Strategický leadership

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Hodnotový management Teorie rozhodování
Firma a jejich cíle.
Vlivy vnějšího a vnitřního prostředí
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Schopnost adekvátně pracovat s mocí, autoritou a zodpovědností
V e d e n í l i d í.
1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Využití ekonomie informací v teorii firmy.
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Historické etapy vývoje managementu
Cíl firmy, alternativní teorie firmy. Význam zisku
Alternativní cíle firmy
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Pojetí lidského kapitálu a jeho formování
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Business partnering a role (v) HR Iva Pechová Leden 2008.
VÝCHODISKA PRO ROZVOJ VŮDCOVSTVÍ
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Prosperita organizace
Strategie a správa akciových společností – Corporate Governance
Hledání rovnováhy mezi podnikatelským subjektem a zákazníkem Seminář ČMS Říjen 2012.
1 Manager nebo leader? -Management je pozice -Leadership je volba (rozhodnutí) -Potřebujeme management i leadership -Management a leadership je všude kolem.
Plánovací proces a druhy plánování
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
MPO Konzultace: po 16,00 – 17,00 č.dv. B 427 a
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
T3 Osobnost vedoucího. Management = umění ? = věda ? Manažerem se člověk rodí ? stává na základě praxe ? naučí být ve škole ?
Manager nebo leader? Management je pozice
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Marketing Cena Jana Madejová, Ludmila Lichnovská, Monika Suchopárková,
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
Název předmětu: ZÁKLADY MANAGEMENTU (BPH_ZMAN) Rozsah: 2/1 přímé výuky týdně Způsob ukončení: Ústní zkouška s testem Sledování průběžného studia: Autokorekční.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Vůdcovství – leadership CVIČENÍ č.2
Podniková kultura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Teorie firmy. Důvody vzniku firmy Úspory z rozsahu Zdroje pro výrobu Řízení a organizace výroby.
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Ekonomika – základní pojmy.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Assessment centrum.
Osobní management – modul č.4
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
Ekonomika organizací Cíle organizace.
Transkript prezentace:

Strategický leadership Vlastnosti leadera? Jak se formuje manažerská elita? Vliv na strategii a podnikové cíle Diskusní téma: Vliv kvality lidského kapitálu na konkurenceschopnost české ekonomiky

Leadership - vůdcovství Představuje schopnost leadera uspokojovat lidské psychologické potřeby a usměrnit energii druhých žádoucím směrem.

Vlastnosti vůdců Sebedůvěra Vlastní determinace Řečnické dovednosti, výmluvnost Energičnost Expresivní chování Osobní rozhled, jasnozřivost Viz. Bernard Bass – From transactional to transformational leadership: learning to share the vision, Organizational Dynamics 18 (3) /1990, s. 19-31

Klasický proud teorie strategie zkoumá: Jednotlivce a jeho individuální vlastnosti Proces vytváření vlastností spojených s vůdcovstvím Člověk se vůdcem rodí nebo stává?

Behaviorální proud teorie strategie zkoumá: Leadera jako katalyzátor změn. Způsob, jakým leader vytváří tým, systém a řídící procesy.

Systémový proud v teorii strategie zkoumá: Kulturní a historický podtext vůdcovství. Sociální charakter manažerské elity.

Formování manažerské elity Klasický proud: Top manager je profesionál, objektivní, nezatížený osobními zájmy. Systémový proud: Přístup do top managementu je závislý na sociálních charakteristikách: - třída, vrstva, - vzdělání, - pohlaví, - národnost.

Vliv leadera na volbu strategie a strategické cíle Je přechod k profesionální manažerské kontrole podniků pokrokem nebo ne? Jaké cíle mají manažeři a jaké cíle mají vlastníci?

Strategie manažerů versus strategie vlastníků Manažeři usilují především o růst velikosti podniku. Preferují strategii maximalizace růstu při uspokojivém zisku. Podnikatelé-vlastníci volí spíše střední růstovo-ziskovou strategii. Mají tendenci vyhýbat se přehnané expanzi a velkému podílu cizích zdrojů.

Strategie může být ovlivněna také dominancí určité profesní specializace v top managementu. Aby subjekty mohly uplatňovat určitý vliv, vytvářejí koalice, které mají následně vliv na způsob správy a strategii.