1) P ROČ VYUČOVAT O KÁZÁNÍ ?  Mluvíme-li o kázání, musíme říci, že kázání v současnosti prochází světovou krizí. Není to příliš populární prostředek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život v obecenství – Zpověď
Advertisements

ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Kde vzít energie k nadpřirozenému? Viktor Baláž, Vyškov,
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
Život a působení apoštola Pavla „Nevíte, že při běhu na závodišti všichni závodníci sice běží, ale cenu že získá jenom jeden? Běžte tak, abyste jí dosáhli!“
Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013
1. Láska, kterou Ježíš dává do srdcí věrným svým, láska je, jež neustává, láska k dobrým i zlým, láska, kterou žádná bouře nemůže uhasit, láska mocná jako.
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Integrita bezúhonnost
O Ježíši Kristu a Božím království
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
V čase církve Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Kdykoliv a kdekoliv jsem…. Silniční kontrola Proč mluvíme o Kristu? (1. Janův 1:1-3) Poušť.
Proč je důležité studovat Principy
SOBOTA.
Umění prezentace.
Vyškov, BŠ EBED Kázání a veřejné vystupování.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Slovo života Slovo života květen 2012 květen 2012.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Vítej na ministrantské schůzce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Zdroj životního optimismu Jak převážit váhy spravedlnosti ve svůj prospěch? Jozef Bajusz.
Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.
Boží jméno ve starověké hebrejštině. zájem  -studují Bibli  -poučují druhé o Bibli  -chodí na biblické přednášky  (viz dále)  -nekradou  -nekouří.
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
Slovo života Březen 2014 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan.
Ř. 5/12-14 Ř. 5/ ADAM: 1. byl stvořen – z prachu země 2. k prachu země se navrátí – je smrtelný 3. tvořen jako tělo 4. Bůh s ním uzavřel smlouvu.
…Vystupte na horu, přivezte dříví a budujte dům… Pachtíte se za mnoha věcmi a máte z toho málo… Ageus
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
Hledání ztracené pravdy 1.Pravda Boží – zjevená v Písmu...já jsem cesta, PRAVDA i život. 2.Pravda jako skutečný stav věcí (pozemských)
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
1. Šťasten jsem, že Slovo Boží znáti smím, že je vždycky jasnou svící nohám mým; v jeho světle kráčet mohu v bezpečí, je též lékem, jenž mé mdloby vyléčí.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
Zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“.
Kniha přísloví je příručkou úspěšného života.
Kniha JOB Podněty k meditaci 2. část. Úvod  Co se vám vybaví při slově „nářek“?  Z jakých důvodů naříkají často lidé, s nimiž se setkáváte nebo pravidelně.
Viktor Baláž Existuje křesťanský superman? Žil král David vítězný život? Žil apoštol Pavel vítězný život? Žil Pán Ježíš vítězný život? Rozdílnost.
CHVÁLÍM DEN, KDY JSI PŘIŠEL K NÁM, PORAZIL SMRT, ZACHRÁNIL JSI NÁS, V RADOSTI TEĎ ŽIJEM V TOBĚ DÁL. PRÁZDNÝ KŘÍŽ A PRÁZDNÝ HROB, ŽIVOT VĚČNÝ PRO NÁS BYL.
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Ref.: Nám, Pane, dal jsi Slovo své, Ducha svého dej nám též.
Filosofie náboženské výchovy Učitelství v Novém zákoně Zuzana Svobodová.
1. Ó bratří, tento den | ať novou písní jásá! | Náš jazyk, vazby prost, | ať Páně skutky hlásá! | Jak tenkrát svatý Duch | své věrné vystrojil, | ó prosme,
Je mentorování biblický koncept ?  Výraz není v Písmu  Výraz pochází z řecké mytologie : Odysseus svěřil výchovu a životní přípravu svého syna Telemacha.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Matoušovo evangelium.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
PREZENTACE.  Základní principy prezentace  Příprava prezentace  Struktura prezentace  Závěr.
Boží intervence ... Bůh na tvé straně
Jaký je skutečný biblický křest?
DUCHOVNÍ SPÁNEK A PROBUZENÍ
Zázrak komunikace s Bohem
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
Slovo života Květen 2012.
Kde jsou Athény?.
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
Jazyk a jazyková komunikace
Presbytariánská církev
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

1) P ROČ VYUČOVAT O KÁZÁNÍ ?  Mluvíme-li o kázání, musíme říci, že kázání v současnosti prochází světovou krizí. Není to příliš populární prostředek komunikace. Je nahrazováno mnoha jinými, zábavnějšími a atraktivnějšími formami. Přesto kázání stále zůstává Bohem přikázanou formou komunikace evangelia.  Proto je nutné, abychom mluvili o kázání, přemýšleli o něm, učili se kázat, hledali příležitosti, kdy můžeme kázat evangelium. Jak je psáno: Ale jak mohou vzývat toho, v něhož neuvěřili? A jak mohou uvěřit v toho, o kom neslyšeli? A jak mohou uslyšet, není-li tu nikdo, kdo by ho zvěstoval? (Ř 10:14)  Zápas o duši, Jaroslav Kelnar

2) V ĚDA O KÁZÁNÍ  Homiletika neboli kazatelství je nauka o kázání (o tom, jak správně kázat, tj. sestavovat a přednášet homilie)kázáníhomilie  Homilie (z řeckého homilia, shromáždění, beseda, vyučování) je v běžném církevním provozu jiný výraz pro kázání. V užším slova smyslu je homilie kázání exegetické, tj. věnované výkladu biblického čtení. kázáníexegetické

3) C ÍL KÁZÁNÍ SK2/37...ta slova je zasáhla do srdce  Skutky apoštolské 2:37 Když to uslyšeli, byli (hluboce zasaženi)t32 v srdci a řekli Petrovi i ostatním apoštolům: „Co smáme sdělat,a muži bratři?“ t32 ř.: probodeni; Př 12:18; [jsou dvě možnosti, jak bodat jazykem (= mečem) - ke smrti, anebo k životu, a to dokonce věčnému …]  Přísloví 12:18 Někdoa žvaní,t30 jako když bodát31 mečem,b ale jazyk moudrých přináší uzdravení. Sk 4/29...ať mluví TVÉ slovo se vší SMĚLOSTÍ  Skutky apoštolské 4:29 A nyní, Pane, pohleď na jejich hrozby a dej svým otrokůma se vší smělostí (B) mluvitc tvé slovo  (B) Skutky apoštolské 4:13 Když pozorovali Petrovu a Janovu smělost(C) a shledali, že jsou to lidé neučenív8 a prostí,a žasli; poznávali je, že bývali s Ježíšem (C) n.: otevřenost / výmluvnost v8 [tj. bez formálního rabínského vzdělání, tudíž nekvalifikovaní vykládat Zákon

3) C ÍL KÁZÁNÍ  Boží dotek do srdce – hluboké zasažení  Mluvení Božího slova + smělost(vyhlášení)  Proměna člověka – poznání, že „bývali s Ježíšem“

4) D RUHY A DĚLENÍ KÁZÁNÍ  Rozdíl kázání x vyučování  Příležitostné x systematické  Druhy kázání:  tematické  výkladové  textové  průběžný komentář  atd.

5) ZKUŠENOSTI S PŘÍPRAVOU KÁZÁNÍ  já, Pavel, Viktor, Dáša...

7) C O JE PRO KÁZÁNÍ DŮLEŽITÉ  musí být biblické – vycházet z biblických veršů  mělo by obsahovat „novum“ – nějaké objevení – něco, nač mohou říci posluchači wow (uvědomme si, že tam sedí krátce věřící sourozenci, ale i ti, co třeba věří desítky let)  nejde o to, co oslovuje kazatele, ale co chce říci Bůh  kázání musí obsahovat aplikaci

6) L ETMÝ POHLED NA VÝKLADOVÉ KÁZÁNÍ Definice:  založeno na 3 a více po sobě jdoucích verších  celé kázání je postaveno okolo TEZE (hlavní myšlenka)  všechny hlavní oddíly vycházejí z daného oddílu a TEZE  obsahuje jasnou aplikaci (u každého hlavního bodu + aplikační závěr)

6) L ETMÝ POHLED NA VÝKLADOVÉ KÁZÁNÍ Osnova VK:  úvod + představení názvu kázání (vychází z TEZE)  1-2 příklady z života podporující název – TEZI - kázání  přechod k hlavním bodům  2-5 hlavních bodů (všechny vycházejí z TEZE) – podrobný výklad, vysvětlení všech cizích slov, aplikace  celkové shrnutí + APLIKACE, výzva

7. Ú KOL DO SKUPIN Vytvoř kázání dle osnovy se 3 body na text:  1 Kor 10/23-33  Žalm 1

7. Ú KOL DO SKUPIN Kázání se 3 body na text: 1 Kor 10/23-33, Žalm 1  úvod + představení názvu kázání (vychází z TEZE)  1-2 příklady z života podporující název – TEZI - kázání  přechod k hlavním bodům  2-5 hlavních bodů (všechny vycházejí z TEZE) – podrobný výklad, vysvětlení všech cizích slov, aplikace  celkové shrnutí + APLIKACE, výzva