

Podobné prezentace


Reklamy Google